17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Don Giovanni“, pe scena Operei Române

„Don Giovanni“, pe scena Operei Române

Soliștii dintr-o primă distribuție, la repetiții pe scena Operei Române Craiova
Soliștii dintr-o primă distribuție, la repetiții pe scena Operei Române Craiova

Opera Română Craiova a ales pentru deschiderea stagiunii 2014-2015 un titlu de referință din istoria muzicii, „Don Giovanni“ pe muzica lui W. A. Mozart, libretul fiind de Lorenzo da Ponte, după mitul lui Don Juan.
Premierele uneia dintre cele mai cântate opere din lume au loc pe 9  și 11 octombrie, cu două distribuții. Regia poartă semnătura lui Plamen Kartaloff (Bulgaria), decorurile sunt concepute de Răsvan Drăgănescu, iar costumele sunt creația lui Cătălin Botezatu, designerul român cochetând în ultima vreme cu scena de teatru. Conducerea muzicală i-a fost încredințată maestrului Gheorghe Stanciu.
O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii, creația lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare. „«Don Giovanni» este o operă internațională, se joacă peste tot în această lume. Transmite o energie care nu se pierde, deși se montează de mai bine de două secole. Totdeauna va fi actuală. Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart şi Lorenzo da Ponte reunesc în opera «Don Giovanni» drama, comedia şi fantasticul, cei doi creatori realizând un spectacol total, complex. Sunt fericit că am în distribuție soliști tineri, dar în același timp și actori buni, iar energia creată de ei pe scenă este molipsitoare. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat împreună cu întreaga echipă de la Opera Română. Este ceea ce îmi doresc de la această operă“, a precizat regizorul Plamen Kartaloff.
Don Giovanni trăieşte clipa în mod excesiv şi într-o totală libertate de expresie: de la violenţă erotică la tandreţe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă şi fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depăşeşte zona realului. Rolul său va fi interpretat pe scena Operei Române de Daniel Pop într-o primă distribuție și de Vasily Dobrovolsky.
O montare seducătoare, ca și personajul principal, aceasta este descrierea pe care o face regizorul Plamen Kartaloff, care vine pentru prima dată la Craiova.
„De la început am format o echipă minunată. Lucrul cu regizorul este extraordinar. Este foarte minuțios, atent la fiecare detaliu, pe acord, pe pas. Am repetat câte o scenă și de zece ori. E solicitant, dar rezultatul este incredibil. Din distribuție fac parte soliști tineri, frumoși, dornici de muncă și de a arăta ce pot pe scenă. Există toate premisele pentru realizarea unui spectacol extraordinar“, a precizat Renata Vari, care interpretează rolul Donnei Elvira.

Dublă distribuție

Spectacolul „Don Giovanni“ de la Opera Română Craiova are o dublă distribuție internațională: Don Giovanni – Daniel Pop/ Vasily Dobrovolsky (Ucraina), Donna Anna – Letizia Quinn (Germania)/Irina Polivanova (Rusia), Don Ottavio – Florin Ormenișan/ Liviu Indricău (București), Il Commendatore – Kakhaber Shavidze (Georgia), Donna Elvira – Renata Vari/ Rodica Butu (București), Leporello – Daniel Mateianu (Iași), Zerlina – Noemi Modra/Cristina Grigoraș (Iași) și Masetto- Dragoș Drăniceanu /Filip Panait (București).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS