18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicaliştii de la RAAN cer 70 de milioane de lei de la stat

Sindicaliştii de la RAAN cer 70 de milioane de lei de la stat

Angajaţii de la platforma Romag Prod cer guvernului alocarea a 70 de milioane de lei din fondul de rezervă, aceasta fiind singura modalitate prin care se poate face plata parţială a cantităţii de apă grea produsă până acum de Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Cererea sindicaliştilor a fost făcută ieri în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Ministerul Economiei.
„S-au făcut demersuri privind achiziţa de apă grea, care se află în custodie la Romag, la rezervele statului, în valoare de vreo 70 de milioane de lei. Din punctul meu de vedere, e o situaţie care poate fi suportată de bugetul de stat la ora actuală. Nimeni nu vine cu nişte măsuri concrete de asigurare a unor măsuri de protecţie socială pe termen scurt, mai ales ţinând cont de faptul că locurile de muncă în Mehedinţi sunt ca şi inexistente“, a declarat Ion Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedinte BNS.
Capacitatea de producţie de apă grea la combinatul Romag Prod a fost diminuată la jumătate, în prezent fiind în funcţiune doar un modul din cele două.
Sindicaliştii anunţă noi mişcări de protest imediat după Paşte.
„După Paşte vom demara mişcări sindicale de protest. Toate promisiunile electorale au fost date uitării şi nici una nu a fost rezolvată. Dacă se va închide RAAN, vor fi în imposibilitate de a mai trăi mii de familii, pentru că locurile de muncă în Mehedinţi lipsesc cu desăvârşire“, a mai declarat Ion Pisc Scrădeanu.
Veniturile curente ale RAAN se cifrează la 100 de milioane de lei, din care 70 de milioane vin din producţia de apă grea, conform bugetului de stat aprobat pentru 2014.

Administratorul special al regiei, demis

Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, a trimis Corpul de Control să facă investigaţii suplimentare la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare şi l-a demis pe administratorul special al regiei, potrivit Mediafax.
„Raportul Corpului de Control vrem să fie gata până la sfârşitul acestei săptămâni. L-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşcă, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 de lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă. În locul lui Andruşca va fi numit Viorel Marian, specialist în energie care a lucrat în mai multe companii energetice, inclusiv Termoelectrica“, a declarat ieri Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
RAAN produce apă grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavodă şi energie termică şi electrică pentru uzul propriu şi pentru consumatorii din oraşul Drobeta Turnu Severin.
Regia a intrat în insolvenţă în 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de 70 de milioane de lei. Anul trecut, RAAN a avut o cifră de afaceri de 400 de milioane de lei.

Situaţia RAAN se va discuta şi în CSAT

Potrivit lui Răzvan Nicolescu, Complexul Energetic Oltenia este foarte afectat de intrarea în insolvenţă a RAAN de la care are de recuperat datorii de 230 de milioane de lei pentru cărbunele pe care l-a livrat regiei în vederea producţiei de energie electrică şi termică. La aceste datorii se mai adaugă 40 milioane de lei, pe care RAAN trebuie să le achite Complexului Energetic Oltenia.
„Am elaborat un plan de măsuri pentru restructurarea RAAN, pe care astăzi sau mâine îl vom înainta premierului Victor Ponta şi vicepremierului Gabriel Oprea, pentru că RAAN este o companie de interes strategic“, a spus Nicolescu.
El a adăugat că se impune o discuţie inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) despre viitorul RAAN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS