19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoar au bifat evenimentul: Prezență minimă la Târgul locurilor de muncă

Doar au bifat evenimentul: Prezență minimă la Târgul locurilor de muncă

În prima zi a Târgului locurilor de muncă, multe din standurile la care erau aşteptaţi  angajatori au rămas neocupate
În prima zi a Târgului locurilor de muncă, multe din standurile la care erau aşteptaţi
angajatori au rămas neocupate

Din cei peste 40 de angajatori aşteptaţi la Târgul locurilor de muncă, au răspuns invitaţiei doar 20, oferind aproximativ 100 de joburi, din care cele mai multe în domeniul confecţiilor. Tinerii doljeni care au venit la Centrul Multifuncţional din Craiova în speranţa că îşi vor găsi un job în străinătate au avut surpriza să descopere că CV-ul lor a ajuns la firme care nu dispuneau de nici un loc de muncă vacant peste hotare, acestea fiind practic firme de recrutare.

Cu o rată a şomajului de aproape nouă procente, la care se adaugă aproximativ 2.000 de tineri care nu au reuşit să obţină notă de trecere la examenul de bacalaureat, Doljul se confruntă în continuare cu o lipsă acută de locuri de muncă. Prima zi a Târgului locurilor de muncă ce a avut loc ieri la Centrul Multifuncţional nu a stârnit prea mare interes în rândul tinerilor fără serviciu, dar nici în rândul angajatorilor. Doar câteva standuri cu reprezentanţi ai unor firme de asigurări, agenţii de turism, firme de construcţii, firme de confecţii, centre de consiliere şi reconversie profesională, firme de recrutare forţă de muncă au stat la dispoziţia celor prezenţi.

Avioane Craiova are nevoie de electricieni şi mecanici de aviaţie

O surpriză la Târgul locurilor de muncă a fost standul celor de la Avioane Craiova. În numai o oră, 16 tineri îşi depuseseră deja CV-ul, însă doar câţiva dintre aceştia aveau o pregătire în domeniul căutat. „La ora actuală avem nevoie urgent de cinci electricieni şi cinci mecanici de aviaţie. Avem nevoie de tineri calificaţi în special pentru domeniul aviaţie, pe care însă ne este foarte greu să îi găsim. Angajarea se va face în cel mai scurt timp posibil, iar alte angajări se vor face din luna ianuarie 2015. Căutăm tineri care să aibă o şcoală, chiar dacă nu au o experienţă profesională, însă este extrem de importantă baza teoretică. Acceptăm chiar tineri care au absolvit liceul energetic sau oameni care au lucrat măcar pe un şantier ca electricieni. Angajările nu se vor opri aici, avem nevoie de lăcătuşi, de personal tânăr pentru că la noi în fabrică foarte mulţi oameni sunt în pragul pensionării. Suntem chiar în discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei deoarece dorim să creăm o formă de şcolarizare special pentru cei care nu au luat bacalaureatul, să găsim o formă de pregătire la locul de muncă. Sper să ajungem la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru că este foarte greu să găsim oameni calificaţi în meseriile pe care le căutăm. Soluţia ideală ar fi ca noi să fim cei care le oferim calificarea. În momentul de faţă, Avioane Craiova are contracte încheiate cu firme străine la care se lucrează şi sperăm să încheiem şi alte contracte cu alte întreprideri mari din lume, tot din domeniul aviaţiei“, a spus Costel Bălan, specialist marketing Avioane Craiova.

Angajatorii susţin că tinerii nu au experienţă, dar au pretenţii financiare

Un alt stand, un alt angajator. SC Fond Consult s-a prezentat la târg cu o ofertă de opt locuri de muncă, în domeniul medical şi al turismului. În trei ore însă, doar trei CV-uri primite. „Deşi târgul era destinat în special tinerilor, spre marea noastră surprindere, nu am găsit pe nimeni care să corespundă cerinţelor noastre. Nu cerem experienţă, ci pur şi simplu să aibă cunoştinţe în domeniu. Le oferim chiar şansa să vină la firma noastră, să vadă practic ce facem şi să decidă dacă vor să rămână sau nu. Tinerii care vor să se angajeze trebuie doar să îşi dorească să lucreze. Din păcate, mulţi dintre cei care au dorit să lucreze în compania noastră aveau pretenţii financiare foarte mari, dar cunoştinţe profesionale foarte scăzute. E de neînţeles pentru noi cum un tânăr care doreşte să performeze, care se află la început de drum nu vrea să se implice. Din CV-urile primite astăzi (ieri – n.r.), unul singur corespunde oarecum cerinţelor noastre. Şi cum prezenţa la acest târg este atât de mică, este clar că au un dezinteres total în a căuta un loc de muncă“, a spus George Amza, reprezentant al firmei SC Fond Consult.

Reconversia profesională, şansa tinerilor aflaţi la început de drum

Liviu Vasile are 26 de ani. A absolvit Facultatea de Inginerie Electrică şi se află în căutarea unui job conform pregătirii sale. „Sunt dezamăgit de ce am văzut la acest târg. Sunt doar câteva firme care caută personal, în rest, văd doar standuri goale. Mi-aş dori să găsesc un angajator serios, condiţii mai bune la locul de muncă. Din păcate însă, este foarte greu să fii acceptat… În cazul în care nu o să găsesc nici de această dată un loc de muncă, o să mă înscriu la un curs de reconversie profesională în domeniul IT. Ştiu că multe din firme au accesat fonduri europene special pentru reconversie profesională. Este foarte greu să afli de astfel de cursuri, mai ales dacă sunt gratuite“, a povestit tânărul. Lui Marian Cristoi, absolvent de liceu din Craiova, oferta locurilor de muncă vacante de ieri i-a lăsat un gust amar: „Aflasem că am şansa să îmi găsesc un loc de muncă în străinătate. Am venit hotărât să îmi găsesc de lucru, însă am aflat de la doamnele care primeau CV-urile că nu există nici un post vacant pe care să mi-l prezinte, ci că doar mă vor înscrie în baza lor de date. Am aflat că, de fapt, era vorba de o firmă de recrutare. În rest, am găsit doar standuri cu reprezentanţi ai unor firme care oferă consiliere, informare, cursuri. Eu vreau să muncesc, nu sunt dispus să mai pierd energie, timp şi bani la alte cursuri pentru a obţine nişte diplome pe care nimeni nu le ia în seamă. În situaţia mea sunt mii de tineri disperaţi să îşi găsească un job. Cea mai mare ofertă de locuri de muncă este pentru confecţioneri, însă eu vreau să muncesc în construcţii“.
Laura D. a absolvit în acest an facultatea. Este dispusă să urmeze cursuri de recalificare şi chiar să lucreze ca voluntar în cadrul unor ONG-uri sau firme, tocmai din dorinţa de a căpăta experienţă. „Particip în general la toate târgurile cu oferte de locuri de muncă, studiez piaţa, vreau să ştiu cu exactitate ce posturi sunt la căutare. Am depus CV-uri la câteva firme cu profil economic, dar şi la ONG-uri. În cazul în care nu voi fi selectată, sunt dispusă să aleg reconversia profesională“, a spus Laura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS