17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBugete mai mari pentru cele opt spitale din Gorj

Bugete mai mari pentru cele opt spitale din Gorj

Casa de Asigurări de Sănătate Gorj are aprobat bugetul pentru acest an. Potrivit indicatorilor aprobaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj este de 189,9 milioane de lei. Daniel Bondoc, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, a precizat că cele opt spitale din judeţ au primit în acest an mai mulţi bani decât în 2013. „Avem un buget total, iniţial, al anului 2014 este 189,9 milioane de lei. Am primit bani pentru medicamente, programe naţionale, spitale, servicii medicale în ambulatoriu și pentru asistenţă medicală primară. Anul trecut, bugetul final a fost de peste 220 de milioane de lei. Diferenţa provine din faptul că vorbim despre un buget la nivelul lunii octombrie 2014, deci spitalele vor avea contractate prin Casa Judeţeană inclusiv în luna octombrie 2014, urmând ca în luna septembrie să vină fondul de rezervă de la Casa Naţională, prin care se va contracta şi luna noiembrie 2014, urmând ca luna decembrie, ca în fiecare an, să fie contractată pe bugetul anului 2015“, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

A crescut numărul contractelor cu furnizorii

Directorul Daniel Bondoc a precizat că, faţă de anul trecut, în acest an se constată o creştere semnificativă a numărului de contracte cu furnizorii de servicii medicale. O scădere a numărului de contracte se poate constata la farmacii. Din 81, câte aveau contracte anul trecut, în 2014 au mai încheiat contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate doar 78. „Ca şi număr de contracte, faţă de anul trecut am avut 425 de furnizori, iar anul acesta avem 462 de furnizori. Este o diferenţă care provine de la asistenţa medicală dentară – 35 de furnizori; de asemenea, a fost un număr de şase furnizori care nu au mai încheiat contract cu noi la paraclinice: două din afara localităţii, care făceau acele investigaţii PET-CT, care nu se mai finanţează prin casele judeţene, ci direct prin Casa Naţională; mai sunt şi patru laboratoare locale care nu au mai încheiat contract“, a menţionat Bondoc.

A început distribuirea cardurilor de sănătate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj a început de ieri distribuirea cardurilor de sănătate. Este vorba însă de un program-pilot prin care vor fi distribuite deocamdată doar 206 carduri de sănătate, urmând ca restul de până la 300.000 să fie înmânate asiguraţilor până la finalul anului: „Astăzi, 30 iunie, la nivelul judeţului Gorj începe distribuirea primelor carduri de sănătate. Este vorba despre un proiect-pilot care se va desfăşura în toată ţara. Primele carduri de sănătate ajung la bolnavii care se tratează în programul naţional de dializă. Noi avem doi furnizori privaţi în judeţul Gorj. 206 carduri au ajuns la noi; se vor distribui de către angajaţii Casei de Sănătate, personal, la fiecare asigurat; se vor face procese-verbale de predare-primire, urmând ca, odată cu finalizarea acestei transmiteri de carduri, cei doi furnizori privaţi să înceapă acest program-pilot şi să vedem cum funcţionează cardul, cât este de greu sau cât de bine se descurcă oamenii cu acest card, ulterior toate rezultatele fiind transmise către Casa Naţională“, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. „În cursul acestui an va începe distribuirea cardurilor de sănătate către toţi asiguraţii. La nivelul judeţului nostru, probabil că vor fi în jur de 300.000 de carduri; baza de date se actualizează în permanenţă. Cardurile vor fi distribuite prin poştă“, a precizat preşedintele CJAS Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS