Alina Toader, director adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială Gorj

Peste 4.500 de familii şi persoane singure din municipiul Târgu Jiu au solicitat ajutorul pentru încălzirea locuinţei, cele mai multe cereri în acest sens fiind depuse pentru încălzirea cu gaze. Potrivit Alinei Toader, şef serviciu în cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu Jiu, cererile au fost depuse pentru sistemul de încălzire cu combustibili solizi, gaze şi energie electrică, la fiecare categorie existând solicitări respinse din diferite motive. „Un număr de 399 de cereri s-au primit pentru sistemul de încălzire cu combustibili solizi, din care 42 au fost respinse, la gaze am primit 4.058 de cereri din care 100 cereri respinse, iar la energie electrică s-au primit 114 cereri din care 40 respinse. Motivul respingerii cererilor la sistemul de încălzire cu energie electrică îl reprezintă faptul că, în urma anchetelor obligatorii, s-a constatat că acele familii care solicitaseră ajutor de încălzire nu foloseau un astfel de sistem, ci foloseau altul, cu gaze ori cu lemne. S-au efectuat anchete pentru fiecare dosar depus de ajutor la încălzirea cu energie electrică”, a spus Alina Toader.

Mai puţine solicitări faţă de anul trecut

Conform Alinei Toader, în sezonul rece 2013 – 2014, la gaze au fost depuse 4.793 de cereri şi aprobate 4.436, la energie electrică depuse 111 şi aprobate 91, iar la lemne 443 şi aprobate 385. Numărul solicitărilor din acest sezon este puţin sub cel de anul trecut. Potrivit reprezentantei Primăriei Târgu Jiu, anchetele sociale au fost finalizate. Astfel, toate cererile aprobate până acum vor putea fi introduse în sistem şi va putea înceape plata ajutoarelor la încălzire inclusiv pentru luna noiembrie. Există în continuare posibilitatea ca cetăţenii care nu s-au încadrat în termenul anunţat până luna trecută să depună în continuare solicitări, mai ales dacă au dreptul să beneficieze de ajutor la încălzire. Pentru aceştia, ajutorul acordat nu va mai viza şi luna noiembrie. Majoritatea celor care nu vor primi ajutorul la încălzire, deşi au depus cerere, deţin anumite categorii de bunuri şi astfel au pierdut dreptul respectiv. Potenţialii beneficiari ai ajutorului de încălzire nu trebuie să deţină în bănci o sumă mai mare de 3.000 de lei.


Editor: Anca Dumitraşcu

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.