14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn fermier a pierdut 51 de vaci aduse din Austria

Un fermier a pierdut 51 de vaci aduse din Austria

Un fermier mehedinţean a pierdut 51 de vaci pe care le adusese din Austria, după ce acestea au fugit într-o pădure din apropierea localităţii Izvoarele. Animalele au scăpat din ţarcul în care au fost închise, paguba fiind de aproape 80.000 de euro.

Grigore Gheorghe a cumpărat vacile din rasa Black Angus din Austria, iar miercuri dimineaţă animalele au ajuns cu un autotren la Izvoarele. Omul a cerut ajutorul autorităţilor din Mehedinţi, joi seară, spunând că vacile au fost puse într-un ţarc de lângă fermă, dar au reuşit să rupă gardul şi au fugit.
„Am adus din Austria 51 de vaci rasa Black Angus şi
le-am descărcat aici, lângă fermă, într-un ţarc, în ideea să se liniştească și să se acomodeze cu zona, urmând ca, în cursul zilei de ieri (joi -n.r.), să le introducem în acest ţarc amenajat cu gard electric, cum trăiesc și în Austria, de unde le-am adus. Această rasă este semisălbatică, dar vacile devin liniştite numai după ce se acomodează cu zona. Au stat 24 de ore în tir, poate chiar mai mult, şi când le-am dat drumul s-au speriat. Nu ştiu ce s-a întâmplat că au trecut prin gardul din lemne şi din sârmă ghimpată şi s-au oprit în pădure. S-au dispersat în trei-patru cete, ca să zic aşa, şi nu putem să le recuperăm“, a povestit proprietarul animalelor.
În ajutorul lui Grigore Gheorghe au venit comisarii de la Garda Naţională de Mediu, dar şi poliţiştii şi pompierii.
„Un cetăţean din satul Izvoarele ne-a solicitat ajutorul. 51 de vaci din rasa Black Angus au fost scăpate în libertate. În prezent, foarte mulţi oameni din localitate se află în urmărirea lor. Sperăm să le prindem şi să le aducem. Împreună cu reprezentanţi de la poliţie, de la jandarmi şi primărie încercăm să-i dăm o mână de ajutor cetăţeanului, care ne-a spus că aceste animale pot fi periculoase“, a declarat comisarul şef de la Garda Naţională de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu, care a venit la faţa locului, însoţit de şapte comisari.
Paguba fermierului ajunge la 80.000 de euro, în condiţiile în care un exemplar din această rasă a costat aproximativ 1.500 de euro. În ciuda eforturilor depuse de pompieri şi de autorităţile de mediu, animalele nu au fost recuperate.
În timp ce exemplarele din rasa Bălţata Românească şi Holstein sunt tot mai puţine, Black Angus este preferată de fermieri, deoarece carnea lor fragedă şi gustoasă merge bine în magazinele şi restaurantele din ţară, dar şi la export.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS