24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPe „Drumuri Brâncușiene“, inspirați de opera soresciană

Pe „Drumuri Brâncușiene“, inspirați de opera soresciană

http://www.youtube.com/watch?v=epUUC4bKGxc

Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ organizează, în perioada 1 – 31 august 2014, a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene“. La această manifestare vor lua parte opt sculptori din cinci ţări: Valentin Duicu, Vasile Soponariu, Dan Purcărea (România), Grigore Sultan (Republica Moldova), Emil Bachiyski (Bulgaria), Ilie Berindei (Elveţia), Evrim Camoglu (Turcia), Paul Popescu (România), acesta din urmă fiind şi curatorul Simpozionului. Cronicarul manifestării este Vasile Vasiescu, critic de artă.

Evenimentul a fost deschis oficial de directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, Cosmin Dragoste, în prezența sculptorilor și a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Timp de o lună, cei opt sculptori vor prelucra, la Centrul Multifuncţional Romaneşti, blocuri de piatră de Vraţa. Tema acestui Simpozion Internaţional este opera lui Marin Sorescu, care va fi transpusă artistic în sculpturi ce vor împodobi municipiul Craiova.
„Ne cunoaștem și suntem prieteni. Am venit cu o întreagă echipă de la Târgu Jiu la Craiova, pentru că s-ar părea că soarele de la Craiova va răsări de acum încolo, de aceea ne-am și unit cultural. Sperăm ca această a doua ediție a «Drumurilor Brâncușiene» să confirme un mai vechi demers al târgujienilor care au ajuns cu «Brâncușiana», care s-a întrerupt din motive și sufletești și obiective, la cea de-a XII-a ediție. Multe dintre ele au fost curatoriate de Paul Popescu. Acum s-a mutat cu toată știința de carte, talentul și toți prietenii la Craiova. E un lucru bun, Bănia are șanse să devină capitală culturală europeană în 2021. Până atunci mai sunt șapte ani de eforturi și de investiții. Numai dacă ne gândim că o să mai fie șapte ediții și dacă în șapte ediții o să avem șapte ori șapte lucrări, 49 în total, o să mobilăm orașul și o să-l facem într-adevăr european. Astăzi, sculptori din toată lumea vin la Craiova să lucreze.
Nu-i ușor să te încumeți și să duci la bun sfârșit o lucrare în nici 30 de zile.
Relația cu Sorescu e foarte bine aleasă și mă gândesc că legătura dintre sculptură și poezia lui e o chestie interesantă. Marin Sorescu a avut o admirație demnă de toată lauda față de Brâncuși. Prefața lui Constantin Zărnescu la «Aforismele lui Brâncuși», o carte care a răzbit neașteptat de bine în toată biografia brâncușiană din toată lumea a fost făcută de Marin Sorescu“, a precizat în deschiderea simpozionului, Vasile Vasiescu, critic de artă.

Fiecare cu blocul său de piatră

Blocurile de piatră de Vraţa au fost preluate prin tragere la sorți de fiecare dintre cei opt sculptori. Ideile artiștilor vor începe să se concretize de astăzi, când cu dalta, ciocanul și alte instrumente necesare, sculptorii vor trece la treabă.
„Mă gândisem la Iona și voi rămâne la ea. Să vedem materialul, să vedem ce oferă, ce fisuri, ce schimbări se pot face în timp. De cele mai multe ori, artistul încearcă să se impună materialului. De cele mai multe ori, materialul poate crea surprize și atunci trebuie să facem compromisuri“, a precizat Dan Purcărea, reprezentantul Craiovei la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene“.
Pe de altă parte, Paul Popescu, curatorul simpozionului, și-a adjudecat piatra cea mai mare. „Intenționez să fac Craiova văzută din car. Atunci când eram copil în clasa a V-a la Bulzești, l-am cunoscut pe Sorescu și am realizat imensitatea omului de cultură, de litere, Marin Sorescu. Peste ani, unul dintre colegii mei de clasă a fost recrutat pentru a realiza un film biografic Marin Sorescu, care a purtat numele «Craiova văzută din car». Imaginea copilului din film oprit în dealul Șimnicului care încerca să cuprindă orașul cu brațele sale mi-a rămas întipărită în minte. Cum va fi, o să vedeți, după ce o secționez, văd ce dimensiuni obțin, ce volum de material am la dispoziție. Aș vrea să fac un fel de copil într-un car, cu brațele deschise care într-un fel să cuprindă orașul“.
Și reprezentantul Elveției, sculptorul Ilie Berindei, ne-a împărtășit ideea sa în fața blocului de piatră ce va suferi o transformare artistică: „Eu am avut onoarea să-l cunosc pe Marin Sorescu când eram la Craiova. Eram în relații bune. Discutam, odată, îmi aduc aminte de heruvimi și m-am gândit la o floare pentru heruvimi“.
Craiovenii pot vedea, pe parcursul lunii august, cum ia naştere o operă de artă, în intervalul orar 9.00 – 21.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS