14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Amenzi de aproape 150.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor legale de muncă

Gorj: Amenzi de aproape 150.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor legale de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfășurat în săptămâna 17 – 21.11.2014 mai multe acțiuni de îndrumare, prevenție și control în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă după cum urmează;

Serviciul Control Relatţii de Muncă a efectuat 50 controale, din care 46 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
Au fost depistaţi doi angajatori care prestau activitate cu trei persoane fără forme legale de angajare. Au fost aplicate două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în Târgu Jiu (construcţii) şi Roşia Jiu (bar).
De asemenea, au fost aplicate în nouă sancţiuni contravenţionale la 8 angajatori, în valoare de 47.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale de muncă.

Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activității, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului saptamânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, a documentele solicitate, necesare controlului etc.

Compartimentul Securitate și sănătate în muncă a efectuat 27 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în care au fost depistate 12 neconformități. Au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 69.500 lei.
Principalele neconformități pentru care s-au aplicat sancțiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecție la organele aflate în mișcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS