25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO regie a primăriei face curat pe un teren privat

O regie a primăriei face curat pe un teren privat

 

Locatarii i-au oprit pe muncitorii de la Spații Verzi să intre pe un teren privat
Locatarii i-au oprit pe muncitorii de la Spații Verzi să intre pe un teren privat

Câțiva locatari din cartierul Brazda lui Novac din Craiova spun că în apropierea blocurilor 29, 30, 31 (în vecinătatea firmei Nitela), an de an angajați ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) fac curat pe un teren privat, deși de fiecare dată sunt avertizați. Același lucru s-a întâmplat și miercuri, când echipele de la Spații Verzi s-au pus pe treabă, pentru că acestea erau dispozițiile de la șefi. Atunci când mai mulți proprietari le-au atras atenția că au comis o eroare, s-au oprit.

„Acest teren aparține familiei Dumitrescu, lui Dumitrescu Constantin, respectiv fetelor dumnealui. Terenul ține din trotuar până în blocul vecin 31-30. Cei de la RAADPFL vin și fac an de an curățenie aici, cu toate că mulți vecini le-au spus mereu că este un teren privat. Ei își fac lucrările pe domeniul public și intră și aici. Și eu le-am spus, dar mi-au zis că au primit ordin să facă peste tot. Era normal ca proprietarul să-și împrejmuiască terenul și să-și facă el curat. Până la urmă, la presiunile făcute de noi, de locatari, muncitorii s-au oprit, dar au lăsat totul aici, gunoaie, crengi“, a explicat Ionel Dalea, locatar.
Întrebat despre această întâmplare, directorul RAADPFL, Aurelia Filip, a spus: „Avem lucrări în zonă. Angajații noștri au ajuns la acest teren și nu aveau de unde să știe că este proprietate privată, atâta timp cât el nu este îngrădit și întreținut. Muncitorii au intrat pe el, dar când au fost avertizați s-au oprit. Nici șefii de echipă nu pot să știe care este situația juridică a tuturor terenurilor din oraș. La acest moment am făcut demersuri ca să obținem de la primărie o listă cu terenurile private, care se găsesc pe spațiile verzi din Craiova“.

Regulamentul de gospodărire este pentru primărie doar pe hârtie

Conform Regulamentului pentru gospodărirea municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 319/2009 (modificat în 2014), oricine deţine un teren, cu orice titlu, este obligat să-l salubrizeze şi să-l împrejmuiască. Nerespectarea acestui lucru constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, pentru persoanele fizice, şi 1.000 și 2.500 de lei, pentru persoanele juridice, după cum se arată în regulamentul întocmit de autorităţile locale art. 4(1), lit. c).
Prin urmare, adminis-trația locală are toate pârghiile să-i oblige pe proprietari să-și curețe terenul. Articolul 53 din Regulament spune: „Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către primar şi împuterniciţii acestuia; funcţionarii publici din Poliţia Comunitară Craiova“.
Până și cetățenii spun acest lucru. „Eu cred că primăria trebuie să insiste pe lângă proprietarul de drept să-și facă aici curățenie. Pentru că altfel este dezastru… Sunt șerpi, câini. Primăria are pârghii prin care să-l oblige pe proprietar să-și îngrădească terenul. Dacă cineva parchează aici, vine proprietarul și îi scrie pe mașină, dar așa, la curățenie, nu mai este deranjat“, este de părere Ilie Negoeasa, locatar din blocul vecin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS