18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStatul român a fost prejudiciat cu 301.000 de dolari de către o grupare infracţională din Strehaia

Statul român a fost prejudiciat cu 301.000 de dolari de către o grupare infracţională din Strehaia

O grupare infracţională organizată din localitatea Strehaia, specializată în activităţi ilegale de evaziune fiscală, fraude vamale şi spălare de bani, a fost destructurată de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi – ITPF Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT Mehedinţi.

Prin achiziţionarea fictivă a unei cantităţi de 775,385 tone de tablă silicioasă, transformarea fictivă a acesteia în deşeuri, exportarea ei tot fictivă în India şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, gruparea infracţională a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 1.322.378 de dolari SUA.
Din gruparea infracţională făceau parte Nelu M., de 38 de ani, Verdeana M., de 39 de ani, Gheorghe M., de 62 ani, Toma R., de 42 de ani, Mariţa M., de 49 de ani, Zamfira T., de 44 de ani, Duda M., de 34 ani, Ion M., de 40 ani, şi Zanfiruţa M., de 32 de ani, toţi cu domiciliul în localitatea Strehaia, care s-au constituit într-un grup organizat ce avea drept scop achiziţionarea fictivă de tablă silicioasă, transformarea acesteia în deşeuri de tablă silicioasă, exportarea lor fictivă şi încasarea în mod nejustificat a taxei pe valoarea adăugată de la bugetul de stat.
„S-a stabilit faptul că Verdeana M., soţul ei, Nelu M., şi socrul ei, Gheorghe M., membrii ai grupului infracţional şi administratori ai unor societăţi comerciale, s-au aprovizionat fictiv cu tablă silicioasă de la 46 de firme-fantomă din ţară pe care o transportau, tot fictiv, din localitatea Strehaia la o societate comercială din Râmnicu Vâlcea al cărui administrator era Toma  R., de asemenea membru al grupării infracţionale. Tabla silicioasă era transformată, fictiv, în deşeuri de tablă silicioasă şi era exportată tot fictiv, printr-o firmă daneză, în India, având ca destinaţie finală portul Mumbay“, a declarat Valeriu Pera, comisar-şef IJPF Mehedinţi.
Membrii grupului încasau de la stat TVA pe baza facturilor fictive de aprovizionare de tablă silicioasă livrată şi transformată în aceeaşi zi în deşeuri la o societate din Râmnicu Vâlcea, iar în final revenea la Strehaia, de unde era exportată fictiv în India, printr-o firmă daneză. În realitate, societatea din Strehaia nu a achiziţionat tablă silicioasă, iar facturile emise sunt false întrucât în realitate s-au livrat către societatea din Râmnicu Vâlcea deşeuri de tablă silicioasă recuperate din role de transformator scoase din uz. Anchetatorii au stabilit că pe circuitul Strehaia – Râmnicu Vâlcea – Strehaia tabla silicioasă nu a fost supusă nici unei transformări sau modificări decât scriptic.
„În fapt, mărfurile nu au părăsit niciodată portul Constanţa, iar deşeurile de tablă silicioasă au fost exportate fictiv. Punctul final al activităţii infracţionale îl constituie borderourile fictive şi pe baza cărora membrii grupului infracţional din Strehaia au extras dintr-o bancă suma de 1.019.982,27 dolari SUA, viraţi în cont de firma daneză. Astfel, banii se „plimbă“ de la o societate comercială la alta prin intermediul unor operaţiuni tip „suveică“ – operaţiuni specifice activităţilor ce urmăresc spălarea banilor, cu scopul de a disimula originea ilicită a fondurilor şi de aceea o parte a societăţilor aparţinând membrilor grupului infracţional au dublă calitate de creditor şi beneficiar în relaţiile dintre ele“, a mai spus Pera.
Pentru strângerea de probe au fost efectuate 18 percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi, Dolj şi Vâlcea, în urma cărora s-au ridicat mai multe documente şi înscrisuri ce aveau legătură cu dosarul.
Procurorul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Nelu M. , Verdeana M., Gheorghe M., Toma M., Mariţa M., Zamfira M., Duda M., Ion M. şi Zanfiruţa M. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fraudă vamală şi spălare de bani. De asemenea, s-a pus sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor, în vederea recuperării prejudiciului.
În soluţionarea cazului, politiştii de frontieră, coordonaţi de un procuror DIICOT, au colaborat cu autorităţile din China, Danemarca şi India, state care vor face separat cercetări în colaborare cu autorităţile române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS