10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBugetul Doljului, votat în unanimitate: Pe ce se cheltuiesc banii județului în 2015?

Bugetul Doljului, votat în unanimitate: Pe ce se cheltuiesc banii județului în 2015?

CJ Dolj a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs, dar și un împrumut de peste 57 de milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene (Foto: Anca Ungurenuș)
CJ Dolj a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs, dar și un împrumut de peste 57 de milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene (Foto: Anca Ungurenuș)

Bugetul județului Dolj a fost aprobat în unanimitate, fără mari discuții, ieri, în cadrul ședinței Consiliului Județean Dolj. Investițiile cele mai mari ale CJ Dolj se axează, în acest an, pe sănătate, pe mai multe proiecte legate de Spitalul Clinic Județean de Urgență. În planul de investiții pentru acest an sunt prevăzute și cele două cule din Brabova și Cernătești, care vor fi consolidate și reabilitate, dar și o extindere a parcării Aeroportului Craiova. Pentru a face față cofinanțărilor pentru proiectele pe fonduri europene, CJ Dolj va apela și la un împrumut în valoare de aproximativ 57,5 milioane de lei.  

Consilierii județeni s-au întrunit ieri pentru a vota bugetul propriu al județului Dolj, în valoare de 543 de milioane de lei, plus celelalte scheme de venituri și cheltuieli ale instituțiilor subordonate Consiliului Județean (CJ) Dolj. În urma discuțiilor, bugetul a fost votat în unanimitate, iar GdS vă prezintă un rezumat al celor mai importante investiții preconizate de CJ Dolj pentru acest an.

Investiții masive la Spitalul de Urgență

Așa cum a fost anunțat încă de acum câteva luni, CJ Dolj este în continuare preocupat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde vor merge patru milioane de lei pentru reparații curente. Mai mult, pentru execuția extinderii și modernizării spațiului de morgă și prosectură, CJ Dolj va aloca două milioane de lei, iar pentru dotările și echipamentele medicale ale Clinicii de Cardiologie vor fi cheltuite nouă milioane de lei. Pentru realizarea de investiții mai sunt prevăzute în buget aproximativ 23 de milioane de lei pentru proiecte aflate în derulare. Vorbim despre Clinica de Cardiologie, modernizarea stației electrice de la spital și extinderea Unității de Primiri Urgențe. De asemenea, pentru spitalele din Leamna și Dăbuleni sunt prevăzuți 210.000 de lei, respectiv 139.000 de lei pentru diverse investiții.

Bani pentru catedrala din Craiovița Nouă

CJ Dolj mai vrea să aloce, în acest an, 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Sf. Ioan Botezătorul“, care ar fi trebuit să fie gata anul trecut. În aria culturii, Muzeul de Artă va primi 10.000 de lei pentru o ceainărie și un spațiu de expunere neconvențional, dar și pentru amenajarea platoului dinspre viitoarea intrare în Muzeul de Artă, din strada Romul. O veste bună legată de două obiective culturale importante din județ este faptul că, prin banii CJ Dolj, Muzeul Olteniei va putea reabilita și consolida culele din Brabova și Cernătești. Pentru prima, proiectarea și execuția costă 85.000 de lei, iar pentru cea de-a doua este prevăzută doar proiectarea, care se ridică la 45.000 de lei.
În ceea ce privește transporturile, nouă milioane de lei vor merge pentru reparația și întreținerea de drumuri județene. De asemenea, 800.000 de lei vor fi alocați pentru proiectarea și execuția extinderii parcării Aeroportului Craiova. Aeroportul va investi 1,8 milioane de lei într-un autobuz de platformă. Costul mare a fost explicat în plenul ședinței CJ Dolj: autobuzul va avea o capacitate de peste 100 de locuri și va fi destinat transportului pasagerilor, îndeosebi în condiții meteo nefavorabile la îmbarcare/debarcare, dar și pentru transportul persoanelor cu dizabilități și a căruțurilor pentru copii. În ceea ce privește modernizarea drumurilor județene, este vizată execuția unor porțiuni ale DJ 643A și DJ 643D, cu un cost total de aproximativ 4,2 milioane de lei. Altă investiție importantă, noul parc industrial al autorităților județene, High Tech Park, va scoate din bugetul CJ Dolj 150.000 de lei pentru proiectarea legată de infrastructură și 998.000 de lei reprezentând aportul CJ Dolj la capitalul social al parcului.

Canalele din Leu, decolmatate pe bani județeni

Din fondul de rezervă al CJ Dolj, categorisit de anumiți consilieri de opoziție ca fiind prea mic, de doar 300.000 de lei, vor fi alocați 80.000 de lei către comuna Leu. Banii sunt destinați decolmatării și reprofilării a două canale de desecare din satul Zănoaga, unde oamenii au de câteva luni probleme cu apa potabilă, dar și cu inundațiile, lucru prezentat în trecut și de către GdS.
Nu în ultimul rând, pentru sistemul de protecție a copilului și programul „Cornul și laptele“, CJ Dolj a prevăzut câte 13 milioane de lei, iar pentru centrele de asistență socială pentru persoanele cu handicap, circa 11,5 milioane de lei.

Împrumut pentru plata cofinanțărilor

Important de știut este că CJ Dolj se va împrumuta de bani pentru a putea plăti cofinanțările, TVA-ul și cheltuielile neeligibile pentru proiectele pe fonduri europene care trebuie încheiate în acest an. Suma la care se ridică împrumutul este de aproximativ 57,5 milioane de lei, pe o perioadă de 20 de ani, și vizează cheltuielile amintite mai sus pentru opt proiecte, dintre care cele mai costisitoare sunt masterplanul de deșeuri (cofinanțare 1%), Centrul Brâncuși și Centrul Turistic pentru Agrement și Sport (confinanțări de câte 50%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS