9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAnchetă internă la primărie după reţinerea şefului de la Investiţii

Anchetă internă la primărie după reţinerea şefului de la Investiţii

(foto Eugen Măruță)
(foto Eugen Măruță)

Procurorii au reluat vineri audierile în dosarul reabilitării sediului Primăriei Târgu Jiu, vizat fiind şeful Serviciului Investiţii din cadrul instituţiei, Raul Chiriac (foto). Subalternul primarului Florin Cârciumaru a fost adus la audieri de dimineaţă, pentru ca în jurul amiezii Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu să solicite emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Raul Chiriac. Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Raul Chiriac este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, întrucât s-a implicat în reabilitarea sediului primăriei, fără respectarea legislaţiei privind monumentele istorice. „Din cercetări a reieșit că, în perioada iulie – septembrie 2014, bărbatul s-a ocupat de derularea unor lucrări de construcții la o clădire monument istoric din Târgu Jiu, fără respectarea prevederilor legale în domeniu, deși avea cunoștință de demersurile și autorizațiile necesare executării lucrărilor de construcții. În continuare, polițiștii efectuează cercetări în vederea documentării întregii activități infracționale“, a declarat Cătălin Buşe, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Primăria face și ea anchetă

Conducerea Primăriei Târgu Jiu recunoaşte faptul că de ceva vreme are o problemă de imagine. În timp ce primarul Florin Cârciumaru a evitat să comenteze deciziile luate de anchetatori, viceprimarul Aurel Popescu a promis efectuarea unei anchete interne care să îl vizeze pe şeful Serviciului Investiţii, Raul Chiriac: „Vom lua act de acest lucru. Suntem conştienţi că organele abilitate vor continua ancheta şi îşi fac treaba mai departe. Vom vedea şi noi, la rândul nostru, care este motivul pentru care s-a ajuns la această reţinere. Vom face şi noi o anchetă şi să sperăm că nu este nimic grav şi se va rezolva totul destul de rapid“, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul din Târgu Jiu. O anchetă internă s-a derulat şi în vară, când o altă angajată a primăriei a fost reţinută în acelaşi dosar. Rezultatele verificării administrative nu au mai fost făcute publice.

Şefa de la Urbanism, în vizorul anchetatorilor

Trebuie amintit că în dosarul reabilitării faţadei Primăriei Târgu Jiu au mai fost reținute, la sfârşitul acestei veri, trei persoane. Acestea sunt: Monica Vlădăianu, consilier superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Gorj, Mihaela Orzan, consilier în cadrul Primăriei Târgu Jiu, ambele urmărite penal pentru abuz în serviciu, precum și arhitectul Iulian Cămui, acuzat de favorizarea infractorului. Monica Vlădăianu este acuzată că ar fi eliberat un aviz fără respectarea prevederilor legale aplicabile în cazul clădirilor monument istoric și nu ar fi anunțat organele abilitate în legătură cu neregulile constatate. Mihaela Orzan este anchetată pentru că ar fi demarat lucrări de construcție la clădirea monument istoric, fără a efectua demersurile necesare în vederea obținerii autorizării, deși cunoștea necesitatea actului în cauză, ulterior încercând să intre în legalitate prin obținerea unei autorizații de construire. Arhitectul Iulian Cămui este acuzat de favorizarea infractorului şi că ar fi încercat să îngreuneze ancheta. Arhitectul ar fi întocmit documente care atestau împrejurări nereale referitoare la situația lucrărilor efectuate, încercând astfel să creeze o aparență de legalitate a lucrărilor făcute. Valoarea lucrărilor este de 290.000 de lei, iar constructor este Dulemis Prest. Reabilitarea faţadei clădirii a fost momentan sistată. De asemenea, la audieri va trebui să se prezinte şi Hermina Pasăre, șefa Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Hermina Pasăre a intrat în concediu medical, însă nu va scăpa de audieri.

Raul Chiriac, pus sub control judiciar

Şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Raul Chiriac, va fi cercetat în stare de libertate, în dosarul reabilitării Primăriei Târgu Jiu. După ce  vineri a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru acuzaţia de abuz în serviciu, magistraţii au respins cererea procurorilor şi l-au pus pe inculpat sub control judiciar. Măsura poate fi contestată de anchetatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS