21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicul Găman, condamnat la închisoare cu executare

Medicul Găman, condamnat la închisoare cu executare

 Dr. Dragoș Gabriel Găman a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani și patru luni de închisoare pentru dare de mită și trafic de influență (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l condamne la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pe medicul Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova și profesor universitar la Facultatea de Medicină din municipiu. Dr. Găman a fost acuzat de procurori că a cerut o șpagă de 1.000 de euro pentru a „aranja“ pensionarea pe caz de boală a unei femei, însă a încercat să dea mai departe numai 200 de lei. Când a aflat că medicul Găman vrea să bage în buzunar aproape toți banii ceruți, fiica femeii s-a hotărât să-l denunțe.

Povestea în acest dosar de corupție începe în octombrie 2013, când, după cum susțin procurorii doljeni, medicul Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, a fost contactat de o femeie din comuna Giubega, care vroia să-și pensioneze mama pe caz de boală. Potrivit anchetatorilor, medicul Găman i-a cerut femeii 500 de euro pentru a o ajuta, apoi a hotărât să dubleze suma.
„Pe 28.04.2014, cu ocazia externării martorei (mama denunțătoarei – n.r.), inculpatul Găman Gabriel Dragoș a discutat cu denunțătoarea despre ultimul referat pe care trebuia să-l întocmească pentru dosarul de pensionare, ocazie cu care acesta a spus că va merge personal la dr. Tănasie Marina (medic-șef în cadrul Casei Județene de Pensii Dolj, specialist în expertiza capacității muncii), întrucât în lipsa intervenției sale există riscul ca dosarul de pensionare să fie respins. Totodată, inculpatul i-a solicitat suma de 500 de euro, spunând că personal va lua legătura cu martora Tănasie Marina pentru a încerca să o determine pe aceasta să accepte pensionarea martorei“, au precizat procurorii doljeni.
În aceeași zi, femeia i-a dat dr. Găman cei 500 de euro, apoi inculpatul a întocmit dosarul pentru pensionare, iar printre actele medicale a pus suma de 200 de lei, „cu intenția de a o oferi medicului specialist în expertiza capacității muncii din cadrul CJP Dolj pentru a-l determina să soluționeze favorabil pensionarea. Inculpatul nu a adus la cunoștința denunțătoarei despre introducerea sumei de 200 de lei printre actele dosarului medical“, au mai reținut anchetatorii.
Ulterior, după ce medicul Găman i-a cerut încă 500 de euro și după ce a găsit cei 200 de lei în dosarul de pensionare, femeia a hotărât să-l denunțe. Pe 19 iunie, dr. Dragoș Găman a fost prins în flagrant, după ce primise cei 500 de euro de la denunțătoare.

Judecat și condamnat la Tribunalul Dolj

Anul trecut, la jumătatea lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, care a fost arestat la domiciliu după acțiunea de prindere în flagrant.
Procesul a început însă abia în septembrie, după ce Tribunalul Dolj a analizat și respins toate cererile și excepțiile formulate de avocatul inculpatului.
Ieri, după zece termene de judecată, magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne pe dr. Găman pentru infracțiunile comise. Instanța l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență și tot la doi ani pentru dare de mită. Cele două pedepse au fost contopite într-o pedeapsă de doi ani de închisoare, la care instanța a adăugat un spor de patru luni, inculpatul urmând să execute doi ani și patru luni de închisoare.
Din pedeapsa primită se scade perioada în care inculpatul a fost arestat la domiciliu, între 19 iunie 2014 și 9 februarie 2015.
În final, judecătorii au mai hotărât ca inculpatul să rămână sub control judiciar, dar și să-i confiște sumele de 500 de euro și 200 de lei.
Sentința Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel atât de inculpat, cât și de procurori.

Arestat și nu prea

Pe 14 august 2014, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât că dr. Găman poate să-și părăsească locuința de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00, pentru a se prezenta la locul de muncă de la Clinica de Hematologie din cadrul Spitalului Clinic „Filantropia“ din Craiova. O lună mai târziu, aceeași instanță i-a permis medicului Găman să meargă la Facultatea de Medicină ca să-și examineze studenții la disciplina Hematologie clinică – Imunopatologie.
De asemenea, inculpatului i-a fost permis ca, începând cu 1 octombrie și până pe 7 decembrie, în fiecare zi de miercuri, între orele 14.00 – 16.00, să se prezinte la Facultatea de Medicină ca să susţină cursul de Hematologie.
La începutul lunii decembrie, instanța a dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani.
Infracțiunea de dare de mită se pedepsește tot cu închisoarea de la doi la șapte ani.
În cazul ambelor infracțiuni, banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS