12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEdilul din Braloștița, judecat pentru afaceri cu Primăria Pleșoi

Edilul din Braloștița, judecat pentru afaceri cu Primăria Pleșoi

Primarul Ioan Sârbu spune că în acest dosar este vorba de încurcături mari, care trebuie rezolvate (Foto: Arhiva GdS)
Primarul Ioan Sârbu spune că în acest dosar este vorba de încurcături mari, care trebuie rezolvate (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus anul trecut, în decembrie, trimiterea în judecată a primarului comunei doljene Braloștița, acuzat de comiterea a două infracțiuni: complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe scurt, edilul Ioan Sârbu este acuzat că, acum șapte ani, pe când era administratorul unei firme de construcții, ar fi obținut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleșoi pentru o serie de lucrări fictive.

Înainte de a deveni viceprimar al comunei Braloștița (2008), Ioan Sârbu a fost administratorul SC STEVAS IMPEX SRL Braloștița, firmă care avea ca obiect de activitate lucrări de construcții la clădirile rezidențiale și nerezidențiale.
Anchetatorii susțin că, la sfârșitul anului 2007, în calitate de administrator al SC STEVAS IMPEX SRL, Ioan Sârbu, care din 2012 este primarul comunei Braloștița, a făcut o afacere destul de păguboasă pentru Primăria Pleșoi.
Astfel, pe 12 noiembrie 2007, SC STEVAS IMPEX SRL, reprezentată de Ioan Sârbu, semna un contract cu Primăria Pleșoi în valoare de 1.217.592 de lei cu tot cu TVA. În schimbul acestei sume, SC STEVAS urma să proiecteze și să ridice o grădiniță în comuna Pleșoi.
Problemele au apărut ulterior, în timpul derulării contractului, după cum susțin procurorii craioveni. „În cursul derulării contractului menționat, în perioada 2007-2009, inculpatul Sârbu Ioan a emis situații de plată, respectiv situația de lucrări «Infrastructura» – noiembrie 2009, situația de lucrări «Arhitectura»- noiembrie 2009 și facturi, în baza cărora au fost efectuate plăți nejustificate în valoare de 348.500 de lei“, susțin anchetatorii.
Astfel, pe 19 decembrie 2007, la o lună după semnarea contractului, SC STEVAS IMPEX SRL emitea factura nr. 114, neînsoțită de documente justificative, în valoare de 198.500 de lei, factură care a fost decontată prin ordin de plată o zi mai târziu.
Asta deși, potrivit contractului încheiat pe 12 noiembrie, plățile parțiale trebuia făcute, la cererea executantului, la valoarea lucrărilor executate. Pe 27 decembrie, aceeași firmă, tot printr-o factură neînsoțită de documente justificative, a obținut alți 150.000 de lei de la Primăria Pleșoi. Procurorii au reținut că, prin mai multe astfel de operațiuni, prejudiciul total adus Primăriei Pleșoi a fost de 348.500 de lei.

Plăți de sute de mii în lipsa lucrărilor

În urma anchetei s-a mai stabilit că executantul lucrării a întocmit facturi de sute de mii de lei pentru diverse materiale, deși lucrarea la grădiniță nu a depășit niciodată stadiul fundației și subsolului. „Situațiile de lucrări pentru infrastructură și arhitectură, emise de inculpatul Sârbu Ioan, au fost confirmate de către Stănciugelu Constantin, în calitate de diriginte de șantier, și Vasilică Crișu (primar al comunei Pleșoi între anii 2008 și 2012 – n.r.), în calitate de ordonator principal de credite. Lucrarea nu a depășit stadiul subsolului și fundației, aprovizionarea și achitarea de materiale (ferestre, uși), conform mențiunilor făcute pe facturi, nefiind necesară, iar aprovizionarea cu materiale nefiind, de altfel, prevăzută în contract“, spun procurorii craioveni. Nu era nevoie de ferestre și uși, din moment ce zidăria clădirii nici măcar nu fusese făcută.
Mai mult decât atât, ancheta a arătat că grădinița din Pleșoi nu a fost ridicată niciodată de SC STEVAS IMPEX SRL.
„Conform adresei din data de 19.09.2011 a Inspectoratului de Stat în Construcții, la Gădinița cu program normal Pleșoi, lucrările de construcții au început la data de 1.11.2008, în baza autorizației de construire nr. 5/22.09.2008. Execuția lucrărilor a fost oprită în iulie 2010, iar până la data emiterii adresei menționate au fost executate fundațiile 100% și elementele verticale subsol 90%“, au mai reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a edilului Ioan Sârbu. Dosarul în care primarul din Braloștița este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 10 decembrie 2014, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 februarie.

„Sunt încurcături mari acolo“

După cum au reţinut anchetatorii, „complicitatea ca formă a participației penale se subscrie în prezenta cauză sub forma ajutorului dat în mod direct, cu intenție, de către inculpatul Sârbu Ioan, administrator de fapt al societății beneficiare SC STEVAS IMPEX SRL, numiților Bubulică Savu (director al Școlii cu clasele I – VIII Pleșoi – n.r.) și Crișu Vasilică, reprezentanții autorității contractante și ordonatori de credite, prin aceea că inculpatul Sârbu Ioan a pus la dispoziția celor doi înscrisuri, precum facturi sau situații de lucrări, în baza cărora au fost întocmite mai multe documente și aprobate plăți nelegale către societatea comercială menționată“.
Întrebat despre acest dosar penal, actualul primar din Braloștița, Ioan Sârbu, a explicat că nu mai deține din anul 2008 firma SC STEVAS IMPEX SRL. „Sunt încurcături mari acolo, care trebuie rezolvate. Am avut o societate pe care am transferat-o fiului meu în 2008, când am devenit viceprimarul comunei. Acel contract s-a întrerupt, pentru că au fost probleme“, a explicat edilul Ioan Sârbu.

SC STEVAS IMPEX SRL a fost radiată

Datele furnizate de Registrul Comerțului arată că societății STEVAS IMPEX SRL i-a fost atribuit număr de ordine la data de 14 octombrie 1993, iar pe 5 iunie 2013 a fost radiată.
Potrivit totalfirme.com, SC STEVAS IMPEX SRL a înregistrat cel mai mare profit în 2008 (103.214 lei), an în care a avut o cifră de afaceri de 984.395 de lei și patru angajați. Spre comparație, în 2007, aceeași firmă a avut o cifră de afaceri de 574.627 de lei, un profit de 48.173 de lei și trei angajați.

Dosar penal și pentru fostul primar din Pleșoi

„Partenerii“ de afaceri ai edilului Ioan Sârbu – Savu Bubulică, Vasilică Crișu, Constantin Stănciugelu, dar și Minodora Agapie și Emil Stuparu – au fost trimiși în judecată într-un dosar separat, privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată. Acest dosar se află pe rolul Judecătoriei Craiova din septembrie 2013, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 6 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS