16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutobuzele noi vin în Bănie până la sfârșitul lunii

Autobuzele noi vin în Bănie până la sfârșitul lunii

În curând, craiovenii vor spune la revedere condițiilor neplăcute din câteva autobuze.  Până la sfârșitul lunii, în Craiova vor fi livrate primele 17 autobuze Solaris, ce fac parte  dintr-un acord cadru pe patru ani.
În curând, craiovenii vor spune la revedere condițiilor neplăcute din câteva autobuze.
Până la sfârșitul lunii, în Craiova vor fi livrate primele 17 autobuze Solaris, ce fac parte
dintr-un acord cadru pe patru ani.

Prima tranșă de autobuze noi, 17 la număr, cumpărate de Primăria Craiova de la firma Solaris, trebuie să ajungă în Bănie până pe 31 octombrie. Conform conducerii RAT Craiova, însă, există promisiuni că acestea vor ajunge mai devreme, în jurul datei de 25. În primă fază, ele vor lua locul autobuzelor care circulă pe liniile expres, adică pe E1 și R1.

Începând cu sfârșitul acestei luni, 17 autobuze noi, așteptate de craioveni de multă vreme, vor putea fi văzute pe străzile din Bănie. Ele vor veni din Polonia, de la firma Solaris Bus & Coach, prin IAC Management SRL, producătorul și dealerul autobuzelor, cu care municipalitatea a negociat contractul de achiziție. „Contractul pentru noile autobuze a fost semnat la începutul lunii septembrie. Firma are la dispoziție 60 de zile în care acestea trebuie livrate, așa că termenul este până pe 31 octombrie. Totuși, avem promisiuni că ele vor ajunge până în 25 octombrie“, a explicat directorul Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, Marcel Tănăsescu. Potrivit datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, primul contract subsecvent, ce are în vedere cele 17 autobuze, a fost semnat pe 3 septembrie, și are o valoare de 14.871.600 de lei.

Primele autobuze, introduse pe liniile expres

Acordul-cadru pentru autobuzele noi a fost semnat pe o perioadă de patru ani, iar, în total, urmează să fie livrate în Craiova 50 de autobuze. Multe din prima tranșă vor intra, conform spuselor conducerii RAT Craiova, pe liniile cele mai circulate.
„Cele mai folosite linii sunt cele expres, de tur-retur, care ocolesc orașul. Aici va fi o prioritate să înlocuim autobuzele, și vorbim despre liniile E1 și R1. Pentru celelalte trasee, vom reanaliza cerința, astfel încât să asigurăm un transport de calitate“, a completat Tănăsescu. Autobuzele noi vor avea podea joasă și aer condiționat. În ceea ce le privește pe cele vechi, RAT Craiova plănuiește să le folosească, eventual, numai în cazuri de urgență. „O să le tragem pe dreapta și o să le folosim, dacă este nevoie, numai când există vreo urgență. Însă, odată cu venirea noului lot, o să le casăm. Sperăm ca acest lucru să se întâmple mai devreme de perioada de patru ani, pentru care este semnat acordul-cadru“, a spus directorul RAT Craiova.
Contractul pentru furnizarea celor 50 de autobuze a fost câștigat de asocierea Solaris Bus&Coach SA (lider) împreună cu IAC Management SRL, valoarea contractului fiind de 43.740.000 de lei față de cea estimată de primărie, de 45 de milioane de lei. Câștigătorul a fost stabilit pe 27 iunie, iar firma amintită este singura care s-a prezentat la licitație.

Încă trei tramvaie, în lucru 

Angajații RAT Craiova lucrează în continuare la recondiționarea a încă trei tramvaie, care vor fi prezentate cel târziu luna viitoare. Acestea sunt reparate în regie proprie, cu un cost de 10.000 de euro bucata. Până acum, există trei tramvaie care sunt gata: cel pe care sunt înfățișate instituțiile de cultură din Craiova, cel ce prezintă Parcul „Nicolae Romanescu“ și cel dedicat Craiovei Maxima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS