Elicopterul SMURD din Craiova nu mai transportă pacienți

Deocamdată, elicopterul SMURD nu se mai ridică de la sol (FOTO: GdS)


Tragedia petrecută în urma prăbușirii elicopterului SMURD, luni după-amiază, în lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa, a dat peste cap întregul sistem de urgență. Toate elicopterele de tipul celui prăbuşit deocamdată nu mai zboară. Nici elicopterul SMURD aflat la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) pentru a deservi toată regiunea Olteniei nu s-a mai ridicat de la sol ieri.

Pacienții care au necesitat transport către o unitate sanitară superioară au fost duși cu ambulanțele. „Au fost cazuri care au necesitat transferul astăzi (ieri – n.r.) din regiune la București și au fost duși cu ambulanța. Nu au fost cazuri de maximă urgență pentru care să fie nevoie de elicopterul SMURD. Un singur caz, din Slatina, ar fi necesitat elicopterul, dar a fost transportat cu ambulanța în final. Acum s-a decis ca elicopterele să nu mai zboare până la stabilirea cauzelor accidentului, dar și duminică, de exemplu, a fost o astfel de situație în care nu am zburat pentru că nu ne permiteau condițiile meteo și pacienții au fost transportați tot cu ambulața“, a precizat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Craiova.

„Nu am teamă de zbor acum, dar este un moment psihologic pe care trebuie să îl depășim“

Elicopterul SMURD aflat la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă este funcțional, spune Bogdan Fănuță, managerul spitalului. „Elicopterul nostru nu are probleme. Ultima revizie a fost făcută în urmă cu aproximativ o lună. Aceasta este făcută în funcție de numărul de ore de zbor. După 50 de ore de zbor, elicopterul este revizuit de reprezentanți ai Ministerului de Interne, după 100 de ore de zbor este trimis la Brașov pentru revizie, iar după ce a depășit 500 de ore de zbor revizia este făcută de către compania Eurocopter. În cazul în care nu merg elicopterele, mai poate fi folosit avionul sanitar, dar nu a fost solicitat până acum de către medicii de la departamentul de urgență al Spitalului Județean Craiova“, a declarat dr. Bogdan Fănuță.

Medicii craioveni care lucrează la departamentul SMURD al Spitalului Județean spun că este nevoie ca toți cei care lucrează în acest mediu să treacă peste acest prag psihologic. „Familiile noastre sunt, poate, cele mai speriate. Nu am teamă de zbor acum, dar este un moment psihologic pe care trebuie să îl depășim, poate și din acest motiv nu s-au mai ridicat elicopterele de la sol astăzi (ieri – n.r.). Ca medic de urgență care a participat la multe misiuni cu elicopterul SMURD pot să spun că nu am avut niciodată sentimentul de nesiguranță și asta pentru că piloții sunt oameni bine pregătiți în care avem încredere, dar văzând ce se întâmplă inevitabil trăim cu stresul că oricând tragedia se poate repeta. Nu putem decât să transmitem condoleanțe familiilor colegilor noștri, care au fost profesioniști“, a adăugat dr. Cristiana Geormăneanu.


„Voi face în continuare gărzi pentru că ei nu au murit degeaba, pentru că alții trebuie să trăiască“

Antonie Septimius, medic în cadrul Secției de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Craiova, era de serviciu când s-a produs tragedia. „Este o tragedie. Am pierdut niște colegi și profesioniști din sistem. Cu Petrică (unul dintre cei decedați în accidentul aviatic – n.r.) am vorbit luni dimineață, iar cu Ginel (altă victimă – n.r.) acum patru zile. Rămăsese să ne întâlnim curând… Încă nu-mi vine să cred. De aseară (luni-seară – n.r.) am primit și primesc telefoane și mesaje în care sunt întrebat dacă voi mai face gărzi pe elicopter. Da, voi face în continuare gărzi pentru că ei nu au murit degeaba, pentru că alții trebuie să trăiască“, a spus dr. Antonie Septimius.

Gheorghe Nedelescu, fostul administrator public al Craiovei, a fost profesorul copilotului elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, Ginel Claudiu Crăcănel, și are numai cuvinte de laudă despre fostul să elev. „Este o durere fără margini. Nu îmi vine să cred nici acum. A fost elevul meu la liceul militar, un copil de excepție, care învăța foarte bine și care nu a creat niciodată probleme. Nu am crezut că este vorba despre el până când m-a sunat tatăl lui să îmi spună. Din păcate, Dumnezeu ia la el oamenii buni“, a spus Gheorghe Nedelescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top