6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProbleme cu apa la Rânca

Probleme cu apa la Rânca

A venit iarna, au venit şi problemele
A venit iarna, au venit şi problemele

Mai multe pensiuni şi cabane din Rânca au rămas fără apă potabilă şi menajeră, în urma unei avarii care s-a produs joi după-amiază. În ciuda apelurilor transmise către autorităţile locale, o echipă de la serviciul public de specialitate din cadrul Primăriei Baia de Fier a fost trimisă vineri la faţa locului, pentru a remedia defecţiunea şi pentru a fi reluată alimentarea cu apă în zonele cu probleme. Proprietarii de pensiuni din Rânca şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care au reacţionat autorităţile, mai ales că este vorba de primul weekend de iarnă adevărată la Rânca şi prima impresie a turiştilor este cea care contează. Până la urmă, este şi interesul autorităţilor din Novaci, Baia de Fier şi Gorj ca zona turistică Rânca să se dezvolte, iar proprietarii de pensiuni să îşi poată achita impozitele şi taxele către bugetele locale.

Reţeaua de apă ar urma să fie recepţionată anul viitor  

Primarul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a declarat că a trimis în zonă o echipă pentru a remedia avaria. „Apa a fost oprită pentru că riscam să se golească bazinele de alimentare pentru întreaga zonă. Nu ştim exact care conductă a fost avariată, de la Novaci sau de la Baia de Fier. Au rămas fără apă câteva pensiuni. De când sunt eu primar nu au fost probleme cu apa. Eu cred că se va rezolva problema astăzi (vineri –  n.r.) şi toată lumea va avea apă. Sunt unii care nici nu îşi plătesc apa. Anul viitor o să facem o comisie şi o să venim şi cu poliţia să scoatem cu excavatorul toate branşamentele pe care le-au făcut unii de capul lor. Toată lumea va fi contorizată şi toţi vor plăti. Acum mai avem de lucrat la reţeaua către Cernădie, unde sunt 400 de familii. Lucrările sunt gata 80% şi la anul vom face recepţia“, a declarat edilul din Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

Puşi pe butuci de Transalpina

Proprietarii de pensiuni, hoteluri şi cabane din Rânca abia au aşteptat să vină iarna pentru a primi turişti. Toată vara au înregistrat pierderi, ca urmare a închiderii şoselei Transalpina. Oricum majoritatea încasărilor pensiunilor erau pe timp de vară, pentru că domeniul schiabil din Rânca nu este încă pus la punct. Instalaţia de telescaun executată cu fonduri europene nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit, iar firma care o administra, SC Vârful Păpuşa SA, a mers numai în pierdere. Societatea aparţine primăriilor din Baia de Fier, Novaci şi Consiliului Judeţean Gorj. Pârtia deservită de telescaun are şi ea probleme cu zăpada, întrucât se află pe un versant expus mereu soarelui. Nu există nici tunuri de zăpadă, dar nici o o sursă de alimentare pentru acestea. Mai sunt probleme şi cu asigurarea unui număr suficient de locuri de parcare. În plus, autorităţile tot încearcă de un deceniu să obţină pentru Rânca statutul de staţiune şi nu reuşesc. Transalpina nu este nici ea finalizată şi nu se ştie când s-ar putea întâmpla acest lucru. Conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România încă face demersuri să rezilieze contractul cu firma constructoare Romstrade. Părţile implicate au ajuns însă în instanţă.
Cu toate acestea, Rânca rămâne una dintre zonele de turism montan din România cu cele mai mari perspective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS