14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Au început Zilele „Marin Sorescu”

Craiova: Au început Zilele „Marin Sorescu”

Astăzi, la ora 12:00, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor „Marin Sorescu” și decernarea premiilor care poartă numele marelui scriitor, eveniment găzduit de Primăria Craiova.

Laureații acestei ediții au fost traducătorii Dan Shafran, Xavier Montoliu și Corina Oproae, care nu a putut fi prezentă.
Începând cu anul acesta, Zilele „Marin Sorescu” nu se mai organizează în luna februarie, așa cum se întâmpla până anul trecut, ci la jumătatea lunii august.

În alți ani, personalități marcante din țară precum Adrian Păunescu, Fănuş Neagu, Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, N. Dabija, V. Tărâţeanu sau Mircea Micu, cât şi din străinătate – John Fairleigh, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, Adam Puslojic, Radomir Andrici, Srba Ignatovici, I. Miloş, I. Flora, W. Jacques de Deker, Serge Fauchereau sau Michael Metzeltin, au spus lucruri extrem de interesante și inedite despre Marin Sorescu.

În schimb, anul acesta, evenimentul a fost susținut de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, Sorina Sorescu, George Sorescu, Petre Gigea-Gorun, Paul Popescu, Ilie Berindei, Emil Boroghină și traducătorii Dan Shafran și Xavier Montoliu.
Dan Shafran a tradus în suedeză patru volume din opera lui Marin Sorescu, iar Xavier Montoliu împreună cu Corina Oproae au tradus antologia poetică „Per entre els dies” în catalană. Cei trei traducători sunt și cei care primesc anul acesta premiile „Marin Sorescu” în cadrul evenimentului.

Tot în cursul acestei zile, de la ora 17:00, va avea loc lansarea de carte „Marin Sorescu în lumea latină”, la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”.
Evenimentele de azi se vor încheia prin recitalul de muzică și poezie „Marin Sorescu”, care se va desfășura începând cu ora 20:00, la Casa Băniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS