9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin Craiova-n toată țara

Din Craiova-n toată țara

Pasiunea, munca și perseverența pe care o depun în fiecare proiect muzical i-au făcut pe rapperii craioveni să ajungă cunoscuți în toată țara. Au dus numele Craiovei în toate colțurile României și au câștigat admirația tinerilor care trăiesc pe muzica lor. Rashid, Byga, Phila și Dj H sunt membrii trupei CIA care s-a format în anul 2004. „Prima dată eram o grupare mai mare din care făcea parte Conflikt Stradal, adică Byga și Phila, Prezent Ostil și Profethu’. Pe vremea aia, eu eram Profethu’, apoi m-am schimbat puțin și m-am transformat în Rashid. Am devenit comercial, oribil de comercial“, explică Rashid. Membrii trupei CIA și-au făcut deja un nume printre ascultătorii de gen din Cetatea Băniei, și nu numai.

Începuturile trupei CIA

Momentul marcant al carierei lor muzicale a fost în anul 2006 când, împreună cu La Familia și Alex Velea, au lansat melodia „Mai vrei“. „Când am făcut piesa cu La Familia și Alex a auzit mai multă lume de noi. A fost primul lor single de pe album. Lansau un album după o perioadă mai lungă de timp și s-au hotărât să ne includă și pe noi, niște băieți necunoscuți împreună cu Alex, care mai cochetase și el cu camera, dar nu ieșise pe piață cu ceva atât de puternic. A fost un clip care a rulat foarte mult timp, o piesă de referință pe care o cântăm și acum atât noi, cât și ei și pe care o știe toată lumea, indiferent de vârstă“, spune Byga.
Ajunși cunoscuți, membrii trupei CIA cred că pentru un tânăr pasionat de muzică este foarte important să nu abandoneze școala. „Serios vorbind, făcând un raport așa, la câtă lume reușește în muzică, procentul e foarte mic. Totuși, nu e de ignorat nici aspectul ăsta pentru că se pot perfecționa cu timpul, dar cel mai important e să nu se lase de școală“, mărturisește Phila.

Clipul la piesa „Unde e ea“ are aproape zece milioane de vizualizări

Cu mesaje puternice au intrat în lumea muzicală și tot așa au reușit să atragă fani din întreaga țară. Trupa CIA colaborează cu Andrei Ursu, un tânăr student din Craiova, care le filmează o parte din videoclipurile pieselor. Cu primul videoclip, „Unde e ea“, filmat de Andrei, trupa CIA a avut un real succes, ajungând să atingă aproape zece milioane de vizualizări pe Youtube. Feed-back-ul publicului i-a făcut pe membrii trupei craiovene să își dea seama că pentru a filma un videoclip la standarde înalte nu trebuie neapărat să lucrezi cu profesioniști. Talentul, pasiunea și seriozitatea cu care Andrei tratează fiecare filmare i-au făcut pe membrii trupei CIA să aibă încredere în abilitățile unui tânăr de numai 18 ani. „Am văzut niște clipuri postate de Andrei pe Youtube și ne-au plăcut. I-am spus că avem o piesă căreia vrem să-i facem și videoclip. Aveam piesa «Unde e ea», care era postată deja pe Youtube, dar numai cu poză și deja făcuse un milion de vizualizări. Am vrut să-i facem și un clip ca să ne încercăm norocul“, susține Byga. Tânărul adaugă și faptul că atât pentru ei, cât și pentru Andrei, filmarea videoclipului pentru melodia „Unde e ea“ a reprezentat, la momentul respectiv, cel mai serios proiect. „Am învățat unii de la alții, ne-am ajutat mult și lucrurile au ieșit așa cum ne-am plănuit. Acum clipul are aproape zece milioane de vizualizări, deci Andrei și-a făcut bine treaba“, spun Byga și Phila.

Videografia,
pasiunea lui Andrei

Colaborarea cu artiștii cărora le apreciază și le ascultă muzica a reprezentat pentru Andrei, student la Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism, cel mai important proiect din viața sa. „Am fost căutat de membrii trupei CIA pentru că văzuseră clipurile pe care le mai postasem înainte pe internet și le-au plăcut. În momentul respectiv a fost uluitor pentru mine să colaborez cu oamenii a căror muzică pretind că o înțeleg și că rezonez cu ea. Atunci m-am întâlnit cu ei, mi-au spus că au o piesă la care trebuia să fie clipul gata ieri. Ne-am întâlnit a doua zi și am făcut videoclipul care a fost cel mai vizualizat videoclip al meu de până acum, iar acest lucru m-a motivat foarte mult“, spune Andrei Ursu.
Pentru tânărul craiovean, colaborarea cu membrii trupei CIA a fost și prima sursă „mai consistentă de bani“, susține acesta. „ La 21 de ani nu am prea multe probleme și obligații încât să am nevoie de sume foarte mari de bani. Lucrând destul de des cu cei de la CIA nu am simțit nevoia să fac foarte multe proiecte în plus. Într-adevăr, am mai lucrat și cu alți artiști cu care am făcut câte trei-patru clipuri. După CIA, am colaborat cu Bibanu XXL, am putut să ne întindem aripile creative puțin mai mult pentru că am putut să filmăm cu anumite echipamente închiriate. Am participat și la alte videoclipuri ale altor artiști cunoscuți cum ar fi Connect-r și Puya, dar aici a fost vorba de muncă în echipă pentru că astfel de videoclipuri cer mai multe resurse și am participat împreună cu alți videografi“, povestește Andrei.
Tânărul vrea să termine studiile, iar peste un an sau doi se vede la București pentru a face și acolo lucruri frumoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS