19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFord trece la măsuri drastice: disponibilizează 680 de persoane

Ford trece la măsuri drastice: disponibilizează 680 de persoane

În fabrica Ford din Craiova vor mai rămâne circa 2.400 de angajați până la sfârșitul anului, după ce vor fi disponibilizați voluntar 680 de oameni. Ford a preluat fabrica în 2008 cu 4.000 de angajați
În fabrica Ford din Craiova vor mai rămâne circa 2.400 de angajați până la sfârșitul anului, după ce vor fi disponibilizați voluntar 680 de oameni. Ford a preluat fabrica în 2008 cu 4.000 de angajați

Producătorul auto din Bănie a anunțat ieri că introduce un nou program de plecări voluntare în cadrul căruia trebuie să se înscrie 680 de persoane, ceea ce înseamnă aproape un sfert din personal. Dacă până în preajma Sărbătorilor de iarnă nu se înscriu pe liste fix 680 de oameni, atunci compania va decide cine pleacă acasă. Președintele sindicatului reprezentativ din Ford Craiova spune că e bulversat de decizia companiei, de care nu se știa dinainte.

Ford România a anunțat cel mai drastic program de disponibilizări de când a achiziționat fabrica de automobile din Craiova și până în prezent, program pe care compania îl numește de „încetare voluntară a contractelor individuale de muncă“. Anul acesta, 680 de persoane care lucrează preponderent la Secția de Vehicule, dar și la Secția de Motoare vor pleca acasă. Angajații au termen până înainte de Crăciun, mai exact, până pe 18 decembrie să se înscrie pe listele de disponibilizări. Cei mai afectați sunt cei care lucrează pe bandă, la asamblarea vehiculelor B-Max. Astfel, de la Secția de Vehicule trebuie să plece 506 persoane, iar de la Secția de Motoare trebuie să plece 174 de angajați.

Dacă oamenii nu se trec pe liste, atunci va alege compania pe cine dă afară

Anul acesta, din cauză că modelul B-Max nu se vinde în Europa, fabrica auto din Craiova a avut cele mai mari perioade de opriri ale producției. În octombrie s-a atins apogeul, în sensul că oamenii au lucrat doar șapte zile din toată luna. În noiembrie sunt programate 11 zile de opriri ale producției și nici în decembrie nu se vor produce prea multe autovehicule.
Ford susține că acei angajați care se trec pe listele de disponibilizări voluntare vor primi între 16 și 24 de salarii compensatorii, în funcție de vechimea în companie. Dacă până pe 18 decembrie nu se trec pe liste 680 de oameni, Ford susține că va trece la disponibilizări pe criterii economice, adică va decide compania pe cine disponibilizează, până se atinge numărul țintit de oameni care trebuie să părăsească societatea.
„Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova și pentru a avea control asupra costurilor operaționale, este necesară luarea de măsuri suplimentare pentru a ajusta volumele de producție la cererea actuală a pieței. Acest lucru necesită și o reducere a forței de muncă. Prin urmare, Ford România implementează un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă ce vizează aproximativ 680 de angajați din cadrul uzinei noastre. Toți angajații fabricii din Craiova se pot înscrie în acest program până la data de 18 decembrie 2014. În același timp, vor începe consultările cu sindicatele în legătură cu posibila concediere pe motive economice, în cazul în care prin încetările voluntare nu va fi atinsă ținta de reducere de personal“, a declarat Ana-Maria Timiș, director de comunicare al Ford România.

Se vrea o fabrică „eficientă“ în 2015

Practic, cei 680 de angajați vor fi dați afară pentru că fabrica nu își mai permite să îi țină acasă pe oameni, în zilele de opriri temporare ale producției și să le plătească tuturor celor puțin peste 3.000 de angajați 80% din salarii pe perioada în care aceștia nu lucrează. Cu o astfel de mișcare dură, Ford vrea să eficientizeze fabrica din Craiova pentru ceea ce urmează anul viitor.
„Prin aceste măsuri se urmărește folosirea optimă a forței de muncă rămase la Craiova și îndeplinirea condițiilor actuale de producție și cele preconizate, în timp ce Ford continuă să caute oportunități pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova“, a mai precizat Ana-Maria Timiș, director de comunicare al Ford România.
Oficialii companiei mai spun că s-a luat această decizie tocmai pentru ca în 2015 numărul de zile fără producție să fie mai mic, ceea ce înseamnă că anul viitor va fi schimbată cadența de vehicule produse zilnic în uzina craioveană. Acum se produc 370 de vehicule pe zi, dar, dacă vor fi mai puțini muncitori pe bandă, se va regândi fluxul de producție pentru anul viitor.
În ciuda deciziei surprinzătoare de a disponibiliza un număr așa de mare de oameni, Ford România reiterează promisiunea că va fi introdus în fabricație un nou model Ford, fără a preciza anul în care acesta se va produce la Craiova și nici cum va arăta el.
Pentru angajații care pleacă voluntar se plătesc între 16 și 24 de salarii compensatorii, în condițiile în care cine are sub cinci ani vechime în fabrică va primi doar 16 salarii compensatorii. Dacă fabrica decide cine să fie disponibilizat, atunci și salariile compensatorii vor fi mai puține. Potrivit contractului colectiv de muncă încheiat între conducerea companiei și sindicate, cei disponibilizați din motive economice primesc 9, 12, respectiv maximum 15 salarii compensatorii, în funcție de vechime.

Sindicaliștii: „E exclus să se înscrie 680 de oameni pe liste. Înseamnă 23% din personal“

Decizia introducerii programului de plecări voluntare din fabrică i-a luat prin surprindere până și pe sindicaliști. „Noi nu am știut de existența acestui program de plecări voluntare. Chiar în urmă cu ceva timp, în fața angajaților fabricii, administrația a spus că anul 2015 va fi la fel ca 2014, și anume cu opriri temporare de producție și fără disponibilizări. Iar acum aflăm de această reducere masivă de personal. În plus, săptămâna trecută am participat la Comitetul European de Întreprindere al Ford, la Köln, și nimeni nu a vorbit atunci de disponibilizări la Craiova“, a declarat președintele Sindicatului reprezentativ din Ford, Ovidiu Cioroianu, la ora la care Ford anunța prin secții despre programul de disponibilizări voluntare. Liderul sindical a menționat că este aproape imposibil să se înscrie 680 de oameni pe liste, adică să plece deodată atâția oameni voluntar: „Este exclus să se înscrie pe liste 680 de oameni până pe 18 decembrie. Gândiți-vă că vorbim de aproape 23% din personalul fabricii“.

Ford a dat afară mai mulți oameni decât a angajat

Ford a preluat fabrica din Craiova cu circa 4.000 de angajați, pe care nu-i putea disponibiliza timp de patru ani de la preluarea fabricii, potrivit datelor din contractul de privatizare, încheiat cu statul român. Între timp, acea obligație a expirat, iar compania a introdus deja două programe de plecări voluntare, în urma cărora au părăsit fabrica peste 260 de oameni. Alții au plecat în alte condiții din fabrică, astfel că acum Ford Craiova are mai puțin de 3.100 de angajați. Din 2008 și până acum, Ford a angajat la Craiova 590 de persoane. Dacă adăugăm și aceste disponibilizări de 680 de angajați la cele efectuate anterior, reiese că Ford a dat afară un număr aproape dublu de persoane față decât a angajat de când a venit în Craiova.
Totuși, fabrica din Bănie este una modernă, în care s-au investit 850 de milioane de euro, potrivit datelor de la companie.

Sindicatele încearcă să reducă numărul disponibilizaților

Liderul sindical încearcă să diminueze impactul disponibilizărilor în fabrică, în sensul că dorește să înduplece conducerea Ford Craiova să dea afară mai puțini salariați și nu 680, cât a anunțat ieri.
„Am luat act cu surprindere de decizia conducerii fabricii de a disponibiliza voluntar un număr uriaș de persoane. Vom avea consultări cu reprezentanții companiei pentru că vrem să negociem să nu fie nevoie să plece un număr așa de mare de oameni din uzină“, a declarat Ovidiu Cioroianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS