19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTransparența, piatră de moară pentru spitalele Craiovei

Transparența, piatră de moară pentru spitalele Craiovei

Adina Turcu, directorul de la „Victor Babeș“, promite că-și va publica declarația de avere  în „una-două zile“  (FOTO: GdS)
Adina Turcu, directorul de la „Victor Babeș“, promite că-și va publica declarația de avere
în „una-două zile“ (FOTO: GdS)

Pe site-urile spitalelor craiovene, declarațiile de avere și de interese ale directorilor sunt vechi și de cinci ani! Concursurile de angajare din perioada 2012 – 2015 nu au fost afișate pe site. DNA, primăria și opinia publică nu i-au convins pe managerii de spitale să fie mai transparenți.

Gazeta de Sud continuă campania „Trans­­­pa­rență în spitale“. Săptămâna trecută, am văzut ce averi și interese au managerii Spitalului „Filantropia“ („Managerii de la «Filantropia», bugetari de lux“ – 19 iunie 2015). Astăzi vom afla și cât de transparenți sunt directorii celorlalte instituții sanitare din Bănie.
Pentru început, trebuie precizat că Potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, declarațiile de avere și cele de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcție ori de la data începerii activității (art. 4, alin. 1). Managerii au obligația să actualizeze declarațiile de avere și declarațiile de interese anual, cel mai târziu la 15 iunie (art. 4, alin. 2). O persoană desemnată din cadrul instituției gestionează aceste documente. Aceasta „asigură afișarea și menținerea declarațiilor de avere și ale declarațiilor de interese pe pagina de internet a instituției, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, adresei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii“ (art. 6).

SCJU se află încă „în termen“

Managerul Spitalului Cli­nic Județean de Urgență (SCJU) Craiova este dr. Bogdan Fănuță. Ultima declarație de avere care apare pe site-ul instituției datează din mai 2014. Prima observație pe care o facem este că termenul de depunere a declarației pentru anul 2015 a expirat (15 iunie), dar instituția se află în termen cu afișarea acestor documente (30 de zile). Declarația afișată are anonimizat CNP-ul și semnătura, dar și adresa băncilor la care are credite, precum și adresa completă a imobilelor deținute, în contradicție cu legislația în vigoare.
Potrivit declarației din 2014, Bogdan Fănuță deține împreună cu soția două clădiri de 55 mp și 108 mp. De asemenea, are în proprietate un autoturism Opel de fabricație 2003 și o Mazda 2 de fabricație 2008. Are împrumuturi de 95.000 de franci elvețieni (2032) și 70.000 de euro (2038). Soția, Fănuță Maria Magdalena, este judecător la Curtea de Apel Craiova. Directorul medical Dănuț Tarniță are mai multe terenuri cu adresa anonimizată: 2,8 hectare de teren agricol și 1.700 mp de teren intravilan. Deține împreună cu soția (prof. univ. Daniela Tarniță – consilier județean) două apartamente de 64 mp și 80 mp și două case de 200 mp și 90 mp. Directorul medical mai are în proprietate un Volkswagen Polo de fabricație 2006 și un Audi A4 de fabricație 2002 și are în conturi bancare 145.000 de lei, 6.900 de euro și 5.000 de dolari. Tarniță are pachete de acțiuni la cinci firme.

Declarații vechi din 2010!

La Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova decla­rațiile de avere și de interese afișate pe site datează din 2010! Managerul Luiza Popa și directorul medical Elvira Păun nu au pe site alte documente. Și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, documentele care arată averea și interesele managerului Adina Turcu datează din 2010. Declarațiile directorului medical Constantin Ecobici nu există pe site. Contactată ieri, Adina Turcu a afirmat că aceste documente vor fi afișate în „una-două zile“.
În aprilie 2015, fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost arestată pentru trafic de influență. Procurorii DNA o acuză că ar fi primit șpăgi de până la 8.000 de euro pentru a angaja în spitalele craiovene infirmieri și asistenți medicali. În consecință, GdS a propus managerilor un exercițiu de transparență: publicarea pe site a tuturor angajărilor din perioada 2012 – 2015. Toți au subscris demersului, dar nimeni nu a trecut la fapte. Nici implicarea Primăriei Craiova, prin viceprimarul Dan Dașoveanu, nu i-a convins pe manageri să publice rezultatele concursurilor de angajare. În aceste condiții, facem un nou apel public pentru transparență, iar de data aceasta la solicitare se adaugă și publicarea declarațiilor de avere și de interese actualizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS