24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO trupă cu Effect

O trupă cu Effect

\n

Când îi vezi pentru prima dată, ai crede că sunt copii absolut obişnuiţi, cu emoţiile şi trăirile lor. Acolo sus, pe scenă, totul se schimbă şi descoperi nişte elevi extrem de talentaţi. Sunt trupa Effect.

Îmbină teatrul cu muzica, pentru că majoritatea lor studiază câte un instrument, sunt extrem de talentaţi şi fermecaţi de lumea teatrului. Unii studiază desenul şi au ales să facă teatru, pentru a arăta că emoţiile ascunse în spatele foii de desen sau şevaletului dispar ca prin minune în lumea artei dramatice. Paşii le-au fost conduşi spre acest tărâm fascinant de către profesoara Angela Cristea, care a ştiut să le descopere cele mai ascunse talente şi să le scoată la iveală în lumina rampei, dar şi de colaboratorul său de la Casa „Traian Demetrescu“, Ionuţ Duşcă. Au pus în urmă cu trei ani bazele trupei. „Iniţial, am cooptat elevi din trei licee: Colegiul Naţional «Ştefan Velovan», Liceul Teoretic «Henri Coandă» şi Liceul de Artă «Marin Sorescu». Ideea a fost de a populariza arta dramatică şi de a-i determina pe copii să ia contact cu textele literare, pentru că ei atunci când primesc un scenariu sunt tentaţi să studieze foarte atent cazul şi citesc şi opera. În plus, vizualizează şi alte reprezentaţii şi consider că este un lucru extrem de bun pentru aceşti tineri, pentru că îi formează ca viitori spectatori de teatru. Această latură artistică îi ajută să treacă peste firea lor mai introvertită şi să încerce să-şi arate adevărat lor personalitate“.

Teatru îmbinat cu muzică

Şi-au luat instrumentele şi talentul şi l-au pus în slujba teatrului. Îi ajută deseori şi actorul Cătălin Băicuş, în cadrul seminariilor de artă dramatică. Au dovedit de multe ori că nu este greşit drumul pe care au pornit la iniţiativa unui prieten care descoperise teatrul. Ca să prindă gustul scenei, a fost de ajuns o singură mână întinsă, să se transpună azi într-un personaj, mâine în altul, şi să împrumute de la el ce este mai bun. „Mi s-a propus să particip la un concurs de recitări, a mers foarte bine. Mi-a plăcut aşa de mult că am vrut să continui. Teatrul ne-a învăţat să ne exprimăm, să scăpăm de emoţii“, a ţinut să precizeze Victor Ungureanu.
Elevii trupei Effect combină talentele de instrumentişti cu cele de actor, şi rezultatele nu au întârziat să apară. „Rezultate am obţinut încă de la înfiinţare. Ne-am ajutat şi de latura lor muzicală. De exemplu, cu «Doina» lui Eminescu am obţinut premiul întâi la Concursul Judeţean «Mihai Eminescu», în prezentarea Andreei Bălan, care s-a folosit şi de instrumentul pe care îl studiază, flautul. La acelaşi concurs, Miruna Moanţă, premiată la nivel naţional la chitară, a smuls juriului premiul III. De asemenea, la un concurs naţional de la Arad am obţinut premiul III cu piesa «Titanic vals», iar anul trecut, la «Gala micilor artişti», au fost luate de noi toate premiile, de la trofeu până la menţiune“, a precizat profesoara Angela Cristea.
Au produs tot timpul un efect spectaculos pe scenă, fie că au interpretat „Moromeţii“, „Titanic Vals“, au recitat sau au cântat. Teatrul i-a prins în mrejele sale şi cu siguranţă, peste ani, vom mai auzi de el, marele actor de azi, că făcea parte în anii de şcoală din trupa Effect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS