12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel şi Marian Staicu, condamnaţi în dosarul mitei în justiție

Dinel şi Marian Staicu, condamnaţi în dosarul mitei în justiție

\n

Omul de afaceri Dinel Staicu şi fratele său, Marian Staicu, au recunoscut că au mituit o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti şi au fost condamnaţi de Curtea de Apel Constanţa. Dacă Dinel a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, Marian Staicu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fraţii Dinel şi Marian Staicu, magistrata Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti, fiul acesteia, Florin Cergan, dar şi Adriana Dascălu, Lucian Băgia, Giorgel Zgăbei, Ioana Popescu şi Marilena Cucianu au fost trimişi în judecată în noiembrie, anul trecut, pentru infracţiuni de corupţie, cum ar fi luare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, instigare la spălarea banilor, dare de mită sau cumpărare de influență.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel București – Secția I Penală, a primit prin inculpata Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar în care fusese condamnat la şapte ani închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor – n.r.). Procurorii au stabilit că banii au ajuns la judecătoare prin intermediul lui Marian Staicu, dar şi a altei inculpate din acest dosar, Ioana Popescu. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, anulând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare dată lui Dinel Staicu tot de Curtea de Apel Bucureşti. Anchetatorii au mai stabilit că, anterior, Adriana Dascălu îi ceruse lui Dinel Staicu suma totală de 2,5 milioane de euro, sumă care a fost negociată, în final, la 1,5 milioane de euro. Din banii ceruţi, Adriana Dascălu a primit 1,2 milioane de euro de la Marian Staicu, cel care s-a ocupat de strângerea banilor împreună cu economista lui Dinel – Ioana Popescu. Pentru a ascunde originea ilicită a celor 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită, după care, în septembrie 2012, a cumpărat pe numele surorii sale un apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei.

Dinel face închisoare

Iniţial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, însă la sfârşitul lunii februarie, anul acesta, inculpata Veronica Cîrstoiu a obţinut strămutarea cauzei la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care s-a pronunţat joi, pe 8 mai.
Cinci dintre cei nouă inculpaţi – Dinel şi Marian Staicu, Ioana Popescu, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei – şi-au recunoscut faptele pentru a avea parte de reducerea cu o treime a pedepselor, iar ceilalţi patru inculpaţi, printre care magistrata Cîrstoiu şi fiul său, vor fi judecaţi în continuare pentru faptele comise.
Dinel Staicu a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru faptele comise, iar judecătorii constănţeni au dispus menţinerea arestului preventiv în cazul său. Ioana Popescu a primit o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare cu executare şi a rămas în arest, iar Marian Staicu şi Adriana Dascălu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare. Giorgel Zgăbei, ultimul dintre cei cinci inculpaţi care şi-au recunoscut faptele comise, a primit o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare.
În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 500.000 de euro de la Adriana Dascălu şi a obligat-o să achite sumele de 10.000 de euro şi 110.000 de lei. De asemenea, Marian Staicu a fost obligat la plata sumei de 500.000 de euro, iar instanţa a menţinut sechestrul pus pe mai multe conturi bancare şi imobile ale inculpaţilor.
Sentinţa dată joi de Curtea de Apel Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpaţii condamnaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Încă un dosar penal pentru magistrata Cîrstoiu

Înainte de paşte, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a magistratei Veronica Cîrstoiu şi a altor două judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, acuzate de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că cele trei judecătoare au falsificat decizia penală nr. 381/22.02.2012, în care a fost admisă contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu şi i-a fost anulată pedeapsa de şapte ani de puşcărie primită în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS