22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudecătorii gorjeni nu vor să-i acorde despăgubiri fiicei lui Marcel Ţundrea

Judecătorii gorjeni nu vor să-i acorde despăgubiri fiicei lui Marcel Ţundrea

Marcel Ilie Ţundrea a stat în închisoare timp de 12 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o
Marcel Ilie Ţundrea a stat în închisoare timp de 12 ani pentru o crimă pe care nu a comis-o

Tribunalul Gorj a respins astăzi solicitarea formulată de Nicoleta Popovici, fiica lui Marcel Ilie Ţundrea, care a cerut statului despăgubiri de 12 milioane de euro. Urmaşa gorjeanului care a petrecut 12 ani în închisoare pentru o crimă pe care s-a stabilit că nu a comis-o a cerut câte un milion de euro despăgubiri pentru fiecare an petrecut de tatăl său în detenţie. Femeia a adus în instanţă şi mai mulţi martori care să confirme faptul că în copilărie şi în tinereţe a avut de suferit din cauză că tatăl ei se afla în închisoare şi că imaginea de criminal a lui Marcel Ilie Ţundrea a afectat evoluţia în comunitate a tinerei.

După mai bine de două luni în care au analizat documente şi au urmărit declaraţiile martorilor aduşi în instanţă de Nicoleta Popovici, magistraţii gorjeni au decis că se impune respingerea cererii, ei considerând acţiunea ca fiind nefondată. Hotărârea Tribunalului Gorj poate fi atacată cu apel la instanţa din Craiova.

Cazul Marcel Ţundrea

Marcel Ilie Ţundrea a fost condamnat în 1991 la peste 20 de ani de închisoare pentru violarea şi uciderea unei fete de 12 ani, al cărei cadavru a fost găsit în albia unui râu din localitatea Pojogeni. Dosarul a fost instrumentat la vremea respectivă de procurorul Ion Diaconescu, în prezent pensionar. Acesta a stabilit că Marcel Ţundrea este autorul omorului, proba cheie fiind mărturia unei localnice, care, ulterior, pe patul de moarte, a recunoscut că nu a spus adevărul. Un test ADN efectuat după ce Marcel Ţundrea a stat 12 ani în închisoare a demonstrat că cel condamnat nu era criminalul. De altfel, adevăratul criminal a fost identificat de anchetatori ca fiind Gheorghe Avram. Acesta a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare şi se află după gratii.

În rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Gheorghe Avram, cazul „Ţundrea” este considerat drept „cea mai mare eroare judiciară din istoria justiţiei române”.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS