12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFlori și polonezi la forumul economic din Craiova

Flori și polonezi la forumul economic din Craiova

Holul central de la Centrul Multifuncţional Craiova a găzduit Forumul Oamenilor de Afaceri
Holul central de la Centrul Multifuncţional Craiova a găzduit Forumul Oamenilor de Afaceri

Câteva firme, șapte la număr, din Polonia au participat vineri la Craiova la un eveniment denumit Forumul Oamenilor de Afaceri, organizat la Centrul Multifuncțional din cartierul Romanescu. Polonezilor li s-au prezentat planurile de investiții din următoarea perioadă și imagini cu reperele industriale din Craiova. Evenimentul economic a fost „cultivat“ cu rânduri întregi de flori amplasate în mijlocul Centrului de una dintre firmele craiovene care avea stand de prezentare.

Principalul punct de atracție al Forumului Oamenilor de Afaceri au fost ghivecele cu flori din mijlocul holului pe lateralele căruia și-au expus produsele și celelalte firme din Craiova prezente la eveniment. Nu multe la număr, standurile de prezentare conțineau fie echipamente de protecția muncii, fie firme luminoase, articole din lemn, de construcții sau motosape. După vizitele de rigoare pe la fiecare stand, delegația crai oveană condusă de primarul oraşului le-a prezentat polonezilor atuurile orașului și avantajele de care ar beneficia dacă ar investi aici.
„Când am fost în vizită în Katowice, am fost la a doua cea mai mare platformă industrială din Europa și, din discuțiile cu cei de acolo, mi-am dat seama că noi avem facilități investiționale în plus față de ei. Producem orice, mai puțin industrie navală. Facilități ca în Parcul Industrial (care aparține Consiliului Județean Dolj – n.r.) nu există în Europa“, a declarat primarul. Polonezii au aflat cu această ocazie că turcii vor deschide la Craiova o fabrică de biscuiți, că prețul terenurilor (5 euro pe metrul pătrat) și chiria (0,1 euro pe metrul pătrat pe an) sunt foarte mici, că beneficiază gratuit de utilități, că este posibil ca la marginea Craiovei să apară și al treilea parc industrial sau că Dunărea reprezintă un foarte bun mijloc de transport. De asemenea, oficialii craioveni au vorbit despre zona metropolitană, despre planurile legate de construirea cartierului chinezesc și despre calitatea și costul redus al forței de muncă din zonă. Însoțiți de unul dintre consilierii ministrului mediului din țara lor, polonezii s-au arătat încântați de atenția care li s-a acordat și au prezentat și ei proiectele pe care le au în domeniul energiei verzi. Ei au spus că firmele care au venit la evenimentul de la Craiova sunt de mărime medie și că unele dintre ele activează în domeniul metalurgiei. Potrivit programului, după întâlnire ei trebuia să viziteze platforma industrială, iar sâmbătă aveau programate plimbări în Centrul Istoric și în Parcul „Nicolae Romanescu“.

Pod peste Balta Craiovița

Mai interesante decât evenimentul de vineri sunt planurile pentru următoarea perioadă descrise pe scurt în mapele distribuite de primărie celor prezenți. Ele sunt adunate sub denumirea generică „Proiectele necesare dezvoltării Craiovei“ și conțin proiecte aflate deja în derulare sau care ar urma să fie finanțate din fonduri europene și fonduri de la bugetul local. De exemplu, primăria menționează construirea unui parc industrial în comuna Ișalnița din fonduri europene atrase de Zona Metropolitană sau modernizarea străzii Brestei. Tot de aici aflăm că primăria nu a renunțat la ideea de a construi un drum peste Balta Craiovița. Concret, este vorba despre un inel interior de circulație cuprins între strada Lalescu – Henri Coandă – Potelu – strada Râului, finalizat cu un pod peste Balta Craiovița.
În prezentare figurează construirea unui complex sportiv (săli de sport), amenajarea unui centru de echitație și a unui patinoar, achiziționarea de utilaje moderne pentru Salubritate, amenajare spații de agrement în zona Balta Craiovița, construirea și dotarea unui spital municipal, realizarea rețelei net-city și transformarea în muzeu a Școlii „Obedeanu“. Acest din urmă detaliu aruncă o rază de lumină asupra scandalului dintre primărie și Mitropolia Oltenia în privința chiriei pentru clădirea unde învață elevii de la „Elena Cuza“. Școala „Obedeanu“ a fost menționată ca posibilă monedă de schimb care să pună capăt tensiunilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS