12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUnele secții ale Spitalului Județean Craiova au nevoie de ajutor

Unele secții ale Spitalului Județean Craiova au nevoie de ajutor

http://www.youtube.com/watch?v=j_1FeQDwxUg

\n

Gazeta de Sud continuă să arate realitatea din Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU). Alte trei secții în care zilnic sunt tratați pacienții din întreaga Oltenie au nevoie de sprijin pentru a se îmbunătăți condițiile. Lipsa aparaturii medicale și a medicamentelor sunt problemele principale în aceste secții.

Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova este locul în care zilnic se nasc copii din toate județele Olteniei. Între pereții cenușii ai secției răsună plânsetele puternice ale nou-născuților. Unii bebeluși sunt ținuți în pătuțurile de fier, vechi de când a fost făcut spitalul. Alții, mai norocoși, au prins loc în paturile de plastic aduse recent în secție. Cădițele în care sunt spălați micuții sunt și ele de-o seamă cu unitatea medicală. Au fost de câteva ori reemailate, dar smalțul a sărit și oricât ar fi spălate petele nu mai dispar.
Mobilierul este vechi, ușile sunt roase de vreme. Din cauza infiltrațiilor, unii dintre pereți sunt decojiți. Asistenta-șefă a acestei secții, Constanța Preda, spune că rezolvarea acestor probleme nu ține de puterea personalului medical: „Acest spital este vechi și, din cauza faptului că au trecut anii, ar trebui să se lucreze la infrastructură, să fie reabilitată instalația sanitară și cea electrică, ca apoi să se poată da altă față pereților. Infiltrațiile apar din moment ce conductele sunt vechi“.

În Secția de Neonatologie este nevoie de aparatură nouă

Pe lângă mobilierul vechi și pereții decojiți, o altă problemă mare a acestei secții este aparatura. Având în vedere că aici ajung nou-născuții cu cele mai grave probleme din toată regiunea, este nevoie de aparatură modernă, fără de care medicii nu pot salva viețile micuților. „Copiii născuți prematur și cu stare de sănătate gravă sunt îndrumați către noi. În blocul operator avem mare nevoie de aparate noi, de o rampă de fluide și gaze medicale. Noi am tot încercat să o achiziționăm, dar nu am obținut fondurile necesare pentru că vorbim de 30.000 de euro. Pentru a putea asigura o asistență medicală optimă acestor copii, mai avem nevoie de incubatoare, dar și de alte ustensile“, a mărturisit Constanța Preda.
Am întrebat-o pe asistenta-șefă când a fost făcută ultima igienizare în Secția de Neonatologie: „Nu pot să vă spun exact, pentru că nu am eu în evidență acest lucru, nu este notat în documente“.

Secția funcționează la capacitate redusă

Secția unde zilnic se nasc zeci de copii funcționează de aproximativ patru ani la capacitate redusă, iar din această cauză bebelușii sunt înghesuiți în saloane. În cea de-a doua parte a secției dai de un șantier în care nimeni nu mai lucrează. O parte din această secție ar fi trebuit să fie reabilitată cu finanțare de la Banca Mondială. Însă, în timpul lucrărilor, s-a desprins o bucată de tavan și în urma acestui fapt s-a cerut efectuarea unei expertize tehnice totale a Spitalului Județean de Urgență Craiova, în urma căreia s-a decis că lucrările nu pot continua. Așa s-a ajuns ca o parte din această secție să fie acum în paragină.
Asistenta-șefă Constanța Preda spune că acest lucru afectează atât pacienții, cât și medicii care sunt nevoiți să lucreze în aceste condiții. „Noi așteptăm ca lucrările să fie reluate, să se modernizeze secția așa cum fusese stabilit în proiect“, a mărturisit aceasta.

Lucrări la Neonatologie numai după ce spitalul este consolidat

Referitor la Secția de Neonatologie, managerul SCJU a declarat că situația acesteia este mai complicată. „Acolo există un proiect făcut de Ministerul Sănătății în urmă șase ani, cu bani primiți de la Banca Mondială. Lucrările au început acum patru ani, dar au apărut probleme și s-au întrerupt. Atunci, o firmă de la București a făcut o expertiză pe structura spitalului care acum nu ne dă dreptul nici să continuăm lucrările conform proiectului, nici să readucem acel loc la starea inițială. Singura modalitate prin care putem să mai facem lucrări este să consolidăm spitalul și trebuie să obținem fonduri europene, căci această consolidare ar costa, după unii, 20 de milioane de euro. Cei care au efectuat expertiza au spus că, până nu se face această consolidare, nu ne vor da viză nici pentru cotinuarea lucrărilor, nici pentru aducerea secției la stadiul inițial“. Banii alocați pentru acest proiect au fost restituiți Băncii Mondiale pe 31 decembrie 2013, data la care trebuia finalizat.

Ecograf vechi La Clinica II Obstetrică și Ginecologie

La etajul șapte al spitalului se află Clinica II Obstetrică și Ginecologie. Și această secție suferă din cauza lipsei aparaturii. Dacă în saloane condițiile au mai fost îmbunătățite prin sponsorizări, aparatele cu care medicii trebuie să lucreze sunt scumpe și greu de înlocuit.
Șefa clinicii, prof. Sabina Berceanu, ne-a arătat cabinetul unde femeile își fac ecografie și unde am găsit un ecograf depășit, care le dă bătăi de cap medicilor. „Acest ecograf nu mai răspunde cerințelor actuale în vederea examinării unor sarcini. Ar fi necesar să avem un ecograf al secției, care să ne ajute să diagnosticăm problemele pacientelor. Cu cel pe care îl avem acum ne este foarte greu să ne facem treaba și să punem un diagnostic corect“, a precizat Sabina Berceanu.

Lipsa medicamentelor, o altă problemă

Lipsa medicamentelor este o altă problemă de care se lovesc pacientele din această secție, după cum ne spune asistenta-șefă. „Sunt deficitare antibioticele prioritare și medicamentele specifice pentru stoparea contracțiilor uterine dureroase – afecțiune pentru care se prezintă la Urgență cele mai multe femei – și pe care farmacia spitalului nu are posibilitatea să le achiziționeze“, a precizat șefa clinicii.
Oficiul alimentar și unele saloane din această secție au fost reamenajate cu ajutorul medicilor, dar și al pacientelor. Locul unde ajunge mâncarea din bucătăria spitalului pentru a fi dată pacienților a fost vopsit și igienizat, astfel încât alimentele să fie păstrate în condiții optime. „Unii medici au cumpărat vopseaua, alții au plătit mâna de lucru și am mai fost ajutați și de pacientele care au fost mulțumite de îngrijirea primită“, a specificat prof. Sabina Berceanu.

Secția de Cardiologie, un exemplu că se poate

Secția de Cardiologie a Spitalului de Urgență Craiova se află la etajul trei. Aici găsim condiții mai bune decât în alte secții. De cum intri pe ușă, vezi peste tot linoleumul antistatic de care este nevoie în toată unitatea spitalicească, dar care este foarte scump, 40 de euro metrul pătrat. Saloanele sunt văruite, iar paturile au lenjerie nouă. Într-unul dintre saloane, însă, pacienții sunt nemulțumiți de grupul sanitar. „WC-ul nu are capac. De trei zile de când sunt eu internat nu au pus capac și nici nu îmi vine să mă duc la baie, mă duc la alte saloane când am nevoie“, spune Florian Chichea, unul dintre pacienți.
Și în această secție pacienții se confruntă cu lipsa medicamentelor, pe care de multe ori sunt nevoiți să le cumpere cu bani din propriul buzunar. Unora le este frică să spună că nu sunt medicamente în spital. Alții dau din cap afirmativ când îi întrebi dacă au fost puși să cumpere pastile: „Da, am cumpărat. Ce să fac?!“, spune unul dintre pacienții de la Cardiologie.

„Am cumpărat până și leucoplast“

Un alt pacient susține și el că a fost nevoit să cumpere cele necesare, chiar și leucoplast. „Am cumpărat până și leucoplast. Medicamente am luat zi de zi pe banii mei. Dacă spitalul nu are, ce să fac?“, a spus Florian Chichea. Medicii speră ca toate problemele existente în unele saloane și băi să fie rezolvate și să fie atrase fonduri pentru aceste reparații, așa cum s-a făcut și până acum.
Dr. primar Constantin Militaru spune că această secție are în continuare nevoie de dotări. „Managerul spitalului s-a declarat deschis să ne ajute. Avem nevoie de sprijin și pentru dotarea unității de coronarieni și sperăm să obținem ajutorul“, a spus Militaru.
Cu privire la lipsa medicamentelor din Secția de Cardiologie, managerul spitalului, Bogdan Fănuță, a precizat că probleme legate de medicamentele acestei secții au apărut după ce fostul Centru de Cardiologie a fost desfințat și de atunci tot spitalul a început să aibă acces la pastilele care până atunci erau strict pentru Cardiologie. „Anul acesta, bugetul pentru medicamente s-a mărit de la cinci la opt miliarde. Și această sumă este insuficientă, dar aceasta este finanțarea“, a declarat managerul.
La acest articol a contribuit și Alina Anghel, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS