11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDuicu, Ponea şi ai lor, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Duicu, Ponea şi ai lor, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

\n

Adrian Ioan Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției. Acesta a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influență, cumpărarea de influență, folosire a influenței și autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite, primire de foloase necuvenite şi efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.
În dosarul în care este cercetat Duicu, aflat în prezent în arest peventiv, mai este trimis în judecată şi Ştefan Constantin Ponea, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, care este acuzat de comiterea infracţiuilor de cumpărare de influență şi trafic de influență. Şi Ştefan Ponea se află în arest preventiv, la fel ca şi Constantin Popescu, om de afaceri și președinte al organizației municipale Orșova a unui partid politic, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiuni de folosire a influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

Judecaţi în stare de libertate

Procurorii DNA au mai trimis în judecată în acest dosar în stare de libertate pe Valentina Drăghia, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosirea influenței și autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite.
Elisabeta Zenovia Rolea, președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți și subaltena sa Grigoriţa Feraru, consilier principal la data faptelor, sunt acuzate de luare de mită.
Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgență Mehedinți și Daniela Delia Popescu, director executiv în cadrul CJ Mehedinți și președinte al consiliului de administrație al spitalului, la data faptelor, sunt acuzate de comiterea infracțiunii de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite.
În sarcina lui Cristian Damian Stănoiu, avocat în cadrul baroului Mehedinți, la data faptelor, s-a reținut infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acest dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Andrei Dan Bădin, realizator TV la data faptelor, care este acuzat de luare de mită.

Promisiuni de avansare

În perioada martie – iunie 2013, Ioan Adrian Duciu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, a afirmat față de Constantin Ștefan Ponea, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului Local al municipiului Orșova, pe de altă parte).
Totodată, Duicu Ioan-Adrian i-a promis lui Ponea Constantin Ștefan că își va folosi această influență, pentru a-i determina pe funcționarii publici să facă acte care intră în atribuțiile lor de serviciu, și anume:
– în cazul celor dintâi (membri ai guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române) să îl mențină temporar pe Ponea Constantin Ștefan în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, iar la o dată ulterioară să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să numească o persoană din familia acestuia într-o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public;
– în ceea ce îi privește pe membrii Consiliului Local al municipiului Orșova,  influența urma să fie exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea, către o altă persoană din familia lui Ponea Constantin Ștefan, la un preț „convenabil“, a două suprafețe de teren (în suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, terenuri situate în centrul municipiului Orșova și reprezentând acostamentul unei străzi). Obținerea acestor foloase în favoarea unui membru al familiei lui Ponea Constantin Ștefan a și fost realizată prin exercitarea influenței de către Duicu Ioan-Adrian asupra unui număr de 11 membri ai Consiliului Local Orșova, prin intermediul și cu ajutorul lui Popescu Constantin, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a unui partid politic. Ca urmare a exercitării influenței, consilierii locali au votat scoaterea din domeniul public și concesionarea celor două suprafețe de teren. Cele două suprafețe de teren erau înscrise în cartea funciară a localității Orșova ca aparținând domeniului public al statului român, prin urmare, ele nu puteau fi trecute în domeniul privat al localității Orșova (și apoi concesionate); în aceste împrejurări, folosul obținut prin dobândirea acestor două suprafețe de teren în condițiile arătate este necuvenit, obținut prin nesocotirea prevederilor legale care reglementează regimul juridic al proprietății publice.
În schimbul exercitării influenței avute față de funcționarii publici amintiți, în sensurile și pentru scopurile mai sus descrise, Duicu Ioan-Adrian i-a pretins lui Ponea Constantin Ștefan să îl determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunțe o hotărâre care să îi fie favorabilă, în sensul anulării raportului Agenției Naționale de Integritate care îl viza pe Duicu Ioan-Adrian. Folosindu-se de împrejurarea că o persoană din familie este chiar șefa Secției de contencios administrativ și fiscal a instanței care avea de soluționat cauza respectivă, Ponea Constantin Ștefan i-a promis lui Duicu Ioan-Adrian că îi va obține acest folos, în sensul că hotărârea care se va da în cauza amintită va fi favorabilă acestuia din urmă.

Decontări ilegale pentru propria societate

În cursul anului 2013, Ioan Adrian Duicu a acționat cu scopul de a crea premisele decontării de către o societate comercială, cu obiect de activitate prestarea de servicii medicale (paraclinice), operând un laborator de investigații medicale cu rezonanță magnetică nucleară administrată în fapt de acesta.
Este vorba despre decontarea unor sume cât mai mari din bugetul asigurărilor sociale de sănătate (pe parcursul anului 2013, societatea a decontat de la casa județeană de asigurări de sănătate suma de 3.595.762 de lei), sens în care inculpatul Ioan Adrian Duicu și-a folosit influența conferită de calitatea sa de președinte al organizației județene Mehedinți a Partidului Social Democrat pentru determinarea mai multor funcționari publici, atât din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mehedinți, să-și exercite atribuțiile de serviciu în sensul obținerii folosului urmărit de acesta.
Pentru ajutorul acordat, în sensul realizării intereselor patrimoniale ale firmei administrată în fapt de Ioan Adrian Duicu, Grigorița Feraru și, respectiv, Elisabeta Zenovia Rolea i-au pretins acestuia din urmă, ca soții lor să fie numiți în funcții, în cadrul administrației publice.

Contracte cu spitalul, contra lucrări la propria casă

În perioada ianuarie – septembrie 2013, Ioan Adrian Duicu, Daniela Delia Popescu  și Doina Borugă au permis unor persoane neautorizate (reprezentanții ai unor societăți comerciale) accesul la informații care nu erau destinate publicității (informații constând în preconizarea de către reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin demarării unei proceduri de achiziție publică având ca obiect achiziționarea de echipamente medicale și de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, precum și date tehnice și financiare necesare întocmirii documentației de atribuire a achiziție publice), acționând cu scopul de a obține pentru cei doi agenți economici menționați un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici și în asigurarea unei marje de profit maximale).
În intervalul 30 iulie – 8 august 2013, Cristian Damian Stănoiu, acționând în calitate de avocat, în exercitarea activităților profesionale, a atestat în mod necorespunzător realității data unui act juridic, pe care l-a pus la dispoziția Doinei Borugă, pentru a-l folosi în vederea producerii de consecințe juridice.
În luna august 2013, Adrian Duicu i-a solicitat unui administrator de firmă să efectueze lucrări de dulgherie la un imobil pe care familia sa îl utilizează ca locuință. Dând curs solicitării inculpatului, administratorul firmei a achiziționat materialele necesare (în valoare de 28.039,51 lei, potrivit facturii din 1.08.2013) pe care le-a folosit la efectuarea lucrărilor.
Ioan Adrian Duicu nu a plătit contravaloarea acestor materiale și nici a manoperei, omul de afaceri nefăcând nici un demers în vederea solicitării acestei sume, tocmai în considerarea calității de președinte al consiliului județean deținută de cel dintâi. Aceste lucrări aveau să fie facturate abia în aprilie 2014, după arestarea preventivă în cauză a lui Ioan Adrian Duicu.
În octombrie 2013, pentru a nu plăti lucrările efectuate și contravaloarea materialelor folosite la această lucrare, Duicu i-a dispus Doinei Borugă să întreprindă demersurile necesare pentru a contracta cu firma omului de afaceri, prin achiziție directă, lucrările de renovare a secției de ortopedie a spitalului.
În același scop, Duicu a asigurat alocarea către Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, din fondurile Consiliului Județean Mehedinți, a sumelor necesare efectuării plăților către societatea comercială respectivă.
Valoarea celor două contracte acordate de către Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin a fost de 180.794,47 lei, respectiv de 303.018,26 lei, ambele valori fiind fără TVA.

Om de televiziune, acuzat de luare de mită

În luna august 2013, numitul Andrei Dan Bădin, realizator al unei emisiuni televizate, difuzată de un post de televiziune național, a pretins și primit de la Adrian Duicu suma de 5.000 de lei, pentru a nu continua o campanie de presă care viza, la acel moment, pe ministrul mediului și al schimbărilor climatice.
După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de către Andrei Dan Bădin nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalități săvârșite de persoana respectivă.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS