22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRecurs pentru corupţia din primărie

Recurs pentru corupţia din primărie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început judecarea recursurilor formulate de doi foşti funcţionari ai Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova şi de un fost consilier local, condamnaţi pentru fapte de corupţie.
Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, foşti angajaţi ai Serviciului Disciplina în Construcţii al Primăriei Craiova, dar şi fostul consilier local Aurel Bojenoiu au fost trimişi în judecată în decembrie 2008. Dacă Daici şi Papală au fost acuzaţi de procurorii DNA Craiova de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, Bojenoiu a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese.
Procurorii DNA au consemnat în dosarul de corupţie întocmit pe numele celor trei inculpaţi că, în toamna anului 2006, Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, a obţinut un teren al municipalităţii pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi erau fiica şi ginerele lui – soţii Elena Cristina şi Ştefan Răzvan Tică. Potrivit anchetatorilor, terenul cu o suprafaţă de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, a fost obţinut de Bojenoiu cu ajutorul unui raport întocmit în fals de Ionel Papală şi avizat de şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici. Procurorii au reţinut că Papală „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, dar şi că Păpălă l-a informat pe şeful său că pe terenul respectiv nu era nici o construcţie, însă cu toate acestea Gheorghe Daici a avizat raportul întocmit. Ulterior, pe 31 octombrie 2006, raportul falsificat de cei doi funcţionari ai Serviciului Disciplina în Construcţii s-a materializat într-o hotărâre a consiliului local, hotărâre pe care a votat-o inclusiv consilierul Bojenoiu. Pe 30 noiembrie 2010, magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au condamnat pe cei trei inculpaţi la câte un an de închisoare cu executare, hotărârea fiind însă atacată cu recurs. În decembrie 2011, Curtea Supremă a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat în februarie, anul acesta. De data aceasta, Bojenoiu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar Daici şi Păpălă au primit un an şi patru luni, respectiv un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru infracţiunile comise.
Inculpaţii au făcut din nou recurs, primul termen de judecată fiind fixat pentru joi, 14 noiembrie, când judecătorii Curţii Supreme au hotărât amânarea cauzei pentru 16 ianuarie.
Tot în februarie, deşi hotărârea instanţei nu era definitivă, Daici şi Papală au plecat de la Serviciul Disciplina în Construcţii, mutat între timp la Poliţia Locală Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS