Acasă Local Dolj Clădire de peste 19 milioane de euro în curtea „Filantropia“

Clădire de peste 19 milioane de euro în curtea „Filantropia“

-

Așa arată, în viziunea proiectantului, imobilul care ar urma să fie ridicat în spatele clădirii principale a Spitalului „Filantropia“, după ce restul clădirilor ar urma să fie demolate
Așa arată, în viziunea proiectantului, imobilul care ar urma să fie ridicat în spatele clădirii principale a Spitalului „Filantropia“, după ce restul clădirilor ar urma să fie demolate

Primăria Craiova intenționează să construiască un nou corp de clădire pentru Spitalul „Filantropia“, având în plan să demoleze toate clădirile de pe strada Filantropia nr. 1, mai puțin cea principală, monument istoric. Costul total al construcției este estimat la 19,5 milioane de euro. Consilierii vor vota joi proiectul de hotărâre ce vizează studiul de fezabilitate al obiectivului de investiții.

Studiul de fezabilitate realizat de firma SC SELLM SRL din Timișoara pentru construirea unui corp al Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova va fi supus votului consilierilor locali la ședința de joi. Studiul de fezabilitate a fost făcut contra unei sume estimate de 131.451 de lei fără TVA în anul 2013, iar în urma realizării acestuia, valoarea totală a investiției a ajuns la 85.830.529 de lei, adică peste 19 milioane de euro cu TVA. Lucrarea ar putea fi realizată într-o perioadă de 42 de luni, iar suprafața construită desfășurată a construcției propuse ajunge la 17.790 mp.

Spital pavilionar cu patru corpuri

Intervenția propusă ar implica demolarea tuturor clădirilor de pe strada Filantropia, nr. 1, în afara Clinicii de Maternitate, care este monument istoric și care ar urma să fie restaurată. În spațiul liber lăsat de fostele clădiri ar urma să fie ridicat un spital pavilionar din patru corpuri cu înălțimi diferite (corp A – D+P+4E, corp B – D+P+5E parțial, corp C – D+P+4E parțial, corp D – Ds + P parțial), în forma literei Z.
„Dezvoltarea unui spital pavilionar este soluția optimă deoarece acesta este construit și dat în folosință etapizat, secțiile putând fi relocate în spațiul nou-construit în perioada execuției. De asemenea, prin proiectarea complexă a ansamblului spitalicesc se vor rezolva toate fluxurile de circulație și tehnice ale unui program de asemenea complexitate“, se menționează în studiul de fezabilitate.
În cadrul documentației se explică și necesitatea realizării acestui proiect. „În prezent, spitalul funcționează în mai multe imobile din Craiova, parte din acestea urmând a fi retrocedate în următorii ani. Secțiile întâlnite sunt împărțite pe corpuri de clădiri și adrese diverse, ceea ce face imposibilă eficientizarea actului medical și oferirea unor servicii decente. În plus, menținerea acestor spații în diverse locuri crește costurile întreținerii și mentenanței“, se mai arată în studiu.

Anca UNGURENUŞ
Anca UNGURENUŞ
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.