23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCare au fost companiile cu cele mai mari cifre de afaceri în 2013

Care au fost companiile cu cele mai mari cifre de afaceri în 2013

Cea mai mare cifră de afaceri din Dolj în 2013 a provenit din industria constructoare de mașini și motoare
Cea mai mare cifră de afaceri din Dolj în 2013 a provenit din industria constructoare de mașini și motoare

Doar două firme au realizat anul trecut cifre de afaceri de peste un miliard de lei în Dolj. Una dintre companii lucrează în industrie. Producătorul auto a avut o cifră de afaceri record de aproape cinci miliarde de lei. Va fi singura cifră de afaceri de asemenea dimensiuni din istoria companiei din România?

Primele zece companii din Dolj au totalizat afaceri de 8,78 miliarde de lei în anul 2013. O singură companie din cele zece care au avut cele mai mari cifre de afaceri a înregistrat mai mult de jumătate din veniturile primilor zece agenți economici din top în județul Dolj la un loc. În plus, până în 2012 o singură societate reușise să ajungă la o cifră anuală de afaceri de peste un miliard de lei, iar aceea nu era din industrie. Există o discrepanță foarte mare între afacerile companiei care ocupă primul loc în top și cele ale ultimelor firme propulsate în această ierarhie de business. Dacă prima firmă a avut un business de peste patru miliarde de lei, ultima clasată a înregistrat în exercițiul financiar anterior o cifră de afaceri ce depășește ușor 110 milioane de lei. Doar două firme din Dolj au trecut peste un miliard de lei (cifră de afaceri) anul trecut.

Ford a ajuns la o cifră de afaceri de aproape cinci miliarde de lei

Anul 2013 a fost bun pentru Ford România, care a înregistrat o cifră de afaceri anuală care s-a apropiat mult de cinci miliarde de lei, mai exact, 4,843 miliarde de lei. A fost primul an în care compania auto a produs masiv, dar se pare că a fost și singurul de până acum. După evenimentele recente, când s-au anunțat disponibilizări voluntare de 680 de persoane de la Ford până la finele anului și după ce compania a avut anul acesta cel mai mare program de opriri temporare ale producției de vehicule și motoare, nu mai poate fi atinsă cifra de afaceri de anul trecut. În 2013, Ford Craiova a fabricat 69.000 de vehicule B-Max și circa 180.000 de motoare, portivit datelor furnizate de companie. Estimările GdS privind producția pe 2014 arată că pe tot anul vor fi fabricate doar 55.000 de mașini și circa 150.000 de motoare. La o scădere a producției cu circa 20% se estimează o diminuare a cifrei de afaceri pe anul curent cam în același ritm.

Cel mai mare exportator din Dolj. Va mai avea vreodată afaceri ca în 2013?

Producătorul auto din Bănie este cel mai mare exportator din județ, dar și unul dintre cei mai mari din România. Din păcate, în 2014 afacerile sale sunt în scădere și nici pe 2015 nu se întrevăd îmbunătățiri ale situației financiare a companiei, în cazul în care cererea de B-Max în Europa nu își revine. Anul trecut, Ford a înregistrat profit după activitatea din fabrica din Craiova, dar nu se știe exact ce se va întâmpla anul acesta și anul viitor, din punct de vedere al rezultatelor financiare. Cert este că cifra de afaceri uriașă din 2013, de aproape cinci miliarde de lei, ar putea să nu mai fie egalată sau depășită până în 2016-2017, când s-ar putea schimba situația, doar dacă Ford ar decide să mai producă la Craiova și un alt model, în afară de B-Max.
Dacă locul întâi pe județ, după cifra de afaceri, este deținut de o firmă care activează în industrie, adică în producție, unde există un anumit grad de dificultate al businessului, pe locul al doilea în Dolj se află o companie care face foarte ușor afacerile și profiturile. CEZ Vânzare a realizat anul trecut o cifră de afaceri uriașă de 1,565 miliarde de lei. Pe locul al treilea se situează CEZ Distribuție, cu afaceri de 810 milioane de lei. Ambele firme din grup nu fac eforturi mari pentru a-și găsi clienții, ci clienții există, iar tot ce face grupul CEZ este să livreze energia și să emită facturile.
Și în agricultură s-au înregistrat afaceri uriașe. Cerealcom Dolj ocupă locul patru în topul pe județ, cu o cifră de afaceri de 437 de milioane de lei.

O companie cu capital britanic, pe locul cinci

Producătorul de generatoare Cummins Generator Technologies, a cărei firmă-mamă se află în Marea Britanie, deține locul cinci pe județ, din punct de vedere al cifrei de afaceri realizate, 297 de milioane de lei. Cummins este și un exportator important pentru Dolj.
În clasamentul pe județ se găsesc și firme din domeniul construcțiilor. Mitliv Exim deține locul șase în topul după cifra de afaceri pe 2013, cu un total de 245 de milioane de lei, fiind considerat unul dintre liderii de piață din respectivul domeniu. Mitliv a construit pasajul subteran din Craiova, care a implicat o investiţie de 35.600.000 de lei (98% bani europeni, restul de la bugetul local) şi a fost realizat de asocierea Mitliv cu altă companie, Habau Construcții SRL. Investiția a fost finalizată în 2013. Compania a fost zguduită anul acesta de un scandal, unul dintre directorii firmei fiind arestat preventiv recent, într-un dosar de evaziune fiscală care vizează mai multe firme din diverse localități.
De la această poziție a clasamentului încolo cifrele de afaceri scad semnificativ față de „lideri“. Foraj Sonde SA deține locul șapte în topul GdS realizat în funcție de cifra de afaceri pe 2013, cu un business care a atins 169,28 milioane de lei. Pe locul opt, dar foarte aproape, se află o companie serioasă din domeniul distribuției de alimente și băuturi, Nitela Impex SRL, cu un business de 169,25 milioane de lei.
Casa Noastră SRL se situează în top pe locul 9, cu o cifră de afaceri de 138 de milioane de lei pe perioada analizată.
Pe ultimul loc se află tot o firmă din agricultură, Oltyre SRL, care a avut o cifră de afaceri de 114 milioane de lei anul trecut.

TOP 10 firme din Dolj după cifra de afaceri*

Nr. Compania Cifra de afaceri (2013)
crt.

1.FORD ROMÂNIA SA 4,843 miliarde de lei
2.CEZ VÂNZARE SA 1,565 miliarde de lei
3.CEZ DISTRIBUȚIE SA 810 milioane de lei
4.CEREALCOM DOLJ SRL 437 milioane de lei
5.CUMMINS GENERATOR 297 milioane de lei
TECHNOLOGIES ROMÂNIA SA
6. MITLIV EXIM SRL 245 milioane de lei
7.FORAJ SONDE SA 169,28 milioane de lei
8.NITELA IMPEX SRL 169,25 milioane de lei
9.CASA NOASTRĂ SRL 138 milioane de lei
10.OLTYRE SRL 114 milioane de lei
*Date preluate din bilanțurile publicate de Ministerul Finanțelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS