14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDunărea pune din nou la încercare rezistenţa digurilor

Dunărea pune din nou la încercare rezistenţa digurilor

http://www.youtube.com/watch?v=s2dSgYEXu3g

\n

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona patru-cinci săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a anunţat ministrul administraţiei publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă convocat la guvern, potrivit Mediafax. El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion de saci de nisip, personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe Dunării.
Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost „sălbatică“, cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.
„Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi (ieri – n.r.) avem date certe că debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viitură care va staţiona pe teritoriul românesc între patru şi cinci săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb, avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni“, a spus Dragnea. Dunărea se află, de sâmbătă, de la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, până pe 26 mai.

Cu ochii pe cote

O informare a ABA Jiu trimisă ieri arăta că se prognozează produceri de creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare pe sectorul românesc al Dunării (în aval de Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (SHEN) de la Porţile de Fier). În evoluţia lor nivelurile şi debitele sunt influenţate de debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) şi debitele deversate de SHEN Porţile de Fier, care  au fost în creştere şi, drept urmare, debitele şi nivelurile în aval de Porţile de Fier au fost în creştere pe sectorul Calafat-Bechet, aflat în administrarea ABA Jiu. Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17.05 – 18.05.2014 a fost în creştere, până la  valoarea de 11.200 mc/s, peste media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s) (…). În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Calafat – Bechet depăşind cotele de apărare“, se arată în informarea ABA Jiu.
Ieri, la ora 12.00, nivelul apei la Bistreţ era peste cota de pericol, iar tendinţa era de creştere, la Calafat, debitul Dunării era de 12.050 metri cubi pe secundă, cu 77 de centimetri peste cota de inundaţie, dar tendinţa era de scădere. La Bechet, debitul Dunării era de 12.000 de metri cubi pe secundă, cu 80 de centimetri peste cota de inundaţie, dar tendinţa era de creştere. „Sunt afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe fluviul Dunărea suprafeţele riverane situate în zonele joase din Lunca Dunării, predispuse la inundaţii. Din revărsarea fluviului Dunărea a fost inundat DJ 553 km 2-3, Calafat – Ciupercenii Vechi, pe o lungime de 15 m, cu o înălţime de 5-6 cm“, se mai arată în informarea ABA Jiu. Autorităţile au trecut la amenajarea unei rute ocolitoare
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ al județului Olt a anunţat că ieri, la ora 7.00, la mira port Corabia s-a înregistrat o cotă de 577 de centimetri, cu 27 de centimetri peste cota de inundație și un debit de 10.490 mc/s, peste media multianuală a lunii mai – 7.200 mc/s. Circa 55 de hectare de pășune și 15 hectare de pădure din oraşul Corabia au fost inundate, iar în comuna Gârcov – 225 de hectare de pășune. Toate suprafețele se află în zona inundabilă a Dunării (albia majoră).

Bosnia şi Serbia – cele mai grave intemperii din ultimii 120 de ani

În Bosnia şi Serbia, autorităţile au declarat stare de alertă din cauza celor mai grave intemperii din ultimii 120 de ani, potrivit unei surse oficiale citate de AFP, potrivit B1 TV. Cel puţin 30 de persoane au murit în ultimele trei zile, iar alte câteva zeci de mii au fost sau vor fi evacuate.
„Peste 20 de morţi au fost deja transportaţi la morga din Doboj“, a declarat sâmbătă Obren Petrovic, primarul acestui oraş din nordul Bosniei.
Din cauza inundaţiilor, peste 15.000 de persoane au fost evacuate în Serbia până în prezent.
Situaţia rămâne foarte dificilă în nord-estul Bosniei, în regiunea Bijeljina, unde autorităţile au început sâmbătă evacuarea populaţiei din patru sate, şi la Obrenovaţ, în Serbia, unde toţi locuitorii, respectiv 20.000 de persoane, vor fi evacuaţi.
Sâmbătă, Comisia Europeană a anunțat că 14 ţări membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material şi experţi Bosniei şi Serbiei.
Ţările vizate sunt Germania, Austria, Slovenia, cărora li s-au alăturat, în cazul Bosniei, Luxemburg, Marea Britanie, Slovacia şi Belgia, iar în cazul Serbiei, Bulgaria, Franţa, Croaţia şi cele trei ţări baltice.
Inundaţiile ameninţă principala electrocentrală din Serbia, în timp ce în Bosnia au mişcat de la locurile lor minele rămase din timpul războiului din anii 1990, relatează BBC News Online, potrivit Mediafax. În Bosnia, sunt peste 100.000 de mine, potrivit Centrului de acţiune privind minele din ţară.

Cotele pe înţelesul tuturor

FAZA I de APĂRARE  
Atunci când nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea digului.

FAZA a II-a de APĂRARE
Atunci când nivelul apei ajunge la jumătatea înălţimii dintre cota fazei I şi cea a fazei a III-a de apărare.

FAZA a III-a de APĂRARE
Atunci când nivelul apei ajunge la 0,5 – 1,5 m sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul (cotă coronament dig minus garda de siguranţă: 0,5 m pentru râuri interioare şi 1 – 1,5 m pentru Dunăre).

COTA DE ATENŢIE are semnificaţia unei situaţii deosebite şi nu prezintă neapărat un pericol.
Reprezintă nivelul la care pericolul de inundare este posibil după un interval de timp relativ scurt, în care se pot organiza acţiunile de apărare sau de evacuare, în funcție de evoluția fenomenelor hidro-meteorologice. Riscul de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei, nu conduce la pagube semnificative, dar necesită o vigilenţă sporită în cazurile de activităţi sezoniere şi/sau expuse la inundaţii.

COTA DE INUNDAȚIE este caracterizată printr-o evoluţie a fenomenelor în direcţia în care poate duce la un anumit pericol; de exemplu, creşterea în continuare a nivelurilor pe cursurile de apă, creşterea intensităţii precipitaţiilor etc.).
Reprezintă nivelul la care există probabilitatea, printr-o evoluţie a fenomenelor în direcţia în care poate conduce la un anume pericol prin creşterea în continuare a nivelurilor pe cursul de apă, creşterea intensităţii precipitaţiilor sau a vitezei vântului, ca primele obiective să fie inundate (lunci, pajişti situate în albia majoră, terenuri agricole riverane cursurilor de apă etc.). Risc de viituri generatoare de revărsări importante pe anumite sectoare de râu, susceptibile de a avea impact semnificativ asupra vieţii colectivităţilor şi siguranţei bunurilor şi persoanelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS