10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPercheziţii la evazioniştii din Dolj

Percheziţii la evazioniştii din Dolj

Procurorii DIICOT din Sălaj au dispus, vineri, efectuarea a 33 de percheziţii pe raza judeţelor Dolj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Prahova, Constanţa şi a municipiului Bucureşti, fiind vizaţi membrii unei grupări infracţionale specializată în comiterea de infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. La acţiune au participat ofiţerii de criminalitate organizată din Sălaj şi Cluj, dar şi efective ale jandarmeriei şi poliţiei. Anchetatorii au comunicat că, începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, printre care şi Dolj, au fost identificate mai multe societăţi de tip fantomă controlate de suspecţi, societăţi care au fost folosite cu scopul de păgubi bugetul de stat prin evaziune fiscală şi delapidare.
Anchetatorii au reţinut că firmele-fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, scopul fiind deschiderea unor conturi bancare, obţinerea de carduri şi emiterea de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului. Ulterior, sumele achitate prin conturile societăţilor-fantomă erau ridicate în numerar sau de la bancomate şi ajungeau la firme cu activitate economică reală, administrate de suspecţii care se foloseau de societăţile fantomă. Sumele de bani erau introduse în societăţi cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând astfel o aparenţă de legalitate a sumelor de bani.
După folosirea societăţilor-fantomă, membrii grupului cesionau părţile sociale şi evidenţa contabilă fictivă către cetăţeni străini, cesiunile fictive fiind realizate pentru inducerea în eroare a organelor fiscale.
În urma percheziţiilor au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, calculatoare, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi, precum şi diverse înscrisuri, dar şi 25 de suspecţi. Procurorii DIICOT au mai precizat că prejudiciul adus de această grupare infracţională a fost calculat la cinci milioane euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS