6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA câștigat procesul cu banca pe un contract în franci elvețieni

A câștigat procesul cu banca pe un contract în franci elvețieni

Românii cu credite în franci elvețieni au de suferit din cauza scumpirii spectaculoase a monedei elvețiene în raport cu leul românesc. Pe 16 martie, primul craiovean a câștigat procesul cu banca la instanța de fond. El ar putea să plătească rata la cursul de schimb din 2007. (Foto: evz.ro)
Românii cu credite în franci elvețieni au de suferit din cauza scumpirii spectaculoase a monedei elvețiene în raport cu leul românesc. Pe 16 martie, primul craiovean a câștigat procesul cu banca la instanța de fond. El ar putea să plătească rata la cursul de schimb din 2007. (Foto: evz.ro)

Judecătoria Craiova a dat câștig de cauză unui craiovean cu credit în franci elvețieni la Banca Românească. Instanța a dispus îngheţarea cursului de schimb franc elvețian-leu la data încheierii contractului de credit, astfel încât ratele craioveanului să fie plătite la cursul de schimb din momentul încheierii creditului. Banca a fost obligată să restituie împrumutatului sumele plătite în plus, precum şi dobânda legală aferentă. Sentința nu este definitivă, iar banca anunţă că va face apel.

Un tânăr din Craiova a câștigat o primă bătălie în instanță împotriva băncii de la care a împrumutat, în 2007, o sumă importantă în franci elvețieni, echivalentul a 100.000 de lei, pentru achiziționarea unei locuințe. Bărbatul a decis să se adreseze instanței în noiembrie 2014. Acum, la patru luni de la acționarea în instanță, clientul a câștigat împotriva instituției de credit – Banca Românească.

Tânărul craiovean: „Deocamdată e o bătălie câștigată, nu și războiul“

Dar cum s-a ajuns la proces. Din momentul contractării creditului din 2007 și până acum, cursul francului a crescut spectaculos în raport cu leul, astfel că la numai câțiva ani de la contractarea creditului, rata craioveanului către bancă s-a dublat. Craioveanul a povestit, pentru GdS, cum a ajuns să se împrumute în franci elvețieni (CHF) și care erau opțiunile la vremea respectivă. Tânărul a contactat mai multe bănci în 2007.
„Nu ni s-au explicat riscurile, iar băncile au negociat de pe picior de forță. Am cerut împrumut imobiliar de un miliard (de lei vechi – n.r.) și răspunsul lor a fost «vă putem acorda doar în franci elvețieni». Deci, am fost împinși într-o capcană pregătită dinainte“, a spus tânărul, pentru GdS. După ce a încheiat contractul de credit cu Banca Românească, ratele au început să urce, din cauza volatilității valutei respective în care se împrumutase. Pe parcursul anilor care s-au scurs de la acordarea împrumutului, creșterea cursului francului în raport cu leul a dat mari bătăi de cap familiei împrumutate „Oricum, am plătit anticipat sume importante (bani din nuntă, botez, CAR-uri făcute, ajutorul familiei), pentru a contracara creșterea francului elvețian“, a mai povestit clientul Băncii Românești.
Craioveanul recunoaște că un câștig la instanța de fond este doar începutul unui proces care s-ar putea să mai dureze. „Deocamdată, e o bătălie câștigată, nu și războiul. Vă pot spune că intenționez să-i chem în judecată și a doua oară pentru stresul la care am fost supus atât eu, cât și familia mea, pentru că la nici trei ani de la contractarea creditului (2007-2010), francul elvețian ajunsese deja de la 1,9 lei la 3,4 lei în 2010“, a mai spus clientul băncii respective, care a câștigat la prima instanță și care a acceptat să spună povestea sa prin intermediul GdS pentru că „doresc să ajut orice persoană care are credit în franci elvețieni și care a trecut prin ceea ce am trecut eu legat de plata ratelor“.

Clauza privind riscul valutar, declarată abuzivă de instanță

Decizia Judecătoriei Craiova a fost dată pe 16 martie 2015, în favoarea clientului cu creditul în franci elvețieni, considerând abuzive clauzele contractuale. Instanța a stabilit chiar și faptul ca banca să îi restituie clientului sumele încasate de bancă în plus în tot intervalul de când cursul de schimb CHF/leu a urcat în defavoarea leului. Concret, decizia Judecătoriei Craiova în acest caz a fost următoarea.
„Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Admite în parte acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind riscul valutar inserate în contractul de credit nr. 97073650/16.11.2007 la art. 1, pct. 2, art. 8, pct.1, art. 9, pct.1, privind efectuarea plăţilor în moneda creditului şi suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar. Constată nulitatea absolută a acestor clauze. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantului sumele plătite în plus de către acesta, respectiv 44.752,07 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea privind denominarea în moneda naţională a plăţilor. Admite în parte cererea şi obligă pârâtele să achite reclamantului dobânda legală la suma ce urmează a fi restituită, calculată de la data formulării acțiunii, respectiv 20.11.2014, până la momentul plăţii efective a debitului“, precum se arată pe portalul instanței craiovene.
Avocatul craiovean Răzvan Socoteanu a precizat că „este prima soluție de acest fel din Craiova și chiar din Oltenia, pe o speță legată de francii elvețieni. A câștigat clientul în fața băncii pentru că a avut dreptate și am avut argumente să demonstrăm că acel client a avut dreptate. Încă nu este motivată decizia instanței, pentru că hotărârea este recent pronunțată“. Răzvan Socoteanu a mai precizat că mai există dosare pe rolul instanțelor unde craiovenii reclamă și alte bănci care au acordat credite în franci elvețieni. „În esență, este vorba despre același lucru și în alte dosare: înghețarea cursului de schimb al francului elvețian la data contractării creditului“, a spus avocatul.

Banca Românească va face apel

Reprezentanții firmei de PR care lucrează pentru Banca Românească ne-au răspuns la redacție, la întrebările adresate de GdS în speța respectivă. „Decizia formulată de instanța din Craiova nu este definitivă și irevocabilă. Când sentința ni se va comunica, vom formula apel, având în vedere existența și a altor sentințe care sunt exact opusul celei de la Craiova. Suntem deschiși la negocieri directe cu clienții și dăm curs tuturor discuțiilor cu aceștia și cu reprezentanții acestora, așa cum am procedat întotdeauna. Aceste negocieri au început să dea rezultate deja prin aplicarea unor soluții individuale. Prin măsurile generale luate, Banca Românească a diminuat cu circa 26% rata de dobândă pe care o percepe de la clienții cu credite ipotecare în CHF aplicând în avans valoarea indicelui de referință LIBOR de -0,806%. Și prin această măsură banca a venit în ajutorul clienților săi în această perioadă în care francul elvețian a înregistrat o creștere de circa 11%-15% comparativ cu leul“, au precizat reprezentanții firmei de PR SmartPoint, care
ne-au răspuns în numele Băncii Românești.

Cursul francului elvețian le dă bătăi de cap împrumutaților

Cursul de schimb afișat ieri de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,1986 lei pentru un franc elvețian. În anul 2007, cursul de schimb stabilit de BNR s-a situat la jumătate față de cel de astăzi. La vremea respectivă, cursul de schimb a oscilat între 1,9 lei și 2,1 lei pentru un franc elvețian.
În luna ianuarie 2015, cursul francului parcă a „explodat“ în raport cu leul, din cauza unei decizii a Băncii Centrale Elvețiene, care a scos paritatea dintre franc și euro, lăsând cursul liber să floteze. Efectul a fost o devalorizare a leului în raport cu valuta exotică și, totodată, scumpirea excesivă a creditelor românilor în această valută.
Persoanele împrumutate în franci merg, practic, cu lei românești la bancă și acolo li se transformă în franci pentru a li se achita ratele, dar la cursul băncii respective din acel moment, care este mai mare decât cel al BNR. Așa s-a explicat faptul că, în interval de o lună, ratele celor împrumutați în valuta exotică au crescut chiar și cu 200 de lei față de luna precedentă. Cursul istoric cel mai mare a fost stabilit pe 23 ianuarie 2015 de către BNR la 4,5817 lei pentru un franc elvețian. După acea dată, valuta elvețiană a început să scadă, la ora actuală stabilizându-se în jurul cursului de 4,19 lei pentru un franc. Dar ratele celor împrumutați în franci au rămas uriașe în continuare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS