20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Gorj Fosta şefă a APIA Gorj a primit închisoare cu executare pentru fraudarea...

Fosta şefă a APIA Gorj a primit închisoare cu executare pentru fraudarea bugetului de subvenţii al UE

-

Delia Petrescu, fostul director executiv de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Gorj, l-ar fi ajutat pe tatăl său să obţină ilegal fonduri europene
Delia Petrescu, fostul director executiv de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Gorj, l-ar fi ajutat pe tatăl său să obţină ilegal fonduri europene

Delia Petrescu, fostă Mercioiu, fostul director executiv de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Gorj, a fost condamnată vineri de Tribunalul Gorj la patru ani de închisoare cu executare pentru fraude cu subvenţii agricole. Ex-directoarea este acuzată de instigare la mai multe infracţiuni, printre care şi aceea de înşelăciune, prin faptul că l-ar fi ajutat pe tatăl său să obţină ilegal fonduri europene.
În același dosar a fost condamnat și tatăl său, la doi ani şi șase luni de închisoare. Judecată în același dosar în stare de arest preventiv, Otilia Arjocu, fost consilier la APIA Motru, a fost, de asemenea, condamnată de instanţa gorjeană la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare. Nu în ultimul rând, fostul primar din Padeş, Haralambie Stoicănel, acuzat că în calitate de agent agricol la Primăria Padeş a întocmit, în fals, o adeverință folosită la obţinerea de subvenţii APIA, a primit doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Delia Petrescu, fostă Mercioiu, a fost director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Gorj în anul 2011. Sentinţa Tribunalului Gorj poate fi contestată.

Ce spun procurorii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cursul lunii mai 2011, inculpata Delia Petrescu (fostă Mercioiu), director executiv la APIA Gorj, deşi cunoştea că tatăl său, Mihail Petrescu, nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe inculpata Otilia Arjocu, consilier la Centrul Local Motru din cadrul APIA Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare, astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011.
Ca urmare, Otilia Arjocu a solicitat de la Primăria Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Mihail Petrescu, care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 de hectare, completând şi semnând cererea, respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela.
Pe baza acestor documente, tatăl șefei APIA Gorj a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 de lei (din care suma de 59.721 de lei din fonduri europene şi suma de 9.446 de lei plătită din bugetul naţional).
La instigarea Otiliei Arjocu, Haralambie Stoicănel, în calitate de agent agricol la Primăria Padeş, a întocmit, în fals, adeverinţa respectivă.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.