21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlimpicii Doljului, recompensați cu premii și un centru de excelență

Olimpicii Doljului, recompensați cu premii și un centru de excelență

\n

86 de elevi din Dolj care au obținut premii la olimpiadele școlare în cursul anului 2013-2014 au fost premiați vineri de consiliul județean în cadrul unei festivități. Premiile au constat în bani, sumele acordate fiind cuprinse între 200 și 1.000 de lei, dar și într-o tabară în Maramureș pentru toți elevii. Tinerii au fost anunțați că de la 1 septembrie în Craiova se va deschide un centru de excelență, unde li se va asigura pregătirea pentru concursurile școlare.

Premierea olimpicilor doljeni a ajuns la cea de-a zecea ediție. În acest an, trei elevi au obținut premii internaționale pentru care au fos acordate diplome de merit și un premiu de 1.000 de lei. Mircea Dan Mirea, elev al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, a fost medaliat cu aur la Olimpiada de Lingvistică de la Beijing, desfășurată în iulie. De asemenea, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de biologie, locul I la Olimpiada Națională de Lingvistică și locul II la Națională de Biologie. Izabela Tiberiade, elevă a Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, a obținut locul trei la Olimpiada Internațională de Limba Romani, iar Theodor Matican, elev la Școala „Sfântul Mina“, a obținut locul trei la Jocurile Mondiale de Iarnă din Coreea de Sud și locul trei la Jocurile Paralimpice din Slovacia. La olimpiadele naționale, elevii doljeni au obținut zece premii I, 14 premii II, nouă premii III, 21 de mențiuni, 17 mențiuni speciale și 14 premii speciale.
„Este a zecea oară când ne întâlnim cu performanța din învățământ. Dincolo de lucrurile de fiecare zi, care nu sunt întotdeauna în ordine, au loc și lucruri speciale. Doljul este un izvor care în toate domeniile produce oameni absolut speciali. Ne face o deosebită plăcere să vă putem acorda premii și simbolice, și în bani, nu atât cât ne-am fi dorit. Din păcate, nu putem să premiem pecuniar profesorii care merită pentru că legea nu ne permite și, de asemenea, reușim și anul acesta să organizăm o tabără tematică, de data aceasta, pentru toată lumea în Maramureș, o zonă extraordinară din România pe care toți cei care o vizitează s-ar întoarce de fiecare dată. Vă invit să vă bucurați de vacanța care v-a mai rămas. În toamnă vom veni cu o sumă importantă de bani și pentru colegii cu rezultate importante în sport“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Încântați de tabără

Vestea de a-i trimite pe toți olimpicii în tabără a fost primită cu entuziasm de elevii. „Sunt elevă în clasa a VI-a. În anul școlar care s-a încheiat am obținut premiul II la faza națională a Olimpiadei de limba și literatura română. Sunt entuziasmată de această premiere. Am mai fost premiată la Galați, acolo unde a avut loc competiția națională și am primit un  premiu de 90 de lei pentru locul ocupat. Acum sunt foarte încântată de excursia care se va face la Maramureș“, a spus Mădălina Ștefan, elevă a Școlii Gimnaziale din Caraula. Pentru o parte din participanți premierea i-a motivat să mai participe la astfel de concursuri.
„Am obținut mențiune la Olimpiada Națională de Limba Română. Este primul an când m-am calificat la etapa națională a unei olimpiade și prima dată când am obținut și un premiu. Am încercat și anul trecut când nu am trecut de faza județeană. Acum îmi doresc să ajung și mai sus. Mă bucur foarte mult de această premiere și, mai ales, de excursie. În tabăra va fi frumos“, a spus Maria Dincă, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova.
Printre premianții care se bucură de excursie se află și absolvenți de liceu. Adriana Larisa Bălăceanu este una dintre participante. „Am obținut premiul trei la Olimpiada națională de psihopedagogie specială. Este un premiu pe care nu știu dacă îl voi fructifica pentru cariera mea, dar, în primul rând, îmi va folosi să merg în tabăra tematică din Maramureș“, a pus tânăra. Din toamnă, Adriana Larisa Bălăceanu se va număra printre bobocii Universității din Craiova, fiind studentă la Facultatea de Litere, specializarea Engleză-Germană, unde se va pregăti pentru o carieră didactică.

Doljul va avea Centru de Excelență

Odată întorși din vacanță, elevii care vor continua cursurile în învățământul preuniversitar și se vor pregăti pentru olimpiade și concursuri vor avea un centru de excelență, care fi la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova.
„Printr-un ordin de ministru din 29 iulie 2014, publicat în Monitorul Oficial în august 2014, începând cu 1 septembrie 2014, la nivelul județului Dolj se înființează Centrul Județean de Excelență, care le va oferi noi perspective în pregătirea pentru noul an școlar“, a spus inspectorul școlar general Georgică Bercea Florea. Centrul Județean pentru Excelență va funcționa într-unul din căminele colegiului, întrucât clădirea centrală va intra în reabilitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS