13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSimulare a unui cutremur devastator la UCB - Târgu Jiu

Simulare a unui cutremur devastator la UCB – Târgu Jiu

\n

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj a organizat ieri un exerciţiu de simulare a unui cutremur de proporţii care a afectat clădirea Facultăţii de Drept a Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Înainte de prezentarea exerciţiului, la Sala Maură a Prefecturii Gorj, a avut loc o şedinţă în care au fost urmărite o serie de filme documentare care au vizat regulile de comportare în caz de cutremur. De asemenea, Liviu Dumitraşcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, le-a oferit participanţilor la şedinţă, principalele coordonate ale exerciţiului tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, cu tema „Activitatea CJSU Gorj pentru realizarea managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism“. Aproape 50 de reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ s-au deplasat ulterior în centrul oraşului, în zona amfiteatrului de lângă Facultatea de Drept, unde s-a produs desfăşurarea de forţe.

Mobilizare masivă

Cu toate că a fost doar o simulare, fără victime şi pagube materiale reale, forţele de intervenţie şi-au luat rolul în serios şi nu au făcut economie de resurse umane şi materiale. În centrul oraşului au participat reprezentanţi ai protecţiei civile din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi de la Primăria Târgu Jiu, forţe armate, autospeciale de pompieri, echipaje ale SMURD, reprezentanţi ai Crucii Roşii şi personal de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. De asemenea, au fost trimise la exerciţiu echipe de la Distrigaz, Aparegio şi CEZ Distribuţie, responsabile cu buna funcţionare a utilităţilor, respectiv sistarea şi repunerea acestora în funcţiune, în cazul producerii unui dezastru natural cu efecte majore. Şeful ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu, a explicat celor prezenţi fiecare etapă a intervenţiilor la clădirea Facultăţii de Drept.

Studenţi evacuaţi din clădire

În centrul oraşului s-au strâns miercuri dimineaţă zeci de cetăţeni curioşi să urmărească desfăşurarea impresionantă de forţe. Mulţi au declarat că nu au văzut niciodată simularea intervenţiei în caz de cutremur şi că astfel de exerciţii sunt binevenite şi pot ţine în gardă autorităţile responsabile cu gestionarea dezastrelor naturale. Exerciţiul a presupus intervenţia în interiorul clădirii Universităţii „Constantin Brâncuşi“, pentru evacuarea victimelor prinse sub dărămâturi. La salvare au participat echipe de la protecţia civilă şi pompieri, precum şi soldaţi de la Garnizoana din Târgu Jiu. Cei care au pătruns în clădire cu echipamente specifice au fost însă pompierii. Au fost evacuate peste zece „victime“, voluntari de la protecţia civilă care au jucat rolul de studenţi şi cadre didactice, toţi aflaţi la cursuri. În amfiteatrul din faţa clădirii au fost amplasate şi două corturi de la Crucea Roşie, unde au fost triate „victimele“, cele mai grave cazuri fiind trimise la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Exerciţiul a durat aproximativ o oră.
„Sigur că în situaţia reală, astfel de intervenţii durează mult mai mult, pentru că, pe lângă victimele umane, se produc pagube materiale şi evacuarea de sub dărâmături presupune intervenţii complexe. Cel mai important este ca în cazul intervenţilor reale este să salvăm vieţi şi să nu fie victime din rândul forţelor care participă la misiunile de salvare de vieţi. E foarte bine că toată lumea a participat la exerciţiu, de la toate nivelurile şi instituţiile pentru că în situaţii reale se va şti măcar teoretic ce este de făcut şi lumea îşi va cunoaşte rolul şi atribuţiile. Astfel de dezastre naturale nu pot fi mereu anticipate, dar intervenţiile şi pregătirile specifice pot salva foarte multe vieţi“, a declarat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS