11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de elevi așteaptă banii de liceu: Doljul în top 5 după numărul de cereri

Mii de elevi așteaptă banii de liceu: Doljul în top 5 după numărul de cereri

elevi

Programul de protecție socială „Bani de liceu“ este accesat în continuare de elevi. Acesta se adresează celor care provin din familii al căror venit lunar pe membru nu depășește 150 de lei. La nivel național, în acest an, sunt 79.876 de beneficiari. Doljul figurează în topul primelor cinci județe cu cele mai multe cereri pentru acest sprijin financiar, care este încă așteptat să se acorde. Până acum nu a fost plătit.

Școala a început de mai bine de două luni, însă elevii nu au primit banii care sunt acordați tocmai pentru ca să poată frecventa cursurile. Bursa este de 180 de lei pe lună, sumă ce a fost fixată în urmă cu zece ani, fără a mai fi modificată. Cu toate acestea, este solicitată de foarte mulți adolescenți. Pe primul loc se află județul Suceava, cu 7.351 de beneficiari, urmat de Iași – cu 5.982, apoi Vaslui – 4.513. În acest clasament Doljul se află pe locul al patrulea, fiind înregistrați 4.218 beneficiari. În județ, cele mai multe solicitări sunt din localitățile Filiași, Călărași și Dăbuleni. În Craiova, printre liceele cu multe cereri figurează Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Liceul Energetic, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Colegiul „Ștefan Odobleja“. Banii sunt folosiți de beneficiari pentru cheltuieli curente, fapt cunoscut inclusiv de managerii școlari.
„Anul acesta, sunt 60 de elevi care au solicitat și au acordul Ministerului Educației Naționale să primească această bursă. Unii folosesc acești bani pentru abonamentele de transport. Avem și elevi care beneficiază de această bursă și stau în cămin. Sunt cazați la Liceul Energetic. Cheltuielile cu transportul sunt uneori egale cu cele de cazare. Singura diferență este că pentru transport naveta se decontează în limita a 145 de lei. Cei care fac naveta pe mai mult de 50 km au abonamente lunare care ajung la 300 de lei“, a declarat Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova.

Bursa acoperă doar 40% din cheltuielile de cămin

Dacă transportul se decontează, cheltuielile de cazare nu se supun unei astfel de subvenții. Bursa „Bani de liceu“ ar fi singurul venit care ar mai acoperi aceste cheltuieli, dar numai în proporție de 40%. În general, cheltuielile cu cazarea în cămin ajung la 300 de lei pe lună, în funcție de taxele fixate de fiecare unitate.
„Noi am fixat taxa de regie la un leu pe zi, iar masa – la 13 lei de persoană pe zi. În funcție de câte zile stă elevul în cămin se stabilește și câți bani trebuie să plătească. În weekend, la cantina căminului nu se gătește. În cămin stau elevi și de la liceul nostru, și de la Liceul «Nicolae Titulescu», Colegiul Național «Ștefan Velovan». Sunt 170 de elevi, printre ei și beneficiari ai Bursei «Bani de liceu»“, a declarat Ionuț Bistriceanu, directorul Liceului Energetic din Craiova.
La Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova, tarifarea este alta.
„Este 50 de lei pe lună cazarea la care se adaugă masa la cantină de 13 lei pe zi pentru fiecare elev. Avem elevi care optează și pentru cămin. Sunt și bursieri ai programului «Bani de liceu». La nivelul școlii sunt 252 de elevi care au făcut cerere pentru a primi banii de liceu. Nu au primit nimic până acum“, a declarat Dumitru Iftimov, directorul liceului. În unele cazuri, din lipsa banilor, elevii au înregistrat foarte multe absențe. În prezent, există doar semnale că aceste burse ar putea fi plătite.
„Există semnale că bursele se vor da până la sfârșitul lunii noiembrie“, a declarat directorul Liceului „George Bibescu“ din Craiova. Până când programul de protecție socială „Bani de liceu“ va fi pus în aplicare, elevii trebuie să descurce exclusiv din veniturile familiei.
Carmen Rusan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS