13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVotul, ultima prioritate

Votul, ultima prioritate

http://www.youtube.com/watch?v=fKxZ5OuFXBw

Secţii de votare cu unul-doi alegători sau animate doar de membrii comisiilor. Aşa a fost ieri până la orele prânzului în majoritatea comunelor din judeţul Dolj, unde alegătorii aproape că se numărau pe degete. Majoritatea celor care şi-au exprimat votul de la primele ore a fost reprezentată de pensionari. Ceilalţi cetăţeni au motivat că lasă votarea după ce trece soarele, pentru că mai au probleme de rezolvat. Au fost însă şi oameni care au spus că nu merg la vot pentru că sunt nemulţumiţi de politicieni.

Prima comună în care ne-am oprit a fost Podari. Străzile erau aproape pustii. Puţină animaţie era doar în jurul secţiilor de votare, organizate în incinta unităţilor de învăţământ. „Prezenţa la vot este scăzută. Doar 43 de cetăţeni au votat până la ora 9.30, din cei 1.853 cu drept de vot. Au venit în general pensionari. Sperăm să apară şi tinerii“, a spus Liliana Tudor, preşedintele Secţiei de votare nr. 443. La Radovan, prezenţa a fost şi mai slabă. Până la ora 10.00, doar 20 de cetăţeni trecuseră pragul secţiei de votare.
„Zece cetăţeni dintre cei care şi-au exprimat votul sunt pe listele suplimentare. Sunt, în general, persoane de vârsta a doua – a treia. Tineretul nu a venit“, a declarat Florentin Mantea, locţiitor. Printre votanţi şi Ion Ţereanu, care şi-a exprimat votul tot pe listele suplimentare. „Am ieşit la vot pentru bunăstarea acestei ţări. Să ne alegem europarlamentarii care ne reprezintă la Bruxelles. Prezenţa este foarte slabă. Cred că s-a cam săturat lumea de aleşii noştri că nu-şi mai fac datoria“, a spus alegătorul.

O treime dintre alegătorii de la Perişor, pe listele suplimentare

Ceva mai multă agitaţie am găsit în comuna Perişor, unde şi membrii comisiei s-au declarat mulţumiţi de implicarea cetăţenilor. „Sunt 165 de persoane care au votat până la ora 10.30. Cei care şi-au exprimat votul sunt cetăţeni cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Este o prezenţă destul de bună, faţă de ceea ce s-a preconizat“, a spus Stoica Elena, preşedintele Secţiei de votare de la Perişor. Pensionarii au venit la vot şi în baston. Aşa a făcut şi Călin Mitu pentru a-şi face datoria: „Am venit că stau aici, aproape de secţie, să votez parlamentarii europeni. Eu zic să facă bine, să nu mai facă rău“. De altfel, dintre cei care şi-au exprimat votul, o treime nu erau cetăţeni ai localităţii. „Sunt cam 50-60 de persoane care au votat pe listele suplimentare. Au fost în tranzit şi au acest drept“, a susţinut preşedintele secţiei de votare. Pe liste suplimentare au votat şi la Giubega. „Au votat pe listele suplimentare cei care au locul de muncă la Giubega sau au fost în trecere“, a explicat Ionel Măciucă, preşedintele Secţiei de votare nr. 349 din Giubega.

Ce au avut de votat?

Nu toţi cei care au trecut pragul secţiilor de votare au ştiut ceea ce au votat. „Am votat pentru primar, pentru toţi. De fapt, nu pentru primar că am fost cu băiatul. Eu nu prea le cunosc… Nu ştiu ce se votează azi, băiatul îmi spusă ce îmi spusă“, a povestit Anica Poenaru din Giubega. În comuna învecinată, Galicea Mare, mulţi localnici erau pe bănci, la poartă, aşteptau să apună soarele ca să meargă la vot. Nu toţi erau în temă cu ceea ce se votează. „Ne ducem mai după-masă, mai pe răcoare, că destul ne-a fript soarele pe câmpuri. Se votează parlamentarii, doar nu se votează preşedintele! Votăm deputaţii…. Crin Antonescu… care mai candidează fată?“, se întreba Ştefana Rujan. Nici partenera de discuţii nu ştia prea multe. „Ştiu că se aleg parlamentarii europeni. Nu ştiu care sunt candidaţii. Şi nici nu ştiu dacă merg la vot, că am şi nepoţelul pe aici şi sunt destul de obosită“, a spus Victoria Bălună din Galicea Mare.

Îi sancţionăm prin absenţa la urne

Alţi localnici din Galicea Mare au pus pe primul loc treburile personale. „Nu am fost la vot. Mă duc diseară, după ora 7.00, pentru că acum mai avem pe acasă probleme. Am fost la pădure şi am tăiat iarba şi mai am treabă. Acum am ieşit să îmi iau ţigări. Ne ducem în limitele posibilităţilor“, a spus Apostol Gheorghe, din Galicea Mare. Tot pentru orele prânzului au lăsat votul şi cetăţenii din Calafat. Mulţi au ales să meargă în parc, să stea la umbră. Astfel că până la ora 13.00, în secţiile de votare erau mai puţin de 200 de alegători care îşi exercitaseră dreptul la vot.
„Până la ora 13.00, am înregistrat 183 de votanţi din 1.672 de cetăţeni cu drept de vot, câţi avem arondaţi. Dintre cei care s-au prezentat la urne, 19 sunt pe liste suplimentare. Au venit, în general, cei trecuţi de 40 de ani. Nu sunt alte probleme“, a declarat Floricica Urziceanu, preşedintele Secţiei de votare nr. 193 din Calafat. Unii dintre localnici au spus că se mai gândesc dacă merg la urne: „Pe cine să votez. Nu sunt mulţumit de nimeni. Ce au făcut?“, a spus unul din localnicii Calafatului. Alt calafetean, pensionar, a precizat că prin absenţa la urne îi sancţionează pe politicieni: „Practic, pentru noi clasa politică nu a făcut mai nimic. Noi suntem pensionari şi nu au făcut absolut nimic. Mai mult şi-au bătut joc de cei care au muncit 40-50 de ani. Sunt nişte pensii mizerabile. Dacă nu am avea o grădină, nu am putea trăi. Am 800 de lei pe lună, mai avem copii, nepoţi. Ce să facem cu banii aceştia? Aşa suntem de ani buni. Îi sancţionăm prin neprezentare la vot“. Prin urmare, până la prânz, în Dolj, prezenţa la vot nu a fost mare.

Exit poll-urile comandate de cinci televiziuni arată că PSD şi aliaţii au câştigat alegerile europarlamentare: 

TVR/CURS – Avangarde: PSD (41,01%), PNL (14,92%), PDL (11,82%), UDMR (7,1 %), PMP (6,7%), Mircea Diaconu (5,91%)
Digi 24 / IRES: PSD (41%), PNL (14%), PDL (10%), PMP (6%), UDMR (7%), Mircea Diaconu – 5%, PPDD (4%), Forţa Civică (3%)
România TV / CSCI: PSD (43%), PNL (14%), PDL (12%), PMP (7%), UDMR (6%), Mircea Diaconu (4%)
Antena 3 / Operations Research: PSD (42,4%), PNL (13,3%), PDL (11,5%), PMP (6,3%), UDMR (6,2%), Mircea Diaconu (4,3%), PP-DD (4,2%), Forţa Civică (3,3%)
Realitatea TV / GeoPol: PSD (41,5 %), PNL (16%), PDL (13%), PMP (8%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS