16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai aproape de Paris și Bruxelles - Aeroportul Craiova are câștigător pentru reabilitarea pistei

Mai aproape de Paris și Bruxelles – Aeroportul Craiova are câștigător pentru reabilitarea pistei

DSC_8344

Aeroportul Craiova a desemnat câștigătorul celei de-a doua licitații pentru proiectarea și execuția reabilitării infrastructurii de mișcare. Societatea spaniolă AZVI SA, care a contestat prima procedură de achiziție, s-a prezentat cu cel mai mic preț la licitație, dar nu este, oficial, câștigătoare. Conform legii, trebuie să treacă zece zile pentru eventuale contestații, însă, dacă nu va fi depusă nici una, se poate semna contractul și începe lucrările. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a spus că instituția se gândește, după reabilitarea pistei, la cel puțin două curse noi: către Paris și Bruxelles.

Aeroportul Craiova a anunțat câștigătorul licitației pentru reabilitarea infrastructurii de mișcare, un proiect pe fonduri europene, finanțat prin Programul Operațional Sectorial „Transport“ 2007-2013, în valoare de peste 24 de milioane de euro. „Am reușit să ducem la bun sfârșit o misiune deloc ușoară, întrucât au trecut prin filtrul evaluării șapte oferte, aspect care, în același timp, ne-a bucurat, întrucât numărul mare de competitori înseamnă concurență benefică pentru viabilitatea proiectului pe care îl implementăm. Suma avansată de ofertanți a avut ponderea cea mai mare în criteriile de stabilire a câștigătorului, însă au fost punctate și aspecte tehnice, precum gradul de rezistență a pistei, timpii de imobilizare a activității operaționale pe pistă și perioada de garanție oferită“, a declarat Adrian Predescu, directorul tehnic al Aeroportului Craiova. Totodată, directorul general al instituției, Mircea Dumitru, a spus că, „în urma evaluării, a reieșit că oferta cotată cel mai bine, în funcție de toți acești parametri, este cea a companiei spaniole AZVI SA, care a venit, de altfel, și cu propunerea financiară cea mai avantajoasă“.

Prioteasa: Ne gândim la destinații precum Paris și Bruxelles

Totodată, președintele Consiliului Județean (DJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că vestea este extraordinară, mai ales în contextul în care se pregătesc noi curse de pe Aeroportul Craiova, după reabilitarea pistei.
„Am primit o veste cu adevărat îmbucurătoare de la Aeroportul Craiova, care a finalizat procedura de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitației pentru reabilitarea pistei de decolare-aterizare. Doresc să-i felicit pe colegii noștri pentru eforturile susținute pe care le-au depus, în special în ultima lună, lucrând intens și sub presiunea timpului pentru a aduce în linie dreaptă acest proiect deosebit de important (…) Studiem deja posibilitatea diversificării rutelor și ne gândim, în principal, la destinații intens solicitate, precum Paris și Bruxelles“, a spus Prioteasa. Nu în ultimul rând, vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a subliniat importanța acestui proiect, mai ales din punct de vedere economic. „Dincolo de condiții îmbunătățite pentru operatorii aerieni și pentru pasagerii Aeroportului Craiova, beneficiari direcți ai investițiilor Consiliului Județean Dolj, acest capitol al modernizării înseamnă și un puternic impuls pentru mediul economic. Inclusiv în cadrul celor mai recente discuții pe care le-am purtat cu investitori interesați să se stabilească în această zonă, a reieșit de fiecare dată importanța pe care o are o poartă de acces precum Aeroportul Craiova, în perspectiva dezvoltării unor afaceri“, a precizat Iovan.

Câștigătoarea AZVI a contestat prima procedură

Licitația pentru reabilitarea infrastructurii de mișcare a Aeroportului Craiova are o poveste destul de lungă. Aceasta este cea de-a doua procedură de achiziție organizată de către instituție, întrucât, la prima dintre ele, nici una dintre cele cinci oferte nu a fost conformă. Firmele care au participat la licitație nu au îndeplinit criteriile de calificare, în sensul că nu au făcut dovada că au personal suficient și echipamente necesare lucrării. Licitația a fost lansată în luna mai a anului trecut, a fost suspendată pentru o vreme, iar la final, în perioada de evaluare, toate ofertele depuse au fost considerate neconforme.
După descalificare, una dintre societățile participante, care a avut prețul cel mai mic, a contestat licitația. Este vorba chiar despre câștigătoarea anunțată recent, AZVI SA, care se afla, la prima procedură, într-un consorțiu cu SC POLYSTART SRL. În primă fază, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația și a urmat întâmpinarea către Curtea de Apel București care a respins, la rândul ei, ca nefondată, plângerea formulată. Directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, declara, la acea vreme, că societățile ale căror oferte au fost respinse ar trebui să-și modifice documentațiile astfel încât ofertele să fie conforme. „În mod normal, ar trebui ca grupurile respective de firme să se prezinte din nou la licitație. De data aceasta, știu ce au greșit la prima licitație și vor face și modificările de rigoare în documentație“, a explicat Dumitru. Lucru care, se pare, s-a și întâmplat.

Urmează zece zile de contestații

Conform legii, de la anunțarea câștigătorului trebuie să treacă un termen de zece zile în care celelalte societăți participante pot depune contestații dacă sunt nemulțumite de rezultat. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, se poate trece la semnarea contractului și la începerea lucrărilor. Proiectul Aeroportului Craiova vizează reabilitarea pistei de decolare-aterizare, reabilitarea şi extinderea căii de rulare B și a platformei de îmbarcare-debarcare, a cărei suprafață va crește de la 8.150 la 24.000 de metri pătrați, construirea unei noi rețele de canalizare pluvială și a drenajelor aferente noilor suprafețe de mișcare, precum și modernizarea sistemului de balizaj, inclusiv a iluminatului platformei de operare. Fiind finanțată din fonduri europene destinate perioadei 2007-2013, lucrarea trebuie încheiată până la finele anului 2015. Altfel, toate facturile rămase nedecontate până la 31 decembrie vor fi suportate din banii beneficiarului.
De la 1 iunie, compania aeriană Wizz Air, care are o bază operațională pe Aeroportul Craiova, a suspendat zborurile pe perioada verii. Unul dintre motive a fost și începerea reabilitării infrastructurii de mișcare, însă principalul motiv a fost legat de problemele tehnice pe care pista le-ar fi pus dacă zborurile ar fi continuat cu aceeași frecvență. Cu toate acestea, cursele charter, cele estivale și umanitare continuă să zboare fără probleme de pe Aeroportul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS