10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână

Aproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână

Aproape 800 de doljeni au fost diagnosticați cu pneumonie în ultima săptămână
Aproape 800 de doljeni au fost diagnosticați cu pneumonie în ultima săptămână

Cazurile de pneumonie s-au înmulțit în ultima săptămână în Dolj. Aproape 800 de persoane au fost depistate cu această boală în ultimele zile. Pneumonia reprezintă un pericol mai mare pentru bolnavii cronic, dar și pentru copiii care au un sistem imunitar slăbit.

Pneumonia face parte din bolile de sezon și este o afecțiune inflamatorie a plămânilor care afectează, în primul rând, micile cavități cu aer cunoscute sub denumirea de alveole. Este provocată de infecția cu virusuri sau cu bacterii și, mai rar, de alte microorganisme, de anumite medicamente și de alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune.
În ultima săptămână, în Dolj au fost înregistrate 781 de cazuri de pneumopatii acute, cu aproape 400 de cazuri mai mult față de săptămâna precedentă. Dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, spune că au fost înregistrate și 2.002 cazuri de viroze respiratorii. „Într-adevăr, sunt mai multe cazuri decât săptămâna trecută, dar asta pentru că este boala de sezon. Totuși, nu sunt cazuri grave. Doar 7% dintre pacienți au avut nevoie de internare. Însă, este bine ca oamenii să se protejeze și să își ia măsuri de prevenție“, a spus dr. Ștefan Popescu.

„De data aceasta, mulți pacienți au ca simptom transpirația și nu tusea“

Pneumonia apare în urma unor infecții cauzate de bacterii sau de virusuri. Deși au fost identificate peste 100 de tipuri de agenți infecțioși, numai câteva sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor. Acestea apar mai ales în această perioadă tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunității locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.
Pe lângă alte viroze respiratorii, pneumonia se remarcă prin tuse persistentă. În funcție de simptomele pacientului se pune diagnosticul. De cele mai multe ori însă se apelează şi la o radiografie pulmonară. Dr. Cornel Miu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, spune că o parte dintre doljenii depistați cu pneumonie sunt tratați în spital. „Au venit mai mulți în ultima perioadă. Ei ajung de obicei prima dată la medicul de familie care îi trimite către noi pentru analize mai amănunțite. Noi diagnosticăm în funcție de simptome, tuse, transpirație. Spre deosebire de anul trecut, acum am observat că de data aceasta mulți pacienți au ca simptom transpirația și nu tusea“, a precizat dr. Cornel Miu.

În ultima săptămână, în Dolj au fost vaccinate antigripal 2.667 de persoane

Pentru a preveni complicațiile, medicii spun că de la primele simptome este bine să cerem ajutorul medicului de familie. Pe lângă tuse și transpirație, pneumonia se manifestă și prin durere în piept, febră și respirație grea. Pentru prevenirea anumitor tipuri de pneumonie sunt disponibile și vaccinuri. În ultima săptămână, în Dolj au fost vaccinate antigripal 2.667 de persoane din grupele la risc, prin cabinetele medicilor de familie, în spitale şi centrele de copii. „Mai avem doze de vaccin și ar fi bine ca oamenii să meargă să se vaccineze pentru că este o modalitate de prevenție sigură. De vaccin gratuit beneficiază persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta sub doi ani, copiii și adulții cu diverse afecțiuni cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, gravidele, copiii şi vârstnicii instituţionalizaţi, persoane cu imunitate scăzută prin alte boli și personalul medical“, spune dr. Ștefan Popescu.

În jur de șapte pacienți au fost depistați ulterior cu TBC

Pentru a evita transmiterea virusului către alte persoane este necesară evitarea colectivităţilor, a vizitelor la persoanele bolnave, aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă, evitarea expunerii prelungite a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute. „Trebuie respectate aceste reguli pentru evitarea extinderii bolii. În jur de șapte pacienți au fost depistați ulterior cu TBC. Au venit și copii la noi. Apar cazuri, mai ales la copiii care merg pentru prima dată la grădiniță și care nu au o imunitate atât de puternică“, atrage atenția dr. Cornel Miu.
„Din cauză că transpirația este unul dintre principalele simptome, mulți oameni s-au speriat și au venit la spital de frică să nu aibă tuberculoză. Au fost descoperite câteva cazuri și pentru acestea sunt luate măsurile specifice, este administrat tratamentul adecvat“, a adăugat dr. Cornel Miu, medic primar pneu­molog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova.

Pneumonia, principala cauză de mortalitate infantilă în lume

Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă din lume. Trei copii mor în fiecare minut în lume din cauza pneumoniei. Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentație sănătoasă și o corectă informare a părinților. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS