21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFosta preşedintă a Tribunalului Olt, trimisă în judecată

Fosta preşedintă a Tribunalului Olt, trimisă în judecată

(FOTO: www.exclusivnews.ro)
(FOTO: www.exclusivnews.ro)

Judecătoarea Carmen Marinescu (foto), arestată preventiv, a camuflat mita în declarația de avere prin aranjarea unei donații și printr-un împrumut fictiv. Aceasta nu a trecut în declarația de avere două dintre achizițiile imobiliare.

Fosta preşedintă a Tribunalului Olt, judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și fals în declarații în formă continuată. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Iuliu-Severus Marinescu, soţul judecătoarei, pentru spălare de bani, în formă continuată și Dumitru Cismaru, la data săvârşirii faptelor avocat în cadrul Baroului Olt, pentru complicitate la luare de mită, trafic de influență și complicitate la spălare de bani, în formă continuată.

Circuitul mitei

Potrivit procurorilor, în perioada august – septembrie 2011, judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu a pretins și a primit, prin intermediul inculpatului Dumitru Cismaru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunțătoare, 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea inculpatului Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu, în stare de libertate și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza.
Suma de bani a fost primită de avocatul Dumitru Cismaru în două tranșe, și anume:
– 150.000 de euro înaintea termenului de judecată din 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea;
– 50.000 de euro, pe 20 septembrie 2011, când judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu a amânat pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara. Pe 22 septembrie 2011 (după ce ar fi primit banii prin soțul ei, spun surse judiciare) a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Şpagă transformată în terenuri şi o căsuţă

După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunțarea încheierii din 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14-22 decembrie 2011, Eugenia Carmen Marinescu și luliu-Severus Marinescu au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă (mică), două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului. De afacerile imobiliare s-a ocupat soțul judecătoarei.
luliu-Severus Marinescu a primit de la o persoană apropiată avocatului Dumitru Cismaru o donație reprezentând un teren în suprafață de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești. Pentru a evita mențio­narea judecătoarei Eugenia Carmen Marinescu în contractul de cumpărare a acestui imobil, soţul acesteia și Dumitru Cismaru au determinat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație. În realitate, între părți s-a încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare, fiind plătit prețul de 55.000 de lei.
A doua achiziție făcută de soțul judecătoarei, luliu-Severus Marinescu, a fost prin cumpărare de la altă persoană a unui teren situat în localitatea Corbu, județul Constanța, în suprafață de 1.250 mp, în cuprinsul contractului fiind consemnat un preț subevaluat, de respectiv 10.000 de lei, față de prețul real plătit.
Eugenia Carmen Marinescu și luliu-Severus Marinescu au achiziționat un teren intravilan de 600 mp situat în Slatina, tranzacție consemnată în declarația de avere a magistratului. Terenul în cauză a fost trecut de către Consiliul Local Slatina în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Slatina prin HCL nr. 170 din 26 iulie 2011. Pentru a justifica dobândirea licită, de către inculpații Eugenia Carmen Marinescu și Iuliu-Severus Marinescu, a terenului respectiv, Dumitru Cismaru a determinat o persoană să încheie pe 12 decembrie 2011 un contract fictiv de împrumut sub semnătură privată, în care se menționa că acesta acorda un împrumut de 10.000 de euro soților Marinescu. Ulterior, în perioada august-septembrie 2012, soţii Marinescu au vândut prin persoane interpuse, către o persoană apropiată denunțătorului, un imobil compus din teren și construcție situat în localitatea Băile Olănești. Această tranzacție a reprezentat în fapt restituirea, de către inculpata Eugenia Carmen Marinescu, către membrii familiei denunțătorului a unei părți din suma de 200.000 de euro (valoarea imobilului fiind stabilită de comun acord la suma de 30.000 de euro) și urmărindu-se astfel evitarea ca între soții Marinescu și membrii familiei denunțătorului să poată fi stabilită vreo legătură directă.
În perioada 2012-2015, Eugenia Carmen Marinescu nu a menționat în declarațiile de avere, întocmite pe propria răspundere și înregistrate la Tribunalul Olt, cumpărarea și ulterior vânzarea imobilului (teren și construcție) din Băile Olănești, județul Vâlcea, cumpărarea imobilului (teren) din comuma Corbu, județul Constanța, și a menționat o datorie nereală conform contractului fictiv de împrumut încheiat pe 12.12.2011, făcând astfel declarații necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unor consecințe juridice, urmărind să ascundă cumpărarea și vânzarea de bunuri imobile obținute ilicit.

Sechestru pe averea soţilor Marinescu

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile deținute de soţii Eugenia Carmen și Iuliu-Severus Marinescu, dar şi pe cele avute în posesie de Dumitru Cismaru. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Acelaşi denunţător, alt primitor

Împotriva lui Ilie Bucă, implicat în acest dosar de corupţie, acuzat de de trafic de influență, s-a luat măsura controlului judiciar. În perioada 31.01.2012 – 22.02.2012, Ilie Bucă a primit suma de 50.000 de euro (inițial, fiind promisă suma de 100.000 de euro) de la același denunțător, pentru a-și folosi influența pe care pretindea că o are asupra unui judecător, ce avea spre soluționare același dosar penal în care inculpați erau membrii familiei denunțătorului, în vederea dispunerii unei hotărâri favorabile acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS