14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCine provoacă inundaţiile din Perişor?

Cine provoacă inundaţiile din Perişor?

http://www.youtube.com/watch?v=A0L95-YfId4

\n

Mai multe familii din Perişor acuză că gospodăriile lor sunt inundate sistematic de câţiva ani, indiferent de anotimp, după ce s-au făcut modificări la barajul de pe lacul de acumulare dat în concesiune unei firme. Primăria şi Apele Române aruncă pisica de la unii la alţii, iar sătenii rămân cu apa la uşa locuinţelor.

Mai mulţi localnici din comuna doljeană Perişor acuză că, de câţiva ani, gospodăriile şi casele le sunt inundate sistematic, din cauză că a crescut nivelul pânzei freatice, ca urmare a unor lucrări efectuate de noul concesionar al lacului de acumulare de pe pârâul Jivan, Orizonturi 2025 SRL, care ar fi ridicat cu mai bine de un metru nivelul deversorului de la baraj, pentru a se acumula mai multă apă în lacul unde creşte peşte. Înainte de baraj mai există un minibaraj, iar apa trece în partea cealaltă printr-un tub de beton. Acolo sunt puse scânduri, pentru a ţine apa, care se acumulează în cantităţi mari, şi unde îşi creşte peştele concesionarul lacului, susţin localnicii. În acel loc, pârâul este colmatat, iar stufărișul şi papura depăşesc înălţimea unui om. Când apele sunt învolburate, surplusul de pe Jivan este preluat de un afluent al acestuia – pârâul Băldal – care trece exact pe lângă locuinţele oamenilor.
Un localnic spune că are „curtea inundată de când a luat patronul ăsta digul. A astupat acolo deversorul. A turnat beton în înălţime şi când astupă acolo, atunci vine apa mare peste noi, pe 60 de metri în curte. Nu izvorăşte, ci s-a mărit firul apei care vine încoace peste noi. Aşa bălteşte apa toată vara, dar acum, când a auzit că veţi veni, i-a mai dat drumul la baraj. Pe vremea lui Ceauşescu era o distanţă de numai 500 de metri până la lac şi tot nu erau inundaţii“, a acuzat Florea Popescu, locuitor din Perişor.
„Inundaţiile sunt de când a luat firma asta lacul în concesiune. Barajul îl ştiu din 1966, de când s-a făcut, am lucrat la el, şi până să vină firma asta nu s-a întâmplat nimic. A ridicat nivelul apei cu doi metri. O să facem reclamaţii peste tot! O să ajungem până la Curtea Europeană… Sunt cam 40 de familii afectate de inundaţii“, acuză Nicolae Florica, din Perişor, care are o porţiune de grădină cu stufăriş.

„Şi hainele de pe mine miros a mucegai!“

Ioana Ţecu acuză că de ani întregi scoate apa din pivniţă cu găleata şi spune că se teme pentru singuranţa sa şi a soţului său nevăzător din cauză că locuinţei i-a slăbit structura de rezistenţă şi se poate prăbuşi oricând peste ei. Cu ochii în lacrimi, femeia a spus: „Uitaţi-vă cum curge din perete! O să cadă casa pe mine! Cât timp o să trăiesc aşa, în mizeria asta? De când a înălţat barajul ăla şi a băgat peşte, de atunci ne afectează. Nu se trage apa niciodată, pentru că la capul podului, la un baraj de l-a făcut acolo, a pus blăni şi, când pune blănile, ne inundă pe noi (…) S-a infiltrat apa în casă, se vede pe exterior, e umezeală peste tot. Şi hainele de pe mine miros a mucegai! Şi apa din WC a ieşit. Nu mai vorbesc în ce hal e apa din fântână pe care o beau“, s-a plâns bătrâna.
„Aici era un pârâu, dar de patru-cinci ani, de când a astupat ăsta digu’, s-a format balta asta. A venit apa şi a adus sticle (peturi – n.r.) la mine în curte. Uitaţi ce mizerie e aici! Când au venit apele mari, am ţinut porcii în căruţă şi apa a ajuns până la casă“, a povestit şi Gheorghe Mădălin, din Perişor. Localnicii mai acuză că noul concesionar al lacului dă drumul la baraj ori de câte ori vine câte o instituţie în control.
Alţi localnici acuză că firma cu pricina le-a luat din terenurile agricole, din vii şi din pământul pe care aveau plantaţi pomi, pentru a se construi drumul ce duce la micul baraj de pământ, situat în amonte de barajul cel mare.

Firma care a concesionat lacul spune că are totul în regulă

Reprezentantul firmei Orizonturi 2025 SRL, Leonard Răescu – cel acuzat de săteni – se spală pe mâini, declarând că el a făcut tot ceea ce scria în contractul de concesionare a lacului şi nimic mai mult. El a mai spus că are documente pe terenurile pe care le deţine şi le-a cumpărat, fără ca acestea să fie ale sătenilor. Despre motivul pentru care curţile oamenilor sunt inundate, el a spus: „Inundaţiile sunt provocate întrucât cursul pârâului Jivan, ce traversează comuna pe 27 km, acumulează un volum mare de apă, iar în anumite zone colmatate, pârâul iese din matcă atunci când plouă abundent. Menţionăm că toate aceste proprietăţi «inundate», ale căror proprietari au făcut sesizări peste sesizări, se află situate în amonte de lac, pe cursul pârâului, fiind practic imposibil ca lacul să fie cel care produce inundaţiile“.

Primăria susţine că este treaba celor de la Apele Române să decolmateze pârâul

Primarul din Perişor are acelaşi punct de vedere ca şi firma Orizonturi 2025, dar aduce în discuţie şi pârâul Băldal – un afluent al Jivanului, cel care este foarte aproape de curţile oamenilor şi este plin de buruieni şi de stufăriş, fapt ce le-ar pricinui inundaţiile oamenilor.
„În zona în care aţi fost dumneavoastră, din cauza unor izvoare naturale şi din cauza precipitaţiilor din ultima vreme, apa a ajuns undeva în zona caselor, dar nu cred că sunt atât de mari pagubele. Noi am evaluat şi nu sunt pagube mari în zonă. Al doilea baraj a fost construit anul trecut, dar eu zic că din cauza precipitaţiilor (sunt inundaţiile – n.r.), debitul fiind foarte mare, apa nu a permis să se scurgă către pârâul Băldal“, a spus primăriţa Mariana Chipirlin. Pârâul Băldal este foarte aproape de zonele locuite.
„Pârâul Băldal este colmatat, dar el este în administrarea Apelor Române, iar în 2006 (pentru că ştiţi că în 2006 au fost inundaţii mai mari la Perişor şi atunci am reparat case şi am şi construit o casă), au avut un proiect de reabilitare albie Băldal şi oamenii şi-au făcut datoria, dar, după aceea, din cauza proastei administrări şi a folosinţei oamenilor din zonă – adică au mai rupt din maluri să-şi facă pârâie, ca să-şi ude curţile, s-a ajuns din nou să fie o zonă colmatată. Trebuie să luăm legătura din nou cu Apele Române. De fapt, se şi ştie, dar lipsa fondurilor a făcut ca pârâul să fie din nou colmatat“, a declarat primăriţa, spunând că instituţia în administrarea căreia este pârâul cunoaşte că acesta este colmatat, de la sesizările oamenilor.

Apele Române susţin contrariul: atâta timp cât se ţine nivelul lacului ridicat, gospodăriile vor fi inundate

Pe 2.09.2013 (într-o perioadă în care nu au fost precipitaţii abundente ca acum), Administraţia Bazinală de Apă Jiu, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi Serviciul Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu au transmis un răspuns către firma Orizonturi 2025, ca urmare a sesizărilor primite de la un grup de 27 de oameni din Perişor, care acuzau că sunt inundaţi din cauza lucrărilor efectuate de firma în cauză, respectiv din cauza ridicării cu mai mult de un metru a deversorului. Comisia de la cele două instituţii, care s-a deplasat la faţa locului, a constatat la acea dată. „Cele sesizate de grupul de cetăţeni, cu privire la terenurile inundate de la coada lacului Perişor sunt reale (…); din cauza faptului că dumneavoastră menţineţi un nivel ridicat în lacul de acumulare, terenurile cetăţenilor situate la coada lacului sunt inundate, lucrarea executată de ABA Jiu în anul 2011 pierzându-şi efectul, iar în aval de acumulare nu se mai asigură debitul de servitute“, se arată în adresa nr. 12.204 din 2.09.2013, transmisă de cele două instituţii firmei în cauză.
La vremea respectivă, instituţiile avertizau societatea că „lucrările hidrologice care sunt constituite pe ape trebuie să aibă acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor“, printre care şi autorizaţie de funcţionare în siguranţă şi autorizaţie de gospodărire a apelor. La două zile după acest control, reprezentanţii ABA Jiu s-au deplasat din nou în Perişor, unde s-a constatat că există legături între nivelul apei din lac şi inundaţiile din gospodăriile oamenilor. Scăzuse nivelul lacului cu aproximativ 50 de centimetri, dar şi că în două gospodării de la coada lacului apa se retrăsese. De asemenea, ABA Jiu a precizat prin adresa din 4.09.2013 că oamenii din zonă nu au putut face dovada proprietăţilor pe care le invocau în zona riverană cursului de apă respectiv.  
Într-o altă adresă din 31 martie 2014, ABA Jiu spune că a făcut „un control inopinat la Perişor“, şi s-a constatat că nivelul lacului era menţinut foarte scăzut, dar că bararea din amonte de baraj a fost luată de ape. ABA Jiu mai spune că creşterea pânzei freatice în zonă a fost cauzată de precipitaţii şi că gospodăriile reclamanţilor din Perişor care acuză că sunt inundaţi din cauza apei din lac şi a minibarajului cu subtraversare printr-un tub de beton ar fi pricinuită de o zonă umedă, unde ar exista „izvoare de coastă“.
Totuşi, autorităţile se contrazic. Chiar şi marţi, problema de la Perişor avea aceeaşi cauză ca şi anul trecut, dar nu există rezolvare de moment. ABA Jiu susţine că a făcut, în 2007 şi 2011, decolmatări pe pârâul Băldal, care trece pe lângă sat, dar că inundaţiile din curţile oamenilor s-ar menţine din cauză că se ţine un nivel prea ridicat al apei în lacul de acumulare. „În ultimii ani am primit şi noi sesizări de la câţiva oameni din Perişor, iar în 2007 şi 2011 s-au făcut lucrări de decolmatare, dar din cauza faptului că în lac se menţine un nivel ridicat, lucrarea executată de noi nu mai are eficienţă“, a declarat Camelia Bărbuţiu, purtător de cuvânt al ABA Jiu.

Firma are un act ce ţine loc de aviz de mediu

Orizonturi 2025 SRL, reprezentată de Leonard Răescu, a câştigat un proiect cu finanţare din fonduri europene ce presupune înfiinţarea unei unităţi de acvacultură în zona comunei Perişor. Pentru lipsa autorizaţiilor propriu-zise ale firmei Orizonturi 2025, invocată de Apele Române la verificările de anul trecut, societatea nu poate fi sancţionată de organele de control, pentru că deţine un document emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPPM) Craiova, care ţine loc de aviz de mediu până la finalizarea lucrărilor stabilite prin proiect.
Marius Stanca, şef Birou Inspecţie ABA Jiu, susţine că firma „are act de reglementare de la ARPPM, ce ţine loc de autorizaţie până la finalizarea proiectului. Până la recepţia lucrărilor nu putem face nimic“. El a mai precizat că trebuie decolmatat izvorul de coastă, de pe Jivan, „pentru că s-a făcut mlăştiniş în zonă şi din cauza căruia a crescut pânza freatică“.
În timp ce autorităţile pasează responsabilitatea una alteia, câteva gospodării din localitatea Perişor rămân inundate „fie ploaie, fie soare“, aşa cum spunea o femeie a cărei casă este afectată de apele care se revarsă constant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS