20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCristina Calangiu, viceprimarul Craiovei: „Legal, primăria nu asigură locuri de muncă!“

Cristina Calangiu, viceprimarul Craiovei: „Legal, primăria nu asigură locuri de muncă!“

http://www.youtube.com/watch?v=FrFByWk86XM

După ce CL Craiova a adoptat hotărârea prin care demolează 55 de chioşcuri de distribuţie a presei şi trimite în şomaj 155 de angajaţi, am luat un scurt interviu viceprimarului PNL Cristina Calangiu, încercând să înţelegem dacă a fost luată cea mai bună decizie. Redăm integral discuţia purtată cu viceprimarul Craiovei.

Rep.: Demolarea era singura soluţie? Nu exista soluţia intrării în legalitate?
C.C.: Eu cred că s-a aplicat exact aceeaşi raţiune, nu există nici o raţiune nouă. Acest contract în mod special are şi alte hibe faţă de ceea ce am întâlnit până acum. Dânşii nu au autorizaţie de construire, dar ocupă exact suprafaţa de la care se porneşte cu obligativitatea de a avea autorizaţie de construire. Şi eu nu am să mai intru în multe alte detalii care sunt la baza hotărârii care a fost luată şi mi se pare acesta suficient. Nu cred că există justificări pentru a încălca legea. Dacă dumneavoastră puteţi să-mi spuneţi în mod populist… Atâta timp cât pe alţii i-am demolat pentru un metru, nu văd cum am putea justifica. O întrebare mai oportună mi se părea de ce a durat atât până să ne dăm seama că se întâmplă lucrul ăsta. Această hotărâre a fost unanimă. Orice altă discuţie despre justificări mi se pare inutilă. Şi nu este sub nici o formă… Deci, această conotaţie pe care o caută fie opoziţia, fie poate chiar şi presa pentru că e vorba despre o discuţie, cu cât este mai aprinsă, cu atât lumea se va uita la ea. Aici nu este vorba sub nici o formă de o decizie împotriva presei. Se va găsi, cu siguranţă, o soluţie pentru difuzarea presei într-un cadru legal.

Rep.: Această firmă avea cumva angajaţi la negru, făcea evaziune fiscală, nu-şi plătea taxele către primărie?
C.C.: Deplasaţi discuţia într-o zonă care nu are nici o legătură. Dumneavoastră dacă vreţi să vă duceţi acum, să vă faceţi un chioşc în faţa prefecturii şi eu vin şi vi-l demolez pentru că aveţi angajaţi… Aveţi angajaţi cu carte de muncă. Dacă vi-l demolez este un lucru rău? Cine are mai mult curaj în oraşul ăsta înseamnă că are dreptate? Dumneavoastră încercaţi să duceţi într-o zonă de sentimentalism… Din păcate, aplicarea legii nu comportă astfel de discuţii, chiar dacă ele sunt obiective. Să nu credeţi că nu ne deranjează lucrul acesta.

Rep.: Realizez o emisiune pe social şi privesc din punct de vedere social. Am înţeles că 150 de familii vor avea câte un şomer în familie.
C.C.: Este o apreciere a dumneavoastră. Eu am înţeles că jurnalismul se bazează pe informaţii şi nu pe aprecieri. Nu am în faţă o statistică pe care dumneavoastră sper că o aveţi, şi nu doar o discuţie din târg.

Rep.: Aveţi soluţii, vă gândiţi la soluţii pentru aceşti oameni? Le puteţi oferi o alternativă? Ei vor rămâne fără loc de muncă. Primăria are soluţii pentru ei?
C.C.: Să ştiţi că ţinem mereu legătura cu agenţii economici. Sunt întreprinderi care în ultimul timp şi-au dezvoltat activitatea. Sunt o grămadă de demersuri ale primăriei pentru aducerea de investitori. Dar, rămânând în cadru legal, primăria nu asigură locuri de muncă. Şi nici nu este în situaţia de a accepta lucruri ilegale pentru a menţine un loc de muncă. Cu părere de rău, asta este viziunea pe care o avem şi cred că este cea corectă.

Rep.: Având în vedere că această măsură loveşte în reţeaua de distribuţie a presei, nu era oportun să venim cu o soluţie pentru difuzarea presei în acelaşi timp cu această măsură? Ziarele nu sunt vinovate de relaţia dumneavoastră cu această firmă de distribuţie.
C.C.: Cu siguranţă, se vor scoate la licitaţie nişte spaţii, probabil tot cu un regulament. Pentru că problema nu este împotriva presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS