13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudenți la Craiova în urmă cu 55 de ani

Studenți la Craiova în urmă cu 55 de ani

http://www.youtube.com/watch?v=ho6QZ0bW3nA

Admiterea era pe bază de concurs cu examen scris, prezența la cursuri era foarte mare, iar stagiile de practică variau între o lună și șase luni pe parcursul studiilor. Așa era în urmă cu mai bine de o jumătate de secol să fii student la Universitatea din Craiova, la Facultatea de Mecanică. Tinerii studenți de atunci s-au revăzut miercuri pentru a depăna aminitiri.

Universitatea din Craiova a fost în urmă cu mai bine de 55 de ani singura instituție de învățământ din țară care avea specializarea Mecanizarea Agriculturii. La Craiova au învățat și studenții care au făcut primul an la această specializare în București. „Am finalizat facultatea în anul 1960. Eram cea mai mare promoție de absolvenți. După primul an de studii, facultatea de la Craiova s-a unit cu cea de la București. Am ajuns să fim astfel 320 de studenți la Mecanică din toată țara veniți la Craiova. Se făceau pe atunci șase ani de studii. Era destul de greu să promovezi examenele pentru că am reușit să absolvim doar 180, dintre care 110 sau 120 au luat și examenul de stat, echivalentul examenului de licență de azi“, a povestit Gheorghe Ionescu, unul dintre absolvenți. După finalizarea studiilor, tinerii au ocupat posturi de ingineri în diverse instituții din țară. Strânsa relație de prietenie care s-a legat în perioada cursurilor s-a păstrat peste timp. Ieri s-a strigat din nou catalogul acestei promoții în sala de curs de atunci care există și azi, 005, la subsolul universității.
„Am strigat catalogul după 55 de ani de la absolvirea studiilor universitare la Craiova. Au fost prezenți 34 de colegi, foarte puțini. Ne întâlnim în fiecare an în diverse locuri, dar la fiecare cinci ani ne întâlnim la Craiova. Suntem veniți din toată țara. Era singura facultate de mecanizare din țară“, a spus Viorica Matei, altă absolventă.

O zi din viața de cursant

În perioada respectivă, studenții puneau accent pe notițele de la cursuri. Erau suporturile principale pentru pregătirea sesiunilor. Cei mai mulți locuiau în cămine.
„A fost o perioadă foarte frumoasă, chiar dacă mâncam doi pe o cartelă, pentru că așa era pe atunci. Noi, fetele, nu lipseam de la cursuri că nu aveam manuale ca acum și învățam după notițe. Băieții ziceau întotdeauna să luăm notițe bune că ei nu pot veni. Chiuleau. Le dădeam și lor pentru că petreceam timpul liber împreună. Organizam reuniuni, ne duceam la film, ne plimbam pe Unirii, mergeam la concerte și la teatru“, a mai povestit Viorica Matei.
„Este o diferență mare între ce a fost și ce este astăzi. Eram mai serioși și acordam mai mult timp studiului decât acum. Facultatea mi-a influențat foarte mult cariera. Și tinerii de azi trebuie să aibă în vedere acest lucru“, a spus Ion Deaconu, alt absolvent.

Multe luni de practică

Cursurile erau completate de săptămâni bune de practică. „Facultatea am făcut-o în special la Craiova și spun asta pentru că am avut și perioade în care făceam practică la Steagul Roșu, la Tractorul în IAS-uri și SMT-uri. Ultima practică a fost de șase luni, restul stagiilor au fost de o lună și jumătate sau chiar de două luni. Dar erau foarte utile. Azi nu se mai face. Eu sunt la curent cu ceea ce se întâmplă la facultate pentru că am și predat la Facultatea de Mecanică din Craiova. Se făcea carte în perioada respectivă. Proiectele de licență erau cu aplicare practică obligatorie și a fost un lucru bun. În prezent, sper să se revină la ceea ce a fost bun pe vremea când eram noi studenți. Au fost probleme și atunci. Dar să se ia ce a fost bun“, a spus Gheorghe Ionescu. Amintirile depănate sub formă de scurte discursuri ținute în sala de curs au fost completate și de o plimbare prin centrul orașului, ca pe vremuri. Au mers apoi la masă, la un restaurant, și și-au promis că și anul viitor se vor revedea pentru a păstra tradiția.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS