21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a oferit un porc de Crăciun copiilor din centrele de asistenţă socială

CJ Gorj a oferit un porc de Crăciun copiilor din centrele de asistenţă socială

Consiliul Judeţean Gorj a oferit joi copiilor din centrele de plasament un porc de Crăciun. Peste 50 de copii din centrele situate pe raza municipiului Târgu Jiu au asistat la acţiunea pregătită de autorităţile judeţene împreună cu reprezentanţii restaurantului „Brâncuşi“ din oraş. Unii micuţi au asistat pentru prima dată la obiceiul sacrificării porcului. Ceea ce se întâmplă de obicei în aproape toate gospodăriile din judeţ a avut loc şi în spaţiul special amenajat în acest sens. Copiilor li s-au povestit principalele momente ale obiceiului devenit tradiţie şi au aflat ce produse vor consuma din carnea care va fi pregătită pentru masa de Crăciun. O parte a celor care au venit din centrele de plasament să asiste la momentul sacrificării şi pregătirii porcului au spus că preferau ca animalul să trăiască, însă s-au bucurat de o masă tradiţională în restaurantul care a găzduit evenimentul. La rândul lor, copiii au oferit un spectacol de colinde şi dansuri de Sărbători, iar spectatorii au fost reprezentanţii consiliului judeţean şi ai câtorva instituţii publice deconcentrate.

Primesc porc de 11 ani

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Ion Iliuţă, a declarat că porcul a fost sacrificat prin asomare, iar copiii nu au fost prea multe momente martori la procedura respectivă. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, copiii din centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, situate pe raza municipiului Târgu Jiu, au beneficiat în ultimii 11 ani de un porc de Crăciun oferit în dar de autorităţi şi sponsori. Tradiţia a fost instituită de fostul prefect de Gorj, Toni Mihail Greblă.
„Este o acţiune pe care o oferim an de an şi copiii care au avut mai puţin noroc au şansa de a asista la ceea ce se întâmplă în aproape toate familiile de pe raza judeţului şi în toate gospodăriile de la ţară. Este o tradiţie a poporului român şi copiii trebuie să îşi cunoască tradiţiile şi obiceiurile. Pentru unii a fost o premieră, pentru alţii a fost plăcerea de a participa din nou. La ţară mai ales, toată lumea din familie participă activ la pregătiri şi cei mari, dar şi cei mici. Este o bucurie pe care am încercat să le-o aducem în suflete, astfel încât să simtă cât mai puţin lipsa unei familii“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Cadouri pentru copiii din spital

Altă acţiune organizată joi de Consiliul Judeţean Gorj a vizat copiii internaţi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Astfel, o delegaţie formată din reprezentanţi ai instituţiei s-a deplasat împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj la Spitalul 700, acolo unde au fost oferite daruri pentru 32 de copii care suferă de diabet şi pentru peste o sută de micuţi internaţi la Secţia pediatrie. Atât micuţii, cât şi părinţii acestora s-au bucurat de pachetele cu dulciuri primite, mai ales că, din cauza diferitelor afecţiuni de care suferă, copiii nu pot să fie acasă, lângă bradul de Crăciun, ci pe patul de spital. De altfel, pentru a crea o atmosferă de sărbătoare, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a împodobit un brad de Crăciun atât pentru salariaţi, cât şi pentru bolnavii internaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS