21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTumora pe creier îi fură adolescența

Tumora pe creier îi fură adolescența

„Merg până în pânzele albe pentru sănătatea copilului meu“, este strigătul disperat al unei mame care, în urmă cu o lună, a aflat că fiica ei are tumoră pe creier. Intervenția chirurgicală pe care adolescenta urmează să o suporte ajunge la 6.000 de euro, o sumă enormă, pe care familia Turturică nu o poate strânge fără ajutorul oamenilor cu suflet mare.

Laura este un copil ca toți copiii. Elevă în clasa a IX-a, învață și merge la școală zi de zi, numai că boala amenință să-i fure cei mai frumoși ani. Adolescenta își face cele mai negre gânduri. „Mami, așa o să arăt și eu când o să mă operez, la fel ca băiatul pe care l-am văzut la televizor?“, o întreabă fata, cu șiroaie de lacrimi pe obraji, pe mama sa, care nu are nici o putere în fața bolii necruțătoare. Pe când avea opt ani, Laura a fost diagnosticată cu atrofie optică parțială. „Mai mulți specialiști mi-au spus că fata nu vede din naștere și că nu va mai putea să vadă niciodată cu ochiul stâng“, ne explică Claudia Turturică. Un diagnostic dur pentru un copil care părea perfect sănătos.

La 15 ani, diagnosticată cu tumoră pe creier

După patru ani în care fetița a purtat ochelari de vedere și după investigații mai amănunțite făcute la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon“ din București, Laura a fost suspectată de mușcătură de căpușă. Drumurile de la un spital la altul au continuat. „De aici ne-au trimis la Târgu Mureș, unde i-au dat un tratament de la care se simțea foarte rău. Ajunsese să nu își mai simtă mâinile și nici nu mai putea să meargă singură la școală. O ducea soțul meu. Ca urmare, timp de opt luni, am încetat să îi mai dau medicamentele pe care i le-au prescris la spitalul din Târgu Mureș“, povestește Claudia Turturică.
În urmă cu o lună, universul Laurei s-a ruinat și toate visele sale s-au dus pe apa sâmbetei. Are numai 15 ani și știe că a fost diagnosticată cu tumoră pe creier cu evoluție imprevizibilă, care îi afectează nervul optic. S-a trezit într-o zi că vede negru în fața ochilor timp de câteva secunde. Crizele s-au îndesit, avea și câte trei într-o săptămână, îi fugea imaginea și nu mai vedea nimic în jurul ei. Au fost momente cumplite pentru familia Turturică. Răspunsul la toate incertitudinile familiei legate de boala copilului lor se afla chiar la Spitalul Clinic de Urgenţă „ Bagdasar-Arseni“ din București, însă rezolvarea problemei au găsit-o abia la Spitalul Monza din Capitală. „De la Spitalul 9 am aflat că fetița mea are tumoră pe creier. Medicii de aici mi-au dat de înțeles că o să-mi moară copilul. Mi-au spus că este o tumoră foarte periculoasă și că nimeni nu va putea să o scoată pe toată. Cât timp am fost internată în spital cu ea, i-au făcut spălături la ORL cu apă rece și a făcut otită“, spune cu un glas răgușit de tristețe mama copilei.

Costurile operației ajung la 6.000 de euro

Disperați, părinții adolescentei au mers dintr-un oraș în altul căutând medici care să o ajute pe Laura. La Spitalul Monza din București li s-au dat speranțe că fata lor va supraviețui, numai că intervenția chirurgicală ajunge la 6.000 de euro. O sumă enormă pentru o familie în care numai mama aduce bani în casă. Dar părinții se luptă să strângă acești bani până pe 31 octombrie, ziua în care copilei îi poate fi readus zâmbetul pierdut. „Doctorii Sergiu Stoica și Bogdan Mocanu de la Spitalul Monza sunt singurii care mi-au dat speranțe că fetița mea va trăi. Mi-au spus că este o tumoră foarte mare, riscantă, dar că se poate opera în această clinică pentru că au aparate foarte moderne și performante. Este adevărat că mi-au spus că există riscuri de care și eu eram conștientă, dar tot ei mi-au spus că în cazul unei hemoragii vor opri operația“, susține Claudia Turturică.
Pentru operația Laurei s-au strâns 20.500 de lei, sumă la care au contribuit Bisericile Adventiste din Slatina, Curtișoara și Piatra Olt, dar și oamenii cu suflet mare pe care i-a mișcat povestea fetei.

Spectacol caritabil pentru Laura

Alături de Laura sunt și prietenii, colegii și profesorii, care organizează un eveniment cu scopul strângerii de fonduri necesare intervenției chirurgicale pe creier pe care tânăra o va suferi săptămâna viitoare. Astăzi, la ora 18.30, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina, are loc spectacolul umanitar intitulat „Te iubim, Laura!“. „Eu și clasa la care sunt dirigintă ne-am gândit că nu o putem lăsa singură pe Laura pentru că ea își dorește foarte mult să vină la școală și vrem să o susținem prin organizarea acestui spectacol. Vrem să îi aducem zâmbetul pe buze cu orice preț, astfel am făcut o fotografie a clasei pe care am scos-o în format A3, iar pe spate, fiecare coleg i-a scris câte un mesaj“, susține Ortansa Franţescu, diriginta Laurei. La eveniment vor participa, cu diverse momente artistice, elevi de la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Național „Ion Minulescu“, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Economic „PS Aurelian“, Școala Gimnazială Coteana, Şcoala Gimnazială nr. 3, Palatul Copiilor „Adrian Băran“ din Slatina, dar şi alți tineri talentați din Slatina și din județ. Proiectul umanitar se bucură și de implicarea Asociației Sentire, ONG-ului CNVNT, Asociației cultural-artistice „Lyra“, SC MKR Design. Biletul de intrare este 10 lei, iar la sfârșitul spectacolului, sumele strânse din cumpărarea biletelor și din donații vor fi înmânate mamei Laurei, în prezența publicului.

Să-i redăm speranța!

Cei care vor să o ajute pe Laura să câștige lupta cu boala pot face donații în conturile deschise la BRD, pe numele mamei, Claudia Turturică:
în lei: RO36BRDE290SV52480192900
în euro: RO45BRDE290SV52480012900

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS