11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCuib de evaziune în curtea Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă?

Cuib de evaziune în curtea Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă?

Fiscul spune că toate societățile active care au sedii declarate pe Calea Severinului, nr. 27, din Craiova și care au închiriat spații de la Stațiunea de Dezvoltare Pomicolă Dolj sunt certate cu legea. Firmele au fost amendate pentru evaziune, iar unui administrator i-a fost întocmit dosar penal pentru ascunderea veniturilor reale ale firmei.

O puzderie de firme și-au declarat, în ultimii ani, sedii sociale și puncte de lucru chiar în curtea Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă (SDP) Dolj din Craiova, pe Calea Severinului, nr. 27, încheind contracte de închiriere a unor spații în acele clădiri. De-a lungul timpului, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, la adresa respectivă se observă că au avut puncte de lucru zeci de firme, multe dintre ele având același obiect de activitate principal declarat la sediul secundar, respectiv: 4631 „Comerț cu ridicata de legume și fructe“. Curios este faptul că, de-a lungul anilor, Stațiunea a încheiat contracte de închiriere cu majoritatea firmelor respective pe o perioadă de doar șase luni. Și mai curios este faptul că multe dintre societățile care închiriaseră spații comerciale la depozitul din curtea Stațiunii, pe Calea Severinului, nr. 27, s-au desființat, dizolvat, sunt în insolvență sau nu mai sunt de găsit la sediul respectiv, deși unele au contracte de chirie active. Una dintre firme nu mai are sediul social declarat la Registrul Comerțului, la alta nu mai corespund datele de contact ale asociaților etc.

Prejudiciu de 1,7 milioane de lei și un dosar penal

În spațiul SDP de pe Calea Severinului 27 mai sunt active cinci firme care și-au declarat acolo sediul social și alte două societăți care au declarate puncte de lucru, conform datelor de la Finanțele doljene. Majoritatea desfășoară activități de vânzare angro de legume și fructe în acea incintă, dar numai una are ca obiect principal acest gen de activitate. „La contribuabilii care au sedii secundare declarate la adresa Craiova, strada Calea Severinului, nr. 27, activitatea de inspecție fiscală din cadrul AJFP Dolj a efectuat cinci inspecții fiscale, urmare a cărora s-au stabilit obligații suplimentare în sumă totală de 1.782.666 de lei“, se arată într-un răspuns la întrebările GdS transmis de către AJFP Dolj și semnat de directoarea instituției, Bogdana Dragomirescu. În 2014, din evaziunea totală de peste 1,7 milioane de lei făcută de firmele care au sedii sociale secundare declarate la Stațiune, o sumă de 1.437.529 de lei reprezintă evaziunea unei singure firme al cărei reprezentant legal s-a ales cu dosar penal și cu bunurile sechestrate. „Vă comunicăm că la contribuabilii verificați de activitatea de inspecție fiscală din cadrul AJFP Dolj a fost întocmită o plângere penală, înaintată organelor în drept, prejudiciul fiind în sumă de 1.437.529 de lei. A fost instituită o decizie de măsuri asigurătorii în sumă de 1.118.264 de lei“, se arată în răspunsul transmis redacției de către AJFP Dolj. Administratorul acelei firme este acuzat că a ascuns anumite venituri, fără să le evidențieze în actele contabile.

„Toate firmele de pe Calea Severinului 27 au făcut evaziune“

Unul dintre directorii Activității de Inspecție Fiscală din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, Ilie Ioana, aruncă bomba: toate firmele care au sedii principale sau secundare în curtea Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă Dolj au făcut evaziune fiscală. „La toate firmele de acolo s-au constatat deficiențe. Unele mai mici, altele mai mari, dar la toate firmele de pe Calea Severinului, nr. 27, s-au constatat deficiențe. Predomină evaziunea fiscală, cum ar fi neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor, a documentelor; vânzare fără facturi și alte documente, neemiterea de bonuri fiscale“, a declarat pentru GdS Ilie Ioana. Acesta bănuiește că unele firme preferă să-și deschidă activități în acea incintă, „datorită accesului facil cu tirurile“ și nu pentru a se sustrage de controalele organelor fiscale. Concret, firmele verificate vindeau mărfuri diverse și nu înregistrau în contabilitate documente, deci nici nu plăteau la stat impozitele și taxele aferente.
O singură firmă se găsește efectiv la adresa amintită, în curtea SDP Dolj, unde face comerț angro cu legume și fructe. Administratorul acelei firme recunoaște că Fiscul a descoperit și la el deficiențe legate de „diferențe de preț la mărfuri“, dar susține că „am contestat în instanță procesul-verbal al celor de la ANAF. Nu au cum să fie acele diferențe de preț, pentru că noi suntem aici de mai puțin de un an și nu avem de unde să avem diferențe. Nu este evaziune aici, doamnă!“, a spus administratorul societății care are depozite închiriate de la SDP. El a mai arătat că nu a mai văzut pe nimeni desfășurând activitate în acea incintă, în ultima perioadă, în afară de firma lui.

Administratorii firmelor, de negăsit la sediul respectiv

Ne-am deplasat în repetate rânduri la adresa unde figurează aceste firme, pe Calea Severinului 27, dar acolo se observă activitate intensă la o singură firmă, unde se face comerț angro cu fructe și legume. Pe la intrarea laterală în depozit se observa un tir ce aștepta să fie încărcat/descărcat. Întrebăm de altă firmă unde ar fi, dar câțiva indivizi dubioși ne spun că nu este acolo sediul pe care îl căutăm. Nu există pancartă cu numele firmei și nici cu numele altor firme, deși respectivele ar trebui să aibă acolo sedii sociale sau puncte de lucru. Doar o ușă cu gratii se poate vedea.
Potrivit datelor din Registrul Comerțului, sunăm la numărul de telefon declarat în acte de una dintre firme care are sediul social la Cârcea și punct de lucru declarat pe Calea Severinului, nr. 27, potrivit evidențelor din Registrul Comerțului. „Nu mai are sediul social aici firma aceea. Vă rog eu mult de tot să căutați în altă parte, că nu mai are sediul la Cârcea de mult timp!“, a spus de la celălalt capăt al firului o femeie. Potrivit Registrului Comerțului, societății respective i-a fost interzisă activitatea de comerț cu ridicata de legume fructe (cod CAEN 4631), interdicție care a venit de la Ministerul Agriculturii.
Altă firmă care a fost amendată de fisc și care are chiar sediul social pe Calea Severinului, nr. 27, este greu de găsit. La adresa indicată nu există societatea, iar reprezentantul legal al firmei are blocate apelurile telefonice de la cei pe care nu îi are în agenda telefonică.

Cui pe cui se scoate?

Deși are dosare penale fiind suspectat chiar de evaziune fiscală, pentru că a făcut stopaj la sursă, dar nu a plătit la stat banii reținuți angajaților pe statele de plată, directorul Stațiunii de Dezvoltare Pomicolă Dolj, care are sediul pe Calea Severinului, nr. 27, Constantin Mechenici, spune că nu e deranjat de faptul că firmele cu care are încheiate contracte de chirie fac evaziune în curtea instituției, ci își dorește să fie și mai multe firme care închiriază spații de la SDP. În acest sens, Constantin Mechenici a replicat că are nevoie de mai mulți chiriași ca să scape el însuși de dosarele penale pe care le are pe numele său, și el fiind suspectat tot de evaziune: „Domnișoară, nu mă interesează! Eu aș vrea să am 100 de agenți economici acolo, nu doar cinci ca acum, ca să fie depozitul ăla plin, ca să pot să încasez și eu, ca să scap naiba de dosarele penale! Dacă eu aveam acum chiriașii pe care i-am avut acum zece ani, nu mai ajungeam în situația asta, să știți! Că nu mai am bani. Aceștia sunt foarte puțini. Depozitul este deteriorat și plouă în el și eu nu am putere economică să fac renovare și să pun acoperiș nou“. Directorul SDP Dolj a avut trei dosare penale pentru evaziune, dar de unul a scăpat, primind NUP (neînceperea urmăririi penale) de la Parchet, susține Mechenici, după ce a plătit suma de bani reținută de la angajați prin stopaj la sursă, dar care nu fusese virată la bugetul de stat la timp, conform legislației fiscale. Mechenici a mai rămas cu plângeri penale de care scapă abia după ce plătește la stat contribuțiile reținute angajaților și nevirate, care mai totalizează aproape 10.000 de lei. Directorul Stațiunii susține că mai are încheiate doar cinci contracte de chirie cu agenți economici.

„Rețeta“ evaziunii cu mărfuri angro

Reprezentantul Fiscului doljean, Ilie Ioana, director la Inspecție Fiscală Contribuabili Mici și Mijlocii, a explicat cum au procedat unele firme care au făcut evaziune fiscală cu legume și fructe aduse din spațiul intracomunitar. „De regulă, anumite firme care închiriază un spațiu doar pe câteva luni fac achiziții intracomunitare, livrează marfa către angrosiști, colectează TVA specifică firmelor interne și nu plătesc nimic la buget, apoi dispar“, a spus Ioana.
El a mai arătat că din cauza unor astfel de practici, deși TVA este de 24%, „noi colectăm în realitate doar 16%“, a mai spus șeful de la inspecție fiscală. Metoda este cunoscută în Dolj din alte spații comerciale, unde au apărut firme care s-au perindat prin județ o scurtă perioadă, au făcut achiziții intracomunitare de legume și fructe fără acte de proveniență, au vândut marfa rapid angro și au prejudiciat bugetul de stat cu sume uriașe (prin neplata TVA și a impozitului pe profit), apoi au dispărut fără urmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS