21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova afli mersul autobuzului pe întrebate

În Craiova afli mersul autobuzului pe întrebate

În timp ce, în marile orașe din țară, în stațiile de autobuz se folosește afișajul electronic, prin care cetățenii pot afla zona în care sunt și orarul mașinilor de pe traseul pe care vor să călătorească, în Bănie, în majoritatea stațiilor, găsim doar o plăcuță prinsă pe un stâlp, cu autobuzele care trec prin zonă. În unele stații și aceste plăcuțe au dispărut, uneori cu stâlp cu tot, așa că singura sursă de informare sunt trecătorii.

Dacă ești doar în trecere prin Craiova sau un localnic ce nu călătorește de obicei cu autobuzul, dar ai nevoie la un moment dat să circuli cu mijloacele de transport în comun, ai toate șansele să te rătăcești prin oraș din cauză că în multe stații lipsesc plăcuțele cu denumirea zonei și traseele care circulă pe acolo. Dacă, totuși, reușești să găsești stația de care ai nevoie, nu știi cât trebuie să aștepți până să vină un autobuz, pentru că în Bănie sunt prea puține panouri electronice care afișează orarul mașinilor de pe traseele Regiei Autonome de Transport (RAT). În urmă cu ceva timp, fosta conducere a regiei a amplasat în toate cele 269 de stații stâlpi metalici pe care a prins plăcuțe de policarbonat cu programul și traseele. Numai că acestea au început să dispară una câte una, uneori cu stâlp cu tot. Iar vinovați de acest lucru sunt cetățenii orașului certați cu legea.
Am făcut și noi o incursiune pe câteva dintre traseele RAT și am descoperit stații fără panouri de afișaj. Stații pe care nu avem de unde să le știm, ale unor autobuze despre care aflăm informații doar de la oamenii de pe stradă.
O primă oprire am făcut-o în cartierul craiovean Cornițoiu, într-o stație din apropierea unității militare, unde plăcuța de afișaj lipsește. Singurul semn că aici este o stație sunt marcajele de pe asfalt și scuarul care arată că acolo oprește un autobuz. Așteptăm fără să știm ce autobuz trece pe aici și fără să cunoaștem intervalul de timp între două autobuze. O femeie care stă cu copilul în stație ne explică: „Aici sunteți în Cornițoiu, la unitatea militară, și sunt două autobuze care trec: E1 și 3“. Alte date, cum ar fi următoarea stație sau întreg traseul, nu avem de unde să aflăm decât dacă întrebăm tot persoanele din stație sau călătorii din autobuz, după ce urcăm.

Alt cartier, altă stație RAT

Pe bulevardul 1 Mai, în stația de la Stadionul Tineretului, cunoscută drept stația de la Ciupercă, aceeași problemă. Panoul care ar trebui să informeze cetățeanul care călătorește cu mijloacele de transport în comun a dispărut, rămânând în urmă doar scheletul metalic. Nu ai de unde să știi ce autobuze trec și în cât timp va veni unul. Aici mai există posibilitatea să citești pe afișajul copertinei amplasate în stație, cu o condiție însă: să-i ridici în picioare pe oamenii care stau pe băncuțe. Mai simplu este să întrebi pe cineva care așteaptă în stație. „Pe aici trec trei autobuze. Este E-ul, care merge în Craiovița și vine des. Mai oprește 29 și duce la Bucovăț. Pe al treilea nu-l știu, că nu merg cu el“, spune Tudor, un puști care așteaptă în stație. Dacă ai însă nenorocul să întrebi pe cineva care nu știe maşinile ce trec prin zonă, riști să pierzi tocmai autobuzul de care ai nevoie. În stația de la Ciupercă opresc autobuzele E1, 29 și 20.

Panouri lipsă în mai multe stații

Nici în Valea Roșie, în stația de la Spitalul Militar, nu există un panou de afișaj al traseelor RAT. Întrebăm o femeie în vârstă, care așteaptă și ea un autobuz. „Unde vreți să mergeți? Trec mai multe autobuze pe Caracal. Trece E-ul, mai trece autobuzul 5, cu ăsta merg eu la piață, și nu mai știu“, ne spune craioveanca Elena Pânzaru. Panourile de afișaj lipsesc și în stația RAT de pe strada Brestei, din apropierea Școlii „Obedeanu“, și în mai multe stații ale nou-înființatului traseu 10.

RAT: Cetățenii sunt de vină

Reprezentanții RAT Craiova spun că vina le aparține întru totul unor oameni certați cu legea, care au vandalizat aceste panouri. „În Craiova avem 269 de stații. Din păcate, cetățeni care nu țin cont de reguli și legi au distrus în unele stații, parțial sau în totalitate, panourile de afișaj. Am depistat 32 de panouri deteriorate, iar patru stâlpi metalici au dispărut cu totul. Multe dintre ele au fost refăcute. Tragem un semnal de alarmă și totodată îi rugăm  pe cetățeni să nu mai vandalizeze stațiile RAT“, a afirmat directorul RAT, Marcel Tănăsescu.

La alții se poate

În București, autobuzele și troleibuzele RATB sunt anunțate în timp real prin afișaj electronic, în fiecare stație. Regia Autonomă de Transport Timişoara folosește panouri fotovoltaice pentru alimentarea panourilor de afişaj electronic din staţiile RATT şi a dispozitivelor de semnalizare rutieră, care sunt suplimentare, pentru sporirea vizibilităţii în trafic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS