21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova răsună de romanţe la Festivalul „Ioana Radu“

Craiova răsună de romanţe la Festivalul „Ioana Radu“

Ioana Radu, celebrată în cadrul celei de-a VI-a ediții  a festivalului ce îi poartă numele
Ioana Radu, celebrată în cadrul celei de-a VI-a ediții
a festivalului ce îi poartă numele

Festivalul național dedicat doamnei romanței românești, Ioana Radu, va avea din nou loc la Craiova, după o pauză de şase ani. Organizator al evenimentului este Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Fiică a Craiovei, urbe pe care a iubit-o şi a dus-o în suflet peste tot pe unde au purtat-o paşii, Ioana Radu și-a exprimat dorința de a se organiza la ea acasă un festival care să-i poarte numele. L-a vrut la Minerva, în Sala Maură, unde poposea deseori, așa că prima ediție s-a ținut în acel loc, în luna octombrie a anului 1998. Au urmat alte ediții, ce s-au succedat o dată la doi ani, ultima în 2008.
După șase ani de pauză, cortina se va ridica din nou la Teatrul Național „Marin Sorescu“, pe 28 noiembrie, de la ora 19.00, marcând deschiderea unei noi ediții a Festivalului Național „Ioana Radu“.
Manifestarea din acest an, a şasea, adoptă o nouă formulă, după cum ne-au precizat organizatorii. „Vom deschide festivalul pe 27 noiembrie la Galeria Cromatic a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu o sesiune de comunicări cu tema: «Ioana Radu, în memoria Craiovei». Invitați vor fi oameni care au cunoscut-o pe Ioana Radu sau care au avut tangență cu mediile și instituțiile al căror colaborator a fost“, a precizat Amelia Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.
La ediția din acest an s-a renunțat la partea de folclor, pentru că Ioana Radu a fost un artist care a excelat în romanțe. Pe 28 noiembrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu“, în cadrul galei de romanțe și cântece de petrecere, vor urca pe scenă Ionuț Dolănescu, cel care a fost dus la prima școală de muzică de Ioana Radu, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Lavinia Bîrsoghe, Casandra Maria Hauși, câștigătoare a Trofeului Festivalului „Maria Tănase“ din 2009, Zorina Bălan, cea care a primit Trofeul Festivalului „Maria Tănase“ în 2013, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu – soliste de operă și operetă, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Marian Niță, laureat al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur“. De asemenea, Constantin Lătărețu și taraful său vor susține un microrecital de muzică interbelică. Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra „Petrică Pană“ din București. Festivalul va fi prezentat de actriţa naţionalului craiovean Natașa Raab.
Biletele pentru spectacolul de gală din 28 noiembrie pot fi achiziționate începând de miercuri de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“. Prețul unui bilet este de 30 de lei, și costă doar 15 lei pentru elevi, studenți şi pensionari.

Ioana Radu, doamna romanței românești

Ioana Radu s-a născut într-o familie în care cântecul avea un loc aparte, încununat de vocile surorilor sale. Părinții o considerau cea mai puțin dotată din punct de vedere muzical. Era pusă să fluiere alături de sora sa, Maria (Mia Braia), care avea un glas asemenea unei viori.
A crescut în cartierul lăutarilor și birjarilor din Craiova, Sineasca, într-un regim aspru, fiindcă tatăl, oltean din Gorj, ajuns plutonier major, și-a educat cei patru copii ca la armată. Mama, croitoreasă, și-a crescut cele trei fete cu acul. Le-a învățat să brodeze, dar Mia și Ioana au ajuns cântărețe de local. Ioana Radu, ca și sora sa, Mia Braia, a început să cânte în cârciuma tatălui, „La ieftinirea traiului“, pentru ca apoi să încânte întreaga Românie cu romanțele sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS