14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCeremonie solemnă la baza militară de la Deveselu

Ceremonie solemnă la baza militară de la Deveselu

O ceremonie solemnă, numită „Mast Stepping Ceremony” a avut loc azi la baza militară de la Deveselu. Evenimentul a fost dedicat facilităţii antirachetă Aegis Ashore, care se află în prezent în construcţie în baza militară.
În tradiţia navală, această ceremonie semnifică procesul de finalizare a construcţiei unei nave şi darea sa în folosinţă, participanţii având oportunitatea de a contribui cu obiecte simbolice pe care le plasează la baza catargului principal pentru a purta noroc vasului.

În anticiparea finalizării cu succes a Facilităţii împotriva rachetelor balistice de la Deveselu în 2015, oficiali români, americani, polonezi, turci şi reprezentanţi ai NATO au introdus într-o cutie, care va fi plasată sub construcţia de la Deveselu, o serie de monede, fotografii sau alte obiecte similare. Din partea Ministerului Afacerilor Externe, la ceremonie a participat secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, care a aşezat în recipientul care va fi plasat la Deveselu o fotografie de la prima runda de negociere (17 iunie 2010) a Acordului romano-american privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România (semnat la Washington, la 13 septembrie 2011). La ceremonie au mai participat şeful Statului Major General, gen. Ştefan Dănilă, directorul Agenţiei SUA de Apărare împotriva Rachetelor Balistice, amiral James Syring, adjunctul principal al subsecretarului Apărării al SUA, Brian McKeon,  ambasadorul R. Turcia la Bucureşti, Koray Ertas, alţi oficiali polonezi si americani.

Facilitatea Aegis Ashore de la Deveselu este programată să devină operaţională până la sfârşitul anului 2015. Ceremonia a avut loc în marja Conferinţei Multinaţionale în domeniul Apărării Împotriva Rachetelor Balistice, organizată de Agenţia SUA pentru Apărarea împotriva Rachetelor Balistice şi găzduită de România in perioada 17-19 noiembrie 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS